Terug naar Camera-app: dé gids voor creatieve iPhone-foto’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Camera-app: dé gids voor creatieve iPhone-foto’s

Door Laura Grootaarts14 juni 2019 09:044 min. leestijd4

De app Camera lijkt rechttoe rechtaan. Toch zijn er enkele trucjes die je helpen bij het maken van de mooiste foto’s. Deze basisfuncties van de Camera-app móét je kennen om onverwacht creatieve foto’s te maken met je iPhone – zonder dat er Photoshop aan te pas komt.

1. Zet het raster aan

raster

Een raster met hulplijnen helpt je in de eerste plaats om de zaken recht op een foto te krijgen: geen schuin aflopende horizon dus, of een gebouw dat om lijkt te vallen. Maar het raster komt ook op een andere manier van pas voor de compositie van je foto: het helpt je de regel van derden toe te passen – misschien wel de belangrijkste fotografiewet. Kort uitgelegd: leg de horizon op een van de horizontale lijnen en plaats het hoofdonderwerp op de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Zo ziet je foto er meteen een stuk spannender uit.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Schakel het raster in via ‘Instellingen>Camera>Raster’.

2. Maak foto’s echt recht van boven

flatlay

Op dit moment zijn flatlay-foto’s – mede dankzij Instagram – ongekend populair: dit zijn foto’s die recht van boven zijn genomen. Een bureau met schrijfspulletjes. Een kunstig kopje cappuccino. Of een smaakvolle food-foto. Zulke foto’s sorteren het beste effect als ze ook écht recht van boven zijn genomen en je je iPhone keurig waterpas boven het onderwerp houdt.

Heb je het raster geactiveerd? Dan zie je als je foto’s van bovenaf maakt twee kruisjes midden op het scherm verschijnen. Beweeg de iPhone totdat de twee kruisjes elkaar overlappen en druk dan af.

3. Klonen op een panorama

panorama foto

Tijd voor een beetje panoramagie: zet dezelfde persoon meerdere keren op één en dezelfde panoramafoto! Er komt geen trucage aan te pas. Als je de foto van links naar rechts maakt, zorg er dan voor dat de persoon links in beeld staat. Draai naar rechts tot hij of zij uit beeld is en stop dan. Laat degene een stukje naar rechts lopen, het frame uit, en een nieuwe pose aannemen. Draai pas dan weer verder. Herhaal voor meer klonen.

4. Leg actie vast in een burst

burst

Stel: je wilt een foto maken van iemand die blij over het strand springt, precies op het moment dat diegene door de lucht lijkt te zweven. Poging één: het onderwerp heeft nog (of alweer) één voet aan de grond. Poging twee: het onderwerp is half uit beeld. Poging 38: het onderwerp is moe en kan nog amper springen. Actie leg je het best vast met een burst: kwestie van de grote witte knop ingedrukt houden. Zolang je dat doet, maakt de camera onafgebroken foto’s. Tot wel tientallen achter elkaar. En daar zit het perfecte shot vast tussen.

5. Focus en belichting zelf aanpassen

focus

De camera van je iPhone focust automatisch op het onderwerp. Maar soms stelt de autofocus scherp op het verkeerde element in de foto. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen: tik op het deel van de foto waarop de focus moet liggen. Er verschijnt een geel kader rondom het gebied waarop wordt scherpgesteld. Is dit kader eenmaal in beeld, dan kun je ook de belichting aanpassen. Veeg naar beneden om de foto donkerder te maken, en naar boven voor meer licht.

6. Gebruik meteen een filter

filter

Filters doen wonderen voor een foto. Meestal pas je ze achteraf toe, maar je kunt ze ook al tijdens het fotograferen gebruiken. Dan zie je meteen wat voor effect een filter teweegbrengt. Tik rechtsboven op de drie overlappende cirkeltjes, of veeg van beneden naar boven over het camerabeeld om de filters op te roepen.

Gebruik je altijd hetzelfde filter? Via ‘Instellingen>Camera>Bewaar instellingen>Creatieve regelaars’ stel je in dat het laatst gebruikte filter onthouden moet worden. Dan hoef je het niet steeds opnieuw in te stellen.

Foto’s afdrukken

Tijdens een vakantie of dagje uit maak je tegenwoordig al snel tientallen tot honderden foto’s. Zonde om die weg te laten zakken op je filmrol, zeker als je met de zes tips hierboven potentieel Shot on iPhone-materiaal geschoten hebt. Onze tip: doe iets met je favo foto’s! Druk ze af. De klassieker is natuurlijk een fotoboek. zo kun je bijvoorbeeld ook foto’s op forex, jaarkalenders, posters en zelfs behang laten afdrukken. Bijvoorbeeld met een Photowall kortingscode, die je hier kunt vinden. Deze code hebben we even snel opgezocht, maar via Google kun je voor vrijwel alle sites korting vinden. Zonde om te laten liggen!

iCreate 143
iCreate 143
De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Met de meegeleverde Camera app lukt het helaas niet om foto’s als RAW bestand op te slaan. (Ik verwijs even naar https:// creativepro.com/how-to-shoot-raw-photos-on-iphone/ (spatie uit de URL weghalen: ik kèn webformulieren).)

Als je de keus hebt (de app en voldoende opslagruimte op je iPhone) maak dan eens een buiten-opname die je als JPG èn als RAW opslaat. Vergelijk met name de wolken.
Die beeld-informatie gaat in JPG verloren. In RAW kun je nog alle kanten op.

Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Hoe kan je die burst-foto’s zien?