Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van april 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van april 2022

Door Redactie iCreate13 april 2022 09:005 min. leestijd2

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple tips & trucs van april 2022!

Pin je parkeerplek

tips_137_1

Als je je auto (of je fiets) achterlaat op een onbekende plek, is het verstandig om de locatie op te slaan in Kaarten. Tik hiervoor in de kaart langer op de plek waar je de auto hebt geparkeerd. Onmiddellijk verschijnt er een speld op de kaart. Als de locatie nog niet nauwkeurig genoeg is, kies je voor ‘Verplaats’. Je ziet nu een satellietweergave: sleep de pin naar het exacte punt waar je hem wilt hebben en kies voor ‘Gereed’.

Wil je later terug naar de auto, dan tik je onder de zoekbalk op ‘Geplaatste speld’ en start je de navigatie. Overigens: bij een moderne auto met CarPlay of bluetooth-radio wordt de locatie tegenwoordig standaard opgeslagen zodra je bluetooth uitzet. Lukt het niet? Je activeert de optie via ‘Instellingen>Kaarten>Toon parkeerlocatie’.


Geen geklik

tips_137_1

Klik. Klik. Klik. Je hebt het zelf misschien niet door, maar het geklik van het trackpad van je Mac kan voor mensen in je omgeving ontzettend irritant zijn. Er is echter een trucje om dit een stuk minder storend te maken. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Trackpad>Aanwijzen en klikken’. Onderin vind je een vinkje voor ‘stil klikken’.

Selecteer deze optie, en je hoort voortaan niet meer het kenmerkende tikgeluid, maar enkel het trilmotortje van je trackpad. Voor deze optie heb je wel een Mac nodig met een zogenaamd Force Touch-trackpad. Die zit in de 12-inch MacBook, de MacBook Air uit 2018 of nieuwer en de MacBook Pro uit 2016 of nieuwer. Ook de losse Magic Trackpad (met ingebouwde accu) heeft Force Touch.


Deel snel wifi met gasten


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
tips_137_1

Wil je een gast toegang geven tot je wifi-netwerk, dan is het zonde van de tijd om naar je geheime (en natuurlijk zorgvuldig verstopte) wachtwoord te zoeken. Gelukkig is hier een verborgen trucje voor, mits jullie allebei een iPhone (of iPad) hebben en in elkaars contacten staan. Houd je toestellen dicht bij elkaar en activeer bluetooth op beide apparaten.

Degene zonder wifi gaat naar ‘Instellingen>Wifi’ en tikt op het betreffende netwerk. Het andere toestel krijgt nu een verzoek om wifi te delen: tik op ‘Deel wachtwoord’ om dit te accepteren. Als de stappen correct zijn uitgevoerd, mag je gast ook op je wifi. Let wel op: via zijn wachtwoorden-sleutelhanger kan degene achteraf wel je wifi-wachtwoord zien.


Slepen voor gevorderden

tips_137_1

Het verslepen van vensters met het trackpad van je Mac werkt eigenlijk redelijk vanzelfsprekend: houd je aanwijzer op de bovenrand van het venster, druk het trackpad in, en slepen maar! Toch vinden sommige mensen dit minder handig, omdat je constant druk moet houden op je trackpad tijdens het slepen.

Gelukkig is hier een oplossing voor. Open Systeemvoorkeuren, kies ‘Toegankelijkheid’ en navigeer in de lijst naar ‘Aanwijzerbediening’. Klik hier op de knop ‘Trackpadopties’.

Hier kun je kiezen uit een drietal opties voor slepen met je trackpad. De eerste optie, ‘zonder versleepvergrendeling’, werkt door dubbel te tikken (niet klikken) op de bovenrand van een venster. Bij de tweede tik houd je het venster vast en versleep je het. De tweede optie, ‘met versleepvergrendeling’, werkt bijna hetzelfde maar vergt nog een extra tik om het venster weer los te laten.

De laatste optie is ‘slepen met drie vingers’. Dit is precies wat er staat: hierbij versleep je een venster door drie vingers op je trackpad te leggen als je aanwijzer op de bovenrand van het venster staat. Let wel op: bij deze optie worden andere gebaren met drie vingers, bijvoorbeeld voor het openen van Mission Control, vervangen door gebaren met vier vingers.


Laat Siri alle apps op je thuisscherm bepalen

Wat nou als je app-icoontjes automatisch gedurende dag zouden veranderen, al naargelang welke apps je op dat moment nodig hebt? Dat kan, met de widget ‘App-suggesties’. Als je deze op thuisscherm plaatst, verliest die zijn widget-uiterlijk en krijg je gewoon interactieve app-icoontjes voorgeschoteld.

Houd hiervoor je vinger even op een lege plek op je thuisscherm tot de apps beginnen te wiebelen. Tik op het plusje dat bovenin verschijnt en zoek bij widgets naar ‘Siri’ en selecteer ‘Siri-suggesties’. De eerste widget die verschijnt is al ‘App-suggesties’. Tik onderin op ‘Voeg widget toe’, plaats hem op je thuisscherm en bevestig met ‘Gereed’.


Zoeken met Google Lens in Foto’s

tips_137_1

Je komt een hond tegen en je vraagt je af welk ras het is. Of je ziet in het restaurant een prachtige vaas staan die je wilt aanschaffen voor thuis. Schiet dan vooral een foto en identificeer het plaatje met Google Lens, want de kans is zeer groot dat de beeldherkenningssoftware van de zoekreus het onderwerp herkent.

Staat de Google-app op je iPhone, dan werkt de functie goed samen met de Foto’s-app. Open een van je Foto’s en tik linksonder op het Deel-icoon. Scrol naar beneden en selecteer ‘Zoeken met Google Lens’. Kies voor ‘Resultaten bekijken’ en binnen luttele seconden weet je meer over wat je hebt gefotografeerd.


Een specifieke app tijdelijk dempen

tips_137_1

Soms wordt je iPhone overladen met notificaties van één specifieke app terwijl je daar op dat moment geen behoefte aan hebt. Nieuws-apps hebben hier vaak een handje van, maar denk ook aan groepsgesprekken waarin volop wordt gebabbeld over niets in het bijzonder.

In dat geval kun je meldingen van de betreffende app tijdelijk dempen. Open je toegangsscherm, zoek naar een notificatie van deze app en veeg hem een stukje naar links. Laat los wanneer je ‘Opties’ ziet; tik hierop. In het huidige venster kun je ervoor kiezen om de app een uur stil te houden, of zelfs een complete dag.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Spiljard
Lezer
Spiljard

Mijn Macbook pro uit 2008 met trackpad heeft de tikfunctie al. Oud nieuws dus

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dit valt ook niet onder de rubriek ‘Nieuws’. En een goede tip is tijdloos, toch? 🙂