Terug naar iPhone 13: schiet het perfecte plaatje met Fotografische stijlen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

iPhone 13: schiet het perfecte plaatje met Fotografische stijlen

Door Annemiek Lourensen27 januari 2022 08:383 min. leestijd0

Fotografeer je met je iPhone, dan hebben realistische kleuren van je kiekjes niet altijd je voorkeur. Vakantiefoto’s met sombere luchten of donkere wateren reflecteren nou eenmaal niet het vakantiegevoel waar je zo van hebt genoten. Je hebt dan twee opties: je erbij neerleggen, of aan de slag gaan met beeldbewerking. Maar heb je een iPhone 13? Dan schieten de Fotografische stijlen in de Camera-app je te hulp.

Fotografische stijlen rijk contrast


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Deze nieuwe functie past je zelfgemaakte afbeeldingen subtiel aan, en dat al terwijl je fotografeert. Het model beschikt over vier unieke Fotografische stijlen, ieder bestemd voor een andere situatie. Heb je bij een kampvuur marshmallows geroosterd? Ga dan voor een stijl als ‘Warm’. Of heb je tussen de sneeuw kennisgemaakt met een stel pinguïns? Dan is ‘Koel’ je beste vriend.

Overigens zijn de stijlen geen gewone filters, want ze worden onderdeel van je foto’s. Stijlen achteraf toevoegen of verwijderen gaat dus niet, waardoor je al je vrienden en familie overtuigt dat dit de oorspronkelijke kleuren zijn!

1 Om te beginnen

De camera van je toestel zal echt geen vreemde voor je zijn, maar toch beginnen we bij het begin. Open hem daarom en zorg ervoor dat-ie op de gewenste modus staat. In dit geval gaan we simpelweg voor ‘Foto’.

2 Stijlmenu openen

Je hebt de camera dan wel geactiveerd, maar de Fotografische stijlen zitten nog verstopt; je moet eerst het juiste venster vinden. Tik daarom boven in het scherm op het pijltje. Het menu komt tevoorschijn.

3 Stijlselectie

Tik op het Stijlkiezer (de drie notitieblaadjes) en veeg steeds naar rechts. Er komen (naast ‘Standaard’) vier opties voorbij: ‘Rijk contrast’, ‘Levendig’, ‘Warm’, en ‘Koel’. Kies er hier slechts één van uit.

4 Stijlcrisis

Nog niet tevreden met je huidige stijl? Pas hem dan gerust zelf aan. Door op ‘Tint’ te tikken en naar links of rechts te vegen, verander je de helderheid van je foto. Doe je dit met ‘Warmte’, dan verander je de gloed.

5 Even resetten

Als je een stijl hebt verpest, is er geen reden voor paniek. Ook dit heeft Apple voorzien. Zet een stijl terug naar de standaardinstellingen door te refreshen. Tik hiervoor eerst op het icoontje, daarna op de tekst erboven.

6 Het perfecte plaatje

Ja hoor, eindelijk tijd om je foto te schieten. Blijf op je gekozen stijl staan en sluit het menu af door weer op het stijlicoontje te tikken. Ga er goed voor staan, tik op de witte cirkel, en maak het perfecte plaatje!

7 Resultaat checken

Controleer je creatie om later teleurstelling in je foto te voorkomen. Dit doe je uiteraard door de camera te sluiten en Foto’s te openen. Of nog gemakkelijker: tik linksonder op je meest recente afbeelding.

8 Filter

Ben je nog steeds ontevreden, dan zit er niets anders op dan een filter te gebruiken. Tik in de Foto-app op ‘Wijzig’, daarna op het middelste icoontje onderin, en kies een filter. Deze ken je al van andere iPhone-modellen.

9 Stijlgebruik

Wil je een stijl hergebruiken maar weet je niet meer welke het is? Dan controleer je dit even. Open je foto in de Foto’s-app en tik onderin op de ‘i’. Er verschijnt nu een informatief venster, waaronder over de stijl. In dit geval dus: ‘Warm’.

Achtergrond

Camera-menu

Dit minuscule pijltje bovenin zie je gauw over het hoofd, maar hij is onmisbaar om een Fotografische stijl te selecteren. Tik op dit icoontje en er verschijnt een menu met opties om je foto’s naar je voorkeuren te schieten.

Stijlkiezer

Dankzij het stijlicoontje (met de drie blaadjes) is de Instellingen-app nooit meer nodig om een keuze te maken. Dit is net zo handig: met deze knop verander je snel van stijl en bepaal je direct welke optie op dat moment het beste past.

Stijlontwikkeling

De standaardstijlen van de iPhone 13 geven je foto’s een flinke kleurenboost, maar door de ‘Tint’ en ‘Warmte’-regelaars van je camera te verstellen, laat je ook je eigen creativiteit de vrije loop.

Resetten

Heb je in je enthousiasme de instellingen van een standaardstijl zó aangepast dat je bent vergeten hoe het origineel in elkaar zit? Kan gebeuren. Het geheugen van de resetknop laat je in ieder geval nooit in de steek.

Voor ieder wat wils

De Fotografische stijlen zijn stuk voor stuk uniek. Zo creëert ‘Rijk contrast’ een dramatische weergave, terwijl ‘Levendig’ de natuurlijkheid benadrukt. De overige stijlen doen wat ze suggereren: ‘Warm’ maakt warmer, ‘Koel’ maakt koeler.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar