Terug naar Filmic Pro: schiet professionele video’s met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Filmic Pro: schiet professionele video’s met je iPhone

Door Ward Edema6 januari 2022 10:524 min. leestijd0

Hoewel de iPhone misschien wel de meest ‘point-and-shoot’-vriendelijke filmcamera ter wereld is, kun je er nog meer uit halen met een paar handmatige aanpassingen. Maar met de ingebouwde Camera-app word je daarin flink beperkt: focus, sluitertijd, kleurprofielen en meer instellingen zijn er allemaal niet in aan te passen. Gelukkig is er Filmic Pro, een film-app waarmee je toegang krijgt tot alle opties die je je maar kunt wensen.

Wanneer je deze opties allemaal goed instelt krijg je ook véél meer mogelijkheden bij het bewerken van je film, bijvoorbeeld in Final Cut Pro op de Mac of LumaFusion op je iPad. In deze workshop leggen we uit hoe je optimaal gebruikmaakt van Filmic, en je je iPhone-video’s naar een hoger niveau tilt.

Filmic Pro workshop


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Dubbele aankoop voor Filmic Pro

Filmic Pro is te koop in de App Store voor €14,99. Je bent voor dat bedrag echter nog niet helemaal klaar: je moet namelijk in de app nog eens €13,99 uitgeven om toegang te krijgen tot kleurprofielen (besproken in stap 7) en extra belichtingsinstellingen.

Wegens de grote hoeveelheid mogelijkheden, is het overigens geen gek idee om eens de officiële handleiding van Filmic Pro door te nemen. Dit kan op www.icreatemagazine.nl/filmicpro.

1 Even wennen

Filmic Pro stap 1

Na het geven van alle toestemmingen, is de interface van Filmic even wennen. Rechts onderin zit de opname-knop. In het midden van je scherm zie je een vierkantje en een cirkeltje. Deze zijn respectievelijk voor focus en belichting.

2 Vormpjes

Filmic Pro stap 2

Versleep het vierkantje of cirkeltje om ze af te stellen op een bepaald punt in je beeld. Tik erop om ze vast te zetten (dan worden ze rood), zodat ze gedurende het filmen niet veranderen. Je kunt er ook dubbel op tikken, om ze altijd op het midden van je camera te richten.

3 Instellen

Filmic Pro stap 3

Tik rechts onderin op het tandwieltje. Daarmee open je de instellingen van Filmic. Er zijn ontzettend veel opties, maar de belangrijkste vallen onder ‘Resolution’ en ‘FrameRate’. Ook is ‘Guide’ handig om aan te zetten: hiermee krijg je een raster om je beelden mooi recht te houden.

4 Verhouding

Filmic Pro stap 4

Tik op ‘Resolution’. Hier zie je bovenaan de verhouding van je film. 16:9 is standaard en heeft meestal de voorkeur, 2.39:1 is bioscoopformaat. Als ‘Crop Source to Overlay’ uitstaat, dient de gekozen verhouding alleen als hulplijn en blijft je opname 16:9.

5 Resolutie

Filmic Pro stap 5

Onder de beeldverhouding stel je de resolutie en de compressie in. Wij adviseren om te filmen in 4K met de minste compressie (Filmic Extreme). Scrol iets naar beneden om het kleurbereik in te stellen. Op de iPhone 12 en nieuwer adviseren we 10-bit, anders ‘gewoon’ 8-bit.

6 FrameRate

Filmic Pro stap 6

Ga terug naar de instellingen en tik op ‘FrameRate’. Hier stel je het aantal beelden per seconde in: 24 fps is het meest filmisch. Met ‘Playback FPS’ stel je de afspeelsnelheid af. Film je bijvoorbeeld in 60 fps en speel je het af met 30 fps, dan is je video in halve snelheid.

7 Kleuren

Filmic Pro stap 7

Op de vorige pagina beschreven we het Log-kleurprofiel. Je stelt het in Filmic in via de knop met drie kleurvlakken links onderin, en het derde tabje daarin. Schakel het alleen in als je van plan bent om je film te bewerken in een programma als Final Cut, anders is ‘Natural’ een betere optie.

8 Sluitertijd en focus

Filmic Pro stap 8

Tik links onderin op het middelste icoontje, en er komen links en rechts wieltjes in beeld waarmee je respectievelijk de sluitertijd en focus bedient. Draai hieraan om de waarden te veranderen. Tik links op de sluitertijd of iso-waarde om ‘m vast te zetten.

9 Opslaan

Filmic Pro stap 9

Je bereikt je opnames via de afspeelknop rechts onderin. Wil je er eentje opslaan in je camerarol? Tik er dan op, tik vervolgens op de knop met de pijl naar boven en dan ‘Save Video’. Alles selecteren kan ook: houd dan in het overzicht de knop met het vinkje even ingedrukt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar