Terug naar Bewaak je budget in Numbers
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Bewaak je budget in Numbers

Door Redactie iCreate4 september 2010 12:113 min. leestijd0

Bijhouden waar je geld blijft, betekent vaak een aanhoudend geworstel met bonnetjes. Numbers haalt de druk van de ketel en rekent alles voor je uit.

Het leuke van spreadsheets is dat je ze interactief kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld diagrammen ontwerpen die zich automatisch aanpassen naarmate er meer gegevens in de bijbehorende tabel verschijnen. Zoek je iets waarmee je je uitgaven op een gemakkelijke manier kunt bijhouden, dan is een spreadsheet reuze handig.

In Numbers kun je natuurlijk de meegeleverde sjabloon ‘Begroting’ gebruiken, maar als je beter wilt begrijpen hoe het programma werkt, kun je beter van vooraf aan beginnen. In de workshop leer je hoe je zo’n spreadsheet opzet en krijg je te zien wat er gebeurt zodra je de cellen vult met gegevens.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1: Werkbladen maken
Begin met een nieuwe, lege spreadsheet. Dubbelklik op ‘Werkblad 1’ en wijzig de naam in ‘Inkomsten’. Voeg nog twee werkbladen toe en noem die ‘Uitgaven’, respectievelijk ‘Diagrammen’.


2: ‘Inkomsten’ instellen
Maak op het werkblad ‘Inkomsten’ een tabel met kolommen voor de maanden van het jaar. Maak een rij met de naam ‘Inkomsten’, nog één die je ‘Bestedingen’ noemt en een derde genaamd ‘Resterend’.


3: Nog een tabel erbij
Selecteer de standaardtabel op het werkblad ‘Uitgaven’ en verwijder die. Klik op de knoppenbalk op de knop ‘Tabel’ en kies ‘Sommen’ uit de beschikbare opties.


4: Koptekstkolom toevoegen
Gebruik de kolommen om je uitgaven op te delen (Supermarkt, Kleding, Sporten, Uitgaan, enzovoort). Er ontbreekt echter nog één kolom: kies ‘Tabel>Koptekstkolommen>1’.


5: Maanden
Gebruik de nieuwe kolom om al je uitgaven te omschrijven en typ het bijbehorende bedrag in de overeenkomstige kolom. Typ ‘Januari’ in de cel linksboven.


6: Maak nog meer tabellen
Klik in de linkerbovenhoek van de tabel om hem geheel te selecteren. Kopieer de tabel en plak hem nu elf keer. Daarna kun je ze allemaal de naam van een maand geven, voor elke maand één.


7: Je eerste taart
Markeer alle uitkomsten van januari. Ga vervolgens op de knoppenbalk naar de knop ‘Diagram’ en kies een taartdiagram. Selecteer het diagram, knip het uit en plak het in het werkblad ‘Diagrammen’.


8: Intacte koppelingen
Doe hetzelfde voor de overige maanden. Ook al staan de diagrammen op een ander werkblad, ze zijn nog steeds elk aan hun eigen tabel gekoppeld: als je een tabelwaarde wijzigt, verandert het diagram mee.


9: Inkomstenberekening
Ga terug naar ‘Inkomsten’ en selecteer de cel ‘Bestedingen’ van een maand. Typ ‘=’, ga naar het werkblad ‘Uitgaven’, markeer daar alle maandwaarden en druk op Return.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar