Terug naar Final Cut Pro: track voorwerpen in je opnames
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Final Cut Pro: track voorwerpen in je opnames

Door Ward Edema20 februari 2022 09:004 min. leestijd0

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op YouTube: gave animaties met teksten die objecten en mensen volgen. Hier zit vaak best wat werk in: de video-editor moet hiervoor zogenaamde ‘ankers’ plaatsen, zodat het videobewerkingsprogramma weet waar de tekst op welk moment moet staan. Apple heeft dit in Final Cut Pro 10.6 een stuk gemakkelijker gemaakt met de object tracker.

Met de tracker wijs je simpelweg een object of persoon aan waar je een tekst aan wilt koppelen, en je Mac doet de rest van het werk. Wij laten je in deze workshop precies zien hoe dit in zijn werking gaat. En leggen uit hoe je het effect nog overtuigender maakt.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Final Cut Pro: tips voor de tracker

Film van voren

Om Final Cut Pro een zo goed mogelijk referentiepunt te geven, is het van belang om ergens in je shot het object recht van voren te filmen. Dit is dan de basis voor de object tracker, en dat helpt hem om de vervorming door veranderingen in het perspectief te herkennen. Bij gezichten is Final Cut wat flexibeler: daarbij wordt vaak de hoek automatisch goed herkend.

Begin simpel

Hoewel je de keuze hebt uit vele soorten titels, is het ’t beste om te beginnen met ‘Basic Title’. Deze heeft als voordeel dat ‘ie geen animaties ingebouwd heeft, wat goed werkt met de object tracker. Achteraf kun je de titel nog opleuken met een ander lettertype of opvallende kleur.

Tracking-raster

Wanneer je een titel gebruikt met de object tracker, verschijnt er een raster op het gevolgde object. Klopt dit raster nog niet helemaal? Dan stel je hem altijd nog bij met de oranje bolletjes.

Algoritmes

Zodra je op de Analyze-knop drukt, laat Final Cut Pro allerlei ingewikkelde algoritmes los op je video. Hiermee wordt bepaald hoe je gevolgde object in beeld beweegt, en hoe je titel dus mee moet bewegen. Als je een Mac met een M1-chip hebt, gaat dit proces een stuk sneller dankzij de Neural Engine.

Lengte titel

Een titel die je gebruikt met de object tracker, krijgt meestal niet automatisch de juiste lengte. Het is dus van belang om deze aan te passen door de zijkanten van de titel op de tijdlijn vast te pakken en te verslepen.

 1 Importeer

ws_track_1

Importeer je video in de tijdlijn. Je kunt het beste gebruikmaken van een simpel shot, waarbij je ten opzichte van het gefilmde object of persoon één soepele beweging maakt.

2 Koppel

ws_track_4

Navigeer naar ‘Titles’ en sleep een titel naar de voorvertoning van je video rechts in beeld. Je ziet een kader verschijnen van het gedetecteerde object voordat je de titel loslaat.

3 Raster

ws_track_3

Na het loslaten van de titel verschijnt er een raster. Dit geeft aan wat er door de object tracker wordt gevolgd. Hier wordt je titel aan gekoppeld.

4 Analyseer

ws_track_4

Klik linksboven in de voorvertoning op ‘Analyze’. Je video wordt nu geanalyseerd, en je ziet gedurende het proces een groen vierkantje rondom het gevolgde object verschijnen.

5 Titel

 

Klik nu op ‘Done’. Klik daarna dubbel op ‘Title’ om de tekst aan te passen. Gebruik het bijbehorende cirkeltje om de titel te verplaatsen ten opzichte van het gevolgde object.

6 Pas aan

ws_track_5

Pas nu je titel aan zoals je normaal zou doen: stel een lettertype in, de grootte, de kleur, noem het maar op. Een 3D-lettertype ziet er met de object tracker extra gaaf uit.

7 Realistisch

ws_track_5

Als je gebruikmaakt van een 3D-lettertype, zorg je ervoor dat de tekst beter in de omgeving past als je de belichting goed instelt. Dit doe je onder ‘Lighting>Lighting Style’.

8 Compound clip

ws_track_8

Selecteer nu je originele video en de titel op de tijdlijn en druk op je toetsenbord Cmd+G in. Daarmee combineer je de twee tot één clip. Kies een titel en klik op ‘OK’.

9 Effecten

ws_track_8

Op deze gecombineerde clip kun je nu effecten toevoegen die zowel het filmpje als de titel beïnvloeden. Dit helpt om de titel nóg beter bij de video te laten passen.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar