Terug naar Bestandsnamen wijzigen met Automator
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Bestandsnamen wijzigen met Automator

Door Jelle Mol7 oktober 2014 12:003 min. leestijd0

Heb jij liever een herkenbare naam voor je vakantiefoto’s dan DSC_1230 en DSC_1231? Of wil je de bestandsnamen wijzigen van een groep bestanden? Met Automator kun je het wijzigen van bestandsnamen volledig automatiseren.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 60.

Afhankelijk van het aantal bestanden ben je met het handmatig aanpassen van bestandsnamen wel een tijdje bezig. Bovendien is het een vermoeiende taak om telkens weer dezelfde tekst te plakken en er een nummer achter te zetten. Maar juist omdat het zo’n herhalende bezigheid is, kun je het in OS X prima automatiseren met Automator.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Hiervoor hoef je alleen de foto’s (of welke bestanden dan ook) te selecteren, waarna je ze met één druk op een knop allemaal kunt hernoemen – inclusief bijvoorbeeld de aanmaakdatum en een oplopend cijfer achteraan.

1 Foto’s of andere bestanden hernoemen

Bestanden hernoemen AutomatorIn deze workshop hernoemen we de foto’s die we van tevoren van onze camera naar een nieuwe map op de Mac hebben gekopieerd. Maar in principe werkt de takenreeks voor alle bestanden hetzelfde.


2 Automator

Bestandsnamen wijzigen AutomatorOpen Automator, begin een nieuw document en kies ‘Takenreeks’ als type. De andere opties werken minder handig voor ons doel. Voor het hernoemen van bestanden is Automator een prima oplossing, maar voor complexere zaken (zoals tags in mp3-bestanden of exif-data van jpg’s) kun je een programma als Name Mangler 3 gebruiken.


3 Bestanden naar Automator slepen

Bestanden naar AutomatorSleep vervolgens de bestanden die je wilt hernoemen naar het rechter gedeelte van Automator. Dan wordt automatisch de taak ‘Haal opgegeven Finder-onderdelen op’ toegevoegd.

4 Bestandsnaam wijzigen

Bestandsnaam wijzigenKies in de lijst links ‘Bestanden en mappen’ en sleep de taak ‘Wijzig naam Finder-onderdelen’ naar de takenreeks. Je kunt overigens ook met het zoekvakje naar beschikbare taken zoeken.


5 Kopiëren van Finder-onderdelen

Kopiëren Finder-onderdelen AutomatorOmdat je de bestanden door het hernoemen wijzigt, krijg je de vraag of je de bestanden ook wilt kopiëren. We willen de originelen hernoemen, dus kies in het uitklapmenu ‘Voeg niet toe’. Het kopiëren van bestanden is wel handig als je direct vanuit de camera afbeeldingen met de goede naam wilt overzetten.


6 Opties voor wijzigen naam

Opties wijzigen naam AutomatorJe hebt verschillende opties voor de naamsverandering. We willen onze foto’s netjes sorteren, daarom kiezen we ‘Maak opeenvolgend’. Andere opties zijn tekst vervangen, het hoofdlettergebruik wijzigen of een datum en een tijd toevoegen.

7 Bestanden nummeren

Bestanden nummeren AutomatorKies nu hoe je bestanden moeten gaan heten. We geven een nieuwe naam, beginnen de nummering bij 1 en scheiden de onderdelen met een spatie.


8 Datum toevoegen aan bestanden

Datum aan bestandsnaam toevoegen AutomatorWil je nog een datum toevoegen aan je bestanden? Voeg de taak uit stap 5 nog een keer toe, kies deze keer ‘Voeg datum of tijd toe’ en stel weer alles naar wens in.


9 Voer uit

Taak uitvoeren AutomatorAlles naar wens ingesteld? Klik dan rechts in de knoppenbalk op ‘Voer uit’. Controleer tot slot in Finder nog even of alle foto’s correct zijn hernoemd.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar