Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips van december 2021
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips van december 2021

Door Redactie iCreate30 december 2021 08:009 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze Apple-tips van december!


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Vergroot en verklein je bureaubladicoontjes

Apple tips December 2021 bureaublad

Zit het bureaublad van je Mac vol, maar wel met icoontjes die je écht nodig hebt? Je kunt de boel opruimen zonder dat je dingen hoeft te verplaatsen.

Klik op een leeg plekje op je bureaublad (of op een icoontje), houd de command-toets ingedrukt, en druk tegelijkertijd meermaals op de min-toets (-). De icoontjes worden per tik kleiner, waardoor er meer ruimte overblijft! Groter maken gaat bijna op dezelfde manier, maar dan met de plus-toets (+).

Batterijconditie controleren

Batterijconditie controleren

Helaas gaan de batterijen in je apparaten niet voor eeuwig mee; slijtage is nou eenmaal onvermijdelijk. Wat je wél kunt doen, is de batterijconditie in de gaten houden.

Ga op je toestel naar ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie’ om dit te controleren. Is de ‘Maximumcapaciteit’ onder de 80 procent, dan is het tijd voor een nieuwe accu.

Bekijk een weerkaart met temperaturen in Weer

Apple tips December 2021 weerkaart

In iOS 15 heeft de app Weer een metamorfose ondergaan. Wist je dat er nu ook weerkaarten in de app te vinden zijn? Bijvoorbeeld een Temperatuurkaart die in één oogopslag duidelijk maakt hoe warm (of koud) het is.

Open de app Weer, en tik op het landkaartje linksonder om deze kaart te zien. De kleuren geven een indicatie van de temperatuur: donkerblauw is stervenskoud (-40 °C), donkerrood is bloedheet (55 °C). Zoom in en uit op de kaart om meer details of juist het grotere geheel te zien.

Op de temperatuurkaart zie je nog een knopje met drie ruitjes: hiermee wissel je naar een neerslagkaart en een luchtkwaliteitkaart (in België nog niet beschikbaar).

Houd je wandelstabiliteit in de gaten

Wandelstabiliteit

Sinds iOS 15 houdt je iPhone iets nieuws in de gaten: je wandelstabiliteit. Bewaar je je telefoon in je broekzak, dan worden automatisch je balans, kracht en manier van lopen beoordeeld. Dit berekent je iPhone op basis van gegevens over onder meer de snelheid van wandelen, staplengte en steunfase.

Om te zien of je een beetje stabiel ter been bent, open je de Gezondheid-app van je iPhone. Tik op het tabblad ‘Gegevens’ en ga naar ‘Mobiliteit>Wandelstabiliteit’.

Geeft de grafiek weer dat je een verhoogd valrisico hebt? Ga terug naar de ‘Mobiliteit’-pagina. Hier vind je tips en oefeningen om de spieren te versterken en het evenwicht te verbeteren, waardoor je de kans op een uitglijder verkleint.

Snel je favoriete contact bellen met een Watch

Contact

Met een Apple Watch (Series 4 of nieuwer) kun je een contactpersoon op de wijzerplaat zetten. Zo is een telefoontje naar je favoriete contactpersoon nooit ver weg, wat misschien een veilig gevoel geeft.

Open eerst de contactpersoon in de Contacten-app van je iPhone en kies onderin voor ‘Zet in favorieten’. Ga naar de Watch-app van de iPhone, tik op ‘Wijzerplaat’ en kies een wijzerplaat uit waarop complicaties (kleine apps) staan, zoals de wijzerplaat Cijfers. Scrol naar beneden, tik op een complicatie en verander deze in de naam van je favoriete contactpersoon. Je kunt nu via één simpele tik contact opnemen.

Muziek tussen muziekdiensten overzetten

Apple tips December 2021 muziek overzetten
Heb je behoefte om van muziekdienst te wisselen, maar ben je tegelijkertijd bang om je hele bibliotheek te verliezen? Dan is Soundiiz iets voor jou. Met deze website koppel je namelijk je accounts van al je muziekdiensten aan elkaar. Door vervolgens de individuele nummers, artiesten, albums, of afspeellijsten van de ene muziekdienst aan te vinken, kun je ze meteen overzetten naar een andere!

Foto’s van anderen op je iPhone

Apple tips December 2021 gedeeld met jou
Zie je opeens foto’s die je van anderen hebt gekregen in je fotobibliotheek? Dit komt door de nieuwe functie ‘Gedeeld met jou’, die in iOS 15 is toegevoegd. Hierdoor worden in Foto’s ook kiekjes gezet die binnen zijn gekomen via Berichten. Vind je het maar niks? Je zet het gemakkelijk uit via ‘Instellingen>Berichten>Gedeeld met jou’.

De donkere modus voor Google Maps is ein-de-lijk beschikbaar voor iOS!

Apple tips December 2021 donkere modus activeren

Veel iOS-gebruikers hebben de donkere weergaves van apps ondertussen omgedoopt tot de standaardweergave. En dankzij een nieuwe update, kan Google Maps aan dit lijstje worden toegevoegd.

Wil je deze nieuwe, donkere modus activeren, open dan eerst even de app. Tik hierna op je profielfoto rechtsboven in het scherm en ga naar ‘Instellingen>Donkere modus’. Wanneer je vervolgens ‘Aan’ aanvinkt, wordt Maps standaard in deze donkere modus weergegeven. Ideaal voor de ogen van nachtbrakers!

Zelfs de achterkant van je iPhone is waardevol

Apple tips December 2021 tikken achterkant iPhone

Al sinds iOS 14 kun je de achterkant van je iPhone benutten door erop te tikken. Je hebt zelf in de hand welke actie hierdoor wordt geactiveerd; denk bijvoorbeeld aan het maken van een schermafbeelding of het openen van de appkiezer.

Al overtuigd? Ga dan naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en scrol helemaal naar beneden. Selecteer hier ‘Tik op achterkant’, bepaal hoe vaak je wilt tikken, en kies de actie die door deze handeling wordt toegepast. Je kunt er twee instellen: een door twee keer te tikken en een door drie keer te tikken.

Personaliseer je achtergrond in Safari

Apple tips December 2021 achtergrond safari

Het is geen geheim dat je al je Apple-apparatuur een persoonlijke touch kunt geven, maar niet iedereen weet dat je Safari óók kunt personaliseren. Dit doe je zo: open een nieuw tabblad in de app en scrol helemaal naar beneden. Tik nu op ‘Wijzig’.

Er verschijnt een keuzemenu waarin je onder andere een achtergrondafbeelding toevoegt aan je browser. Je kunt hier een standaardafbeelding van Safari kiezen of een van je eigen plaatjes uploaden. Zo past Safari helemaal bij jouw stijl!

Richt je bedieningspaneel in

Apple tips December 2021 personaliseer je bedieningspaneel
In het bedieningspaneel vind je uiteenlopende functies, maar wist je dat je dit paneel helemaal zelf kunt inrichten? Volg alleen de stappen ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ en er verschijnt een compleet overzicht van alle functies, zoals de schermopname, de energiebesparingsmodus, en muziekherkenning. Tik op de groene plusjes om een functie aan je paneel toe te voegen en op de rode minstreepjes om er een te verwijderen.

Zo schakel je de ‘verstuurd vanaf mijn iPhone’-handtekening uit

Apple tips December 2021 verstuurd vanaf mijn iPhone

Als je mails via je telefoon verzendt, heb je vast een hekel aan de zin ‘verstuurd vanaf mijn iPhone’. Meestal neem je dan de moeite om dit handmatig te verwijderen (of je baalt enorm wanneer je dit vergeet). Gelukkig kan dit gemakkelijker.

Ga naar ‘Instellingen>Mail’ en scrol naar beneden. Tik hier op ‘Handtekening’, ga vervolgens op het tekstvak staan, en verwijder deze zin. Let op: je kunt er hier ook voor kiezen om een andere handtekening in te stellen.

Dat betekenen de lijntjes in de nieuwe Weer-app van iOS

Apple tips December 2021 weerlijntjes

De Weer-app op de iPhone heeft in iOS 15 een flinke update gekregen – maar wat betekenen nou die lijntjes bij de weersvoorspellingen?

Net onder de verwachting per uur vind je een kader met de weersvoorspelling voor de komende tien dagen. Naast een icoontje met de condities (regen, bewolkt, zonnig) zie je de minimum- en maximumtemperaturen voor elke dag.

De lijntjes tussen de temperaturen (met het donkere gedeelte erbij) plaatsen deze minima en maxima in verhouding met de komende tien dagen. De linkerzijde van de lijn stelt de minimale temperatuur van die tien dagen voor, en de uiterste rechterzijde is juist de maximale temperatuur over die periode.

Het gekleurde gedeelte van het lijntje staat voor het minimum en maximum van die dag. Zo zie je dus hoe dit past in de temperaturen van die tien dagen. De kleur van de balkjes wordt overigens bepaald door de temperatuur: lagere temperaturen zijn blauw, hogere temperaturen oranje of rood.

Start een privésessie via Spotify

Apple tips December 2021 privésessie Spotify

Op Spotify zien je volgers precies naar welke nummers je aan het luisteren bent, maar laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens behoefte aan guilty pleasures die je liever voor jezelf houdt.

Gelukkig is dit snel opgelost met de zogenaamde ‘Privésessies’. Hiermee speel je namelijk alle muziek af zonder dat je vrienden het hoeven te weten. Activeer een dergelijke sessie door Spotify te openen, naar ‘Instellingen>Sociaal’ te gaan, en ‘Privésessie’ in te schakelen.

Handige Opdracht: stuur een noodmelding met je locatie

Supertip

Stel, je bent ergens en je voelt je niet op je gemak. Je hebt eigenlijk hulp nodig, maar om nou meteen de nooddiensten in te lichten is ook weer overdreven. Via Opdrachten kun je een takenreeks bouwen die je huidige locatie verstuurt met daarbij een SOS-bericht, naar iemand die je vertrouwt.

Dit moet je natuurlijk doen voordat je in zo’n situatie belandt: ga er maar eens voor zitten, en bouw de volgende Opdracht:

  • Open de app Opdrachten op de iPhone (of eventueel op de Mac of iPad – ze verschijnen dan automatisch op de iPhone).
  • Tik of klik op Plus.
  • Zoek via het zoekveld naar de bouwsteen ‘Haal huidige locatie op’ en voeg deze toe.
  • Zoek naar de bouwsteen ‘Verstuur bericht’.
  • Zet in deze laatste bouwsteen je cursor vóór ‘Huidige locatie’ en schrijf een bericht dat je in geval van nood kunt versturen.
  • Kies bij ‘Ontvangers’ in deze bouwsteen de contactpersoon die je vertrouwt. Eventueel kun je meerdere contactpersonen toevoegen.

Hoe stuur je vervolgens de noodmelding?

Je kunt de Opdracht starten op je iPhone door in de app Opdrachten op het blokje te tikken. Dat is alsnog vele malen sneller dan op het moment zelf nog zo’n bericht moeten typen (inclusief de locatie).

Het is ook mogelijk om de Opdracht op je thuisscherm te zetten. Bijvoorbeeld door Opdrachten als widget op je thuisscherm te zetten.

Codewoord Angela

Zoals je ziet in onze screenshots, noemen wij de opdracht Angela, naar het codewoord dat je in de uitgaanswereld gebruikt om personeel subtiel te laten weten dat je je in een situatie bevindt die niet oké is.

Maar een eigen codewoord is natuurlijk ook mogelijk. Bedenk je dat je dit woord hardop kunt uitspreken om Siri de opdracht te laten uitvoeren, dus kies iets discreets.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar