Pixelmator is al jarenlang een enorm populair beeldbewerkingsprogramma op de Mac en een lieveling van Apple. Onlangs is Pixelmator op iPad uitgekomen, dat handig gebruikmaakt van nieuwe technieken in iOS 8 zoals Handoff en iCloud Drive. In onze review waren we dan ook erg positief over deze app. Overtuigd om het programma uit te gaan proberen? In deze workshop laten we een aantal mogelijkheden zien om snel aan de slag te gaan.
Deze en vele andere workshops vind je in iCreate 64.
1. Pixelmator downloaden
Pixelmator is een app die je in de App Store kunt downloaden voor € 9,99. Let op: je moet een iPad met iOS 8 hebben om de app te kunnen gebruiken! Anders gaat het feest niet door.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
2. Instellen
De allereerste keer dat je het programma opent, krijg je een welkomstscherm, een hele beknopte uitleg en de vraag of je iCloud wilt gebruiken te zien. Dat is handig om later verder te werken op je Mac, maar gelaagde bestanden kunnen erg veel opslagruimte innemen. Dat kan met veelvuldig gebruik van Pixelmator en/of maar 5 GB iCloud-opslag al gauw krap worden.
3. Basic en Collage
Tik in het scherm Get Started op ‘Create Image’ om je eerste Pixelmator-document te maken. Je kunt kiezen uit twee categorieën: ‘Basic’ en ‘Collage’.
4. Opties in Pixelmator
Scrol naar beneden om alle andere categorieën te bekijken. Pixelmator heeft speciale opties voor lijstjes, posters, kaarten en themafotografie.
5. Collage
Voor deze eerste rondleiding laten we zien hoe je snel verschillende foto’s aan Pixelmator toevoegt: kies een collage uit als opzet voor je nieuwe Pixelmator-bestand.
6. Foto’s toevoegen
In een sjabloon staan voorbeeldafbeeldingen die je gemakkelijk kunt vervangen: tik op het plus-knopje rechts in de afbeelding en kies je eigen foto uit.
7. Collage aanpassen
Eenmaal geplaatst kun je een foto in een collage gemakkelijk vervormen. Ook kun je de volgorde van de lagen aanpassen zodat je de perfecte samenstelling krijgt. Wil je de kleuren aanpassen? Tik dan op ‘Adjust Colors’ om met de levels te spelen. Bij ‘Add Effect’s vind je ook een aantal populaire trucjes, zoals funky lichtspel, vervangingseffecten en ruis.
8. Retoucheren in Pixelmator
Hier zie je een afbeelding waar we een stuk van de eend geretoucheerd hebben. Dat kan via ‘Tools>Retouch>Repair’. Teken met je vinger het gebied dat je weg wilt poetsen.
9. Schilderen op iPad
Schilderen kan ook. Tik rechtsboven op de kwast en selecteer ‘Paint and Erase’. Er zijn penselen, krijt, markeerstiften, inkt, verfkwasten, spuitbussen, uitsmeerspullen en gummetjes. Ook kun je de grootte van het penseel en hoe vast (of ‘sterk’) de verf is.
Praat mee!