Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 1 van onze beste Apple-tips & trucs van juli 2022!
Kies een leukere hoofdfoto voor een album
Dan heb je je kiekjes in Foto’s fijn gesorteerd in albums, en dan kiest Apple me toch een rare foto uit voor in het hoofdmenu. Gelukkig kun je zelf kiezen wat de hoofdfoto voor een album moet worden. Open een album en ga naar de mooiste foto. Open de foto niet, maar houd hem in de rasterweergave iets langer vast. In het menu dat verschijnt, tik je op ‘Stel in als hoofdfoto’.
Maximaliseer een venster
Met de groene bol in een Finder-venster open je een app in schermvullende weergave. De app neemt dan het hele scherm in beslag, de menubalk verdwijnt en je kunt er niet echt gemakkelijk weer uit. Misschien vind je het fijn om zo veel mogelijk van je app te zien, maar vind je de schermvullende modus niet prettig.
Je kunt het scherm ook maximaliseren: hiervoor houd je de Option-toets ingedrukt terwijl je op het groene bolletje klikt. In plaats van twee pijltjes zie je dan een klein plusje op het groene bolletje, en in het menuutje staat nu ‘Zoom in of uit’ in plaats van ‘Schakel schermvullende weergave in’.
Vind je iPhone in het donker
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Premium Verder lezen?
Veeg je van beneden naar boven op je Apple Watch, dan vind je een knopje waarmee je je iPhone kunt laten ringelen. Erg handig voor als je even niet weet waar hij ligt. Maar wat nou als het donker is, en je iPhone je enige zaklamp is? Hoe vind je hem dan nog terug? Gelukkig heeft Apple hieraan gedacht: houd het knopje op de Apple Watch wat langer ingedrukt, en je iPhone rinkelt niet alleen, maar flitst ook met de cameraflitser.
Een goedkoper Apple Music-abonnement
Ben je student of heb je studerende (klein)kinderen, dan weet je dat de kosten hoog oplopen. Gelukkig heeft Apple Music een studentenabonnement waarmee je maandelijks 5 euro bespaart.
Open de Muziek-app, ga naar het tabblad ‘Zoek’ en tik op ‘Bekijk alle abonnementen’. Selecteer ‘Student’ en tik op ‘Kom je in aanmerking?’. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van UNiDAYS, waar wordt gevraagd om je inschrijving bij een universiteit te verifiëren. Kloppen de gegevens, dan word je weer teruggestuurd naar de Muziek-app. Log daar in met je Apple ID, bevestig je betaalgegevens en tik op ‘Abonneer’.
Heb je al Apple Music? Dan stel je je studentenabonnement in via ‘Instellingen>Je naam>Abonnementen>Apple Music’.
Je iPhone als webcam
Hoewel de storm van corona grotendeels is gaan liggen, hebben thuiswerken en videobellen een permanent plekje in onze samenleving gekregen. Maar zelfs nu worstelen we nog met onze webcams. Waarom is het beeld zo donker? Waarom zie ik zo veel ruis? Gelukkig is Camo dé oplossing voor dit probleem.
Met deze app – en de Camo Studio-app op Mac of Windows – gebruik je de waanzinnige camera van je iPhone als webcam voor je computer. Zo ben je altijd scherp in beeld en goed belicht! Je vindt de apps op reincubate.com/camo.
Normale ondertiteling
Als je wel eens een film of serie kijkt op je iPhone, iPad of Apple TV, dan is je vast wel opgevallen dat de ondertiteling niet helemaal lijkt op wat je gewend bent van televisie en bioscopen. Dit pas je echter gemakkelijk aan. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Ondertiteling en bijschriften>Stijl’ en maak een nieuwe stijl aan. Neem de instellingen van hieronder over, en zet ‘Video-voorrang’ bij elke optie uit. Nu is je ondertiteling altijd in de ‘normale’ stijl!
Je kunt dit ook instellen op je Mac onder ‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Ondertiteling>+’. Zet in dit geval het vinkje ‘Video mag optie negeren’ voor elke optie uit.
Wel of geen toegang tot het vergrendelscherm?
Een vergrendelscherm (inclusief toegangscode) moet anderen ervan weerhouden om je iPhone te gebruiken, maar stiekem hebben ze hier alsnog toegang tot allerlei functies. Siri, het berichtencentrum en het bedieningspaneel, bijvoorbeeld. Toch bepaal je zelf of dit mag.
Open ‘Instellingen’ en ga naar ‘Face ID en toegangscode’ of ‘Touch ID en toegangscode’. Ontgrendel je toestel als hierom wordt gevraagd en scrol naar het kopje ‘Toegang bij vergrendeling’. Elke functie heeft hier een eigen schakelaar: een groene geeft de betreffende functie toegang tot het vergrendelscherm, een grijze niet. Tik erop om dit te wijzigen.
Hij beweegt!
The London Eye draait! Het Londense reuzenrad draait al ruim twintig jaar rondjes – ook in Apple Kaarten. Wil je het zien? Open de app Kaarten en zoek naar The London Eye. Het werkt zowel op de iPhone als de Mac. Tik of klik op het pictogrammetje met de landkaart en kies hier voor ‘Satelliet’. Daarna schakel je met de 2D- of 3D-knop naar de weergave die voor jou het best werkt.
Weg met die apps
Staan er tig apps op je iPhone die je al lang niet meer hebt geopend? Je toestel kan dit detecteren en ze automatisch verwijderen. Zo bespaar je flink wat ruimte. Ga naar ‘Instellingen>App Store’ en activeer de schakelaar naast ‘Ruim apps op’. Bonus: je iPhone bewaart de gegevens en documenten van een verwijderde app. Download je de app later opnieuw, dan werkt hij dus als vanouds.
Zet je richtingsslot automatisch uit voor YouTube
Je iPhone heeft een ingebouwde versnellingsmeter, waardoor hij precies weet wanneer je hem rechtop of liggend houdt. Dat is meestal erg handig, maar zodra je op je zij gaat liggen met je iPhone, draait hij ongewild mee. Dit los je op met het richtingsslot van de iPhone, ook wel bekend als ‘orientation lock’. Hiermee wordt het scherm van je iPhone vastgezet, en draait hij niet meer mee.
Wat de orientation lock vervelend maakt, is dat je hem gemakkelijk vergeet. Lig je niet meer op je zij en open je YouTube, dan zal je scherm nog steeds niet draaien. Daardoor wordt het filmpje niet op volledig scherm afgespeeld wanneer je je telefoon draait. Onhandig, maar gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen met de app Opdrachten.
1 YouTube
Tik op het tabblad ‘Automatisering’ en voeg een nieuwe Persoonlijke automatisering toe. Heb je er al eerder een gemaakt, tik dan eerst op de ‘+’. Scrol in de verschenen lijst naar beneden en tik op ‘app’. Druk vervolgens op ‘Kies’, selecteer de YouTube-app en tik dan bovenin op ‘Gereed’ en ‘Volgende’.
2 Richtingsslot
Kies nu voor ‘Voeg taak toe’. Zoek naar ‘Richting’ en tik op ‘Stel richtingsslot in’. Tik op ‘Aan/uit’ en selecteer ‘Zet’. Verander vervolgens ‘aan’ naar ‘uit’ door erop te tikken. Je selecteert hiermee dat het richtingsslot automatisch uit wordt gezet bij het openen van de YouTube-app.
3 Afronden
Tik nu op ‘Volgende’, en zet het vinkje bij ‘Vraag vóór uitvoeren’ uit. Selecteer vervolgens ‘Vraag niet’ en daarna ‘Gereed’. Je automatisering is nu opgeslagen, en wordt altijd geactiveerd bij het openen van YouTube, zonder hierbij een extra melding te geven.
Richtingsslot
Je zet het richtingsslot van je iPhone aan of uit via het Bedieningspaneel. Die vind je op iPhones zónder thuisknop door van rechtsboven naar beneden te swipen, en op iPhones mét thuisknop door van helemaal onderin naar boven te vegen. Tik vervolgens op het slotje met de cirkel eromheen: wit is uit, rood is aan.
Praat mee!