Terug naar Dicteren op Mac: zo werkt het (OS X Yosemite)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Dicteren op Mac: zo werkt het (OS X Yosemite)

Door Daan Jeuken28 december 2014 12:002 min. leestijd0

Goed nieuws voor ons Nederlandstaligen: Apple begint onze taal te omarmen. Spraakassistent Siri van iOS verstaat ons weliswaar nog steeds niet, maar de dicteerfunctie doet dat tegenwoordig wel. Dat geldt voor zowel iOS 8 als voor OS X Yosemite. Je kunt voortaan tekst inspreken en dan wordt het voor je uitgetypt. In deze workshop vertellen we je hoe het werkt in OS X Yosemite.

Deze en vele andere workshops vind je in iCreate 64.

1. Dicteren op Mac inschakelen

Dicteren op Mac inschakelenOpen Systeemvoorkeuren en ga naar ‘Dicteren en spraak’. Open daar het linker tabblad Dicteren en zet achter ‘Dicteren’ het bolletje op ‘Aan’. Activeer in het uitklapmenu ‘Verbeterd dicteren’.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2. Nederlandse taal installeren

Nederlandse taal installerenDe Nederlandse taal moet je nog even installeren. Kies achter ‘Taal’ voor ‘Voeg taal toe’, vink bovenaan Nederlands aan en wacht tot het pakket is gedownload.


3. Dicteerfunctie activeren

Dicteerfunctie activerenJe activeert de dicteerfunctie standaard door twee keer op de Fn-toets te drukken. Wil je dit veranderen, kies dan in het uitklapmenu achter ‘Toetsen’ een andere optie, of voeg er zelf een toe.

4. Spreken

SprekenOpen nu een tekstbestand, bijvoorbeeld in Pages, en druk tweemaal op Fn. Het dicteermicrofoontje verschijnt: begin te praten en je tekst verschijnt spoedig in beeld. Dit werkt in principe prima, al zal een ervaren typist nog altijd sneller typen.


5. Leestekens gebruikenLeestekens gebruiken

Het omzetten van tekst gaat erg goed. Ook leestekens kun je gewoon inspreken: zeg ‘punt’, ‘komma’, ‘vraagteken’, en het leesteken verschijnt. Of zeg ‘Nieuwe regel’ of ‘Hoofdletter H’. Kijk voor een volledig overzicht op de supportpagina van Apple.


6. Dicteercommando’s

Dicteercommando'sEr is nog veel meer mogelijk. Ga in Systeemvoorkeuren naar ‘Toegankelijkheid’ en scrol in de linkerbalk naar de onderste optie ‘Dicteren’. Klik rechts op ‘Dicteercommando’s’.

7. Geavanceerde commando’s voor dicteren

Geavanceerde commando's voor dicterenZet onderaan een vinkje voor ‘Schakel geavanceerde commando’s in’. Nu kun je alle commando’s uit die lijst gebruiken. Probeer ze maar eens uit.


8. Systeem bedienen

Systeem bedienenDe stemcommando’s behelzen niet alleen het geopende programma – je kunt er het hele systeem mee bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld Spotlight openen of door de menubalk navigeren. Zo lang het microfoontje in beeld is, is de spraakherkenning actief. Probeer ook eens ‘Toon dicteercommando’s’.


9. Eigen commando’s toevoegen

Eigen commando's toevoegenKlik op het plusje om zelf commando’s toe te voegen. Kies bovenin het commando dat jij moet uitspreken en daaronder de actie die moet worden uitgevoerd.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar