Terug naar Energie besparen op je MacBook
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Energie besparen op je MacBook

Door Redactie iCreate30 september 2014 12:003 min. leestijd0

Als je met je MacBook onderweg bent, wil je zo lang mogelijk door kunnen werken. Gelukkig hebben de batterijen van Apple’s MacBooks een grote capaciteit en gaat OS X in het algemeen relatief zuinig om met energie. Toch kan het na een lange dag wel eens gebeuren dat je panisch op zoek moet gaan naar een stopcontact of, als dat niet lukt, het scherm van je laptop plots zwart wordt. In deze workshop vind je een aantal tips om energie te besparen op je MacBook.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 61.

1 Inzicht in de accu

Energie MacBook inzichtCoconutBattery is een handige app om te zien hoe het met je batterij gesteld is. Hiermee krijgen we informatie over onder andere de laadcapaciteit en het aantal oplaadcycli. Heb je een 15-inch MacBook Pro met een dubbele grafische kaart? Met gfxCardStatus zie je welke programma’s de krachtigere, maar minder energiezuinige grafische kaart gebruiken.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2 Energiestand instellen

Energie MacBook energiestandOpen Systeemvoorkeuren en ga naar Energiestand. Op een MacBook vind je twee tabbladen, te weten Batterij en Lichtnetadapter. Hiermee kies je voor welk geval je de instellingen wilt wijzigen. Wij klikken op ‘Batterij’, maar je kunt desgewenst ook de instellingen aanpassen voor wanneer je MacBook aan de lader ligt.


3 Sluimerstand beeldscherm

Energie MacBook sluimerstand beeldschermAls je je Mac niet gebruikt, kan het beeldscherm net zo goed op zwart gaan. Zet hiervoor de schuif onder ‘Sluimer beeldscherm’ ver naar links, zodat het scherm binnen 3 minuten sluimert.

4 Sluimerstand computer

Energie MacBook sluimerstand computerAls je de MacBook nog langer niet gebruikt, kan hij helemaal gaan slapen om energie te besparen. Gebruik de bovenste schuif ‘Sluimerstand computer’ om in te stellen wanneer de computer op stand-by gaat.


5 Opties in Energiestand

Energie MacBook optiesZorg er ten slotte voor dat alle opties in het paneel ‘Energiestand’ zijn aangevinkt. Deze opties werken bevorderlijk voor de accuduur van je MacBook.


6 Helderheid beeldscherm

Energie MacBook helderheid beeldschermKlik op ‘Toon alles’ om terug te gaan naar het hoofdscherm en kies nu ‘Beeldscherm’. Zorg hier dat ‘Pas helderheid automatisch aan’ is aangevinkt. Afhankelijk van omgevingslicht wordt de helderheid van je beeldscherm dan automatisch aangepast, wat in veel gevallen energie bespaart. Deze functie is echter niet op elke Mac aanwezig.

7 Bluetooth

Energie MacBook bluetoothHet effect is minimaal, maar met uitgeschakelde bluetooth verbruikt je laptop iets minder energie. Klik weer op ‘Toon alles’, kies ‘Bluetooth’ en klik op ‘Schakel Bluetooth uit’. Sluit dan de voorkeuren. Gebruik je een extern bluetooth-apparaat zoals een Magic Mouse of trackpad, dan kun je bluetooth niet uitschakelen.


8 Wifi uitschakelen

Energie MacBook wifiHeb je onderweg geen internet nodig, dan is het verstandig om ook wifi uit te schakelen. Zelfs als je geen verbinding hebt, blijft je MacBook namelijk naar wifi-netwerken zoeken en dat kost energie. Uitschakelen van wifi doe je via het wifi-symbool in de menubalk. Klik erop en kies ‘Schakel Wi-Fi’ uit.


9 Externe apparaten zonder eigen voeding

Energie MacBook externe apparatenTen slotte is het verstandig om alle extra apparaten zonder eigen voeding van je Mac te verwijderen, zoals externe harde schijven en usb-sticks. Deze vragen namelijk ook stroom. Externe apparaten kunnen verwijderd worden door ze naar de Prullenbak in het Dock te slepen.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar