Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van april 2022 (deel 2)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van april 2022 (deel 2)

Door Redactie iCreate27 april 2022 09:007 min. leestijd3

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 2 van onze beste Apple-tips & trucs van april 2022! Het eerste deel met tips lees je hier.

iPhone-apps op je iPad zetten (of andersom)

tips2_137

Heb je op je iPhone apps staan die je ook op je iPad zou willen gebruiken? Als je op beide apparaten met hetzelfde Apple ID bent ingelogd (of Delen met gezin aan hebt staan) vind je ze snel terug in de App Store.

Open de App Store op de iPad, ga naar het tabblad ‘Vandaag’ en tik rechtsboven op je account. Tik op ‘Aankopen’. Op het paneel ‘Niet op deze iPad’ kun je alle apps downloaden die nog niet op de iPad in kwestie staan.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Het Bedieningspaneel van je Mac aanpassen

tips2_137

Eerder hebben we uitgelegd hoe je het bedieningspaneel van je iPhone of iPad naar je hand zet, maar dit kan ook op je Mac. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Dock en menubalk’. In de kolom links staan allerlei opties, verdeeld onder secties. De opties onder ‘Bedieningspaneel’ staan automatisch aan, en kun je niet uit het paneel halen.

Scrol naar beneden en je ziet een sectie genaamd ‘Andere modules’. Hier kun je wel wat mee: klik in deze sectie op een van de drie opties, bijvoorbeeld ‘Batterij’. In de kolom rechts staat nu onder andere de tekst ‘Toon in bedieningspaneel’. Wanneer je dit aanvinkt, verschijnt de optie in het Bedieningspaneel van je Mac. Haal het vinkje weg, en hij verdwijnt weer.


Hoe typ je een streepje op de e op de Mac?

tips2_137

De Mac heeft een heel handige manier om accenttekens toe te voegen aan letters. Wil je een e met een streepje naar rechtsboven typen (é, oftewel accent aigu)? Houd de E-toets ingedrukt en er verschijnt een snelkeuzemenu: toets 1 om voor de é te kiezen.

Heb je het gevoel dat je door die pauze langzamer typt? Toets dan Option + E, en vervolgens de E. Heb je een iPad met een extern toetsenbord? Dan werkt gek genoeg alleen de tweede methode.


Verberg of verwijder een van de pagina’s op het thuisscherm van je iPhone

tips2_137

Een thuisscherm bomvol apps is onnodig, want helemaal rechts staat een appbibliotheek met daarin al je apps. Hierdoor kun je het thuisscherm van je iPhone overzichtelijk houden, dus verberg of verwijder vooral wat overbodige pagina’s.

Je begint door het thuisscherm vast te houden totdat de icoontjes gaan wiebelen. Daarna tik je op de bolletjes onder in het scherm en op het vinkje onder de betreffende pagina. Wil je hem alleen verbergen, dan tik je nu op ‘Gereed’. Verwijderen werkt als volgt: nadat het vinkje is weggehaald, tik je op het mintekentje en daarna op ‘Verwijder’.


Verberg Apple Music in de Muziek-app

tips2_137

Vóór Monterey was het nog mogelijk om Apple Music helemaal uit de Muziek-app te verbannen. Helaas kan dat nu niet meer, maar het hulpprogramma ‘Apple Configurator 2’ uit de Mac App Store biedt soelaas. Hiermee maak je configuratieprofielen die bepalen wat een gebruikersaccount wel en niet mag doen. En op die manier deactiveer je ook Apple Music.

Open het programma en kies ‘Archief>Nieuw profiel’. Wijzig aan de rechterkant de naam van ‘Naamloos’ naar ‘Schakel Apple Music uit’. Ga naar ‘Beperkingen’ in de zijbalk en klik op ‘Configureer’. Er verschijnen tal van opties, verdeeld over drie tabbladen. Van belang voor jou is ‘Sta Apple Music toe (alleen toezicht)’. Verwijder het vinkje en sla het profiel op met Cmd+S.

Ga in Finder naar het opgeslagen profiel en open het. Ga nu naar ‘Systeemvoorkeuren>Profielen’, waarin je links ‘Schakel Apple Music uit’ ziet staan. Je activeert het via de ‘Installeer’-knop rechtsboven. Daardoor verdwijnt ‘Apple Music’ onmiddellijk uit de Muziek-app. Als je de streamingdienst toch wilt gebruiken, moet je het profiel weer verwijderen via ‘Systeemvoorkeuren’.


Draag je Apple Watch andersom

tips2_137

Een tip van de groenteboer: “Ja, dat is handig hè, betalen met de Apple Watch? Maar als ik je een tip mag geven als appel-verkoper: draag je horloge tijdens het shoppen andersom. Met de wijzerplaat aan de binnenkant van de pols, bedoel ik. Dan hoef je je arm niet in allerlei bochten te wringen als je het horloge tegen de pinautomaat houdt.”


Ga snel naar het origineel van een alias

tips2_137

Gebruik je, net als ik, vaak aliassen voor zowel bestanden als mappen in Finder en spring je ook af en toe naar het oorspronkelijke onderdeel via het Ctrl-klikmenu? Onlangs heb ik een gemakkelijkere manier ontdekt om naar het origineel te gaan. Al sinds macOS Big Sur kun je namelijk ook op Cmd+R drukken om het origineel te laten zien.

Bij oudere versies is de sneltoets iets omslachtiger, namelijk Ctrl+Cmd+Option+A. Je kunt de sneltoets ook vinden in het menu ­‘Archief’: hij staat daar achter het commando ‘Toon origineel’. In het Ctrl-klikmenu toont macOS over het algemeen geen sneltoetsen.


Stop met starten

tips2_137

Misschien ken je het wel: je start je Mac op, en ongevraagd starten er automatisch ­allemaal apps waarvan je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Gelukkig is dat vrij gemakkelijk op te lossen. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>
Gebruikers en groepen’ en selecteer bovenin ‘Inloggen’. Je ziet nu een lijst van apps die met je Mac opstarten.

Klik op het hangslot en voer je wachtwoord in om de instelling te ontgrendelen, en verwijder apps uit je opstartlijst door erop te klikken en op de ‘-‘ te drukken.


Zet je Mac subtiel aan

tips2_137

Je Mac is allesbehalve subtiel als het gaat om opstarten. Had je het volume van je Mac flink opgekrikt voordat je hem had uitgeschakeld, dan zal hij bij het opstarten de dreunende opstarttoon laten horen met dat volume. Dus ook op kantoor, in de collegezaal, of in de bibliotheek: het ­THX-introfilmpje lijkt er dan niks bij.

Je voorkomt deze situatie door in ‘Systeemvoorkeuren>Geluid>Geluidseffecten’ het vinkje uit te schakelen bij ‘Speel geluid af bij opstarten’.


Verander de categorie van een bluetooth-apparaat

tips2_137

Wist je dat een bluetooth-apparaat je iPhone precies laat weten wat voor een type apparaat het is? Dat is handig, want hierdoor kan je telefoon instellingen zoals het maximaal volume van muziek aanpassen aan het type apparaat.

Bovendien kan hij slimme functies toevoegen, bijvoorbeeld dat de parkeerplaats van je auto automatisch in Kaarten wordt bewaard als de verbinding wordt verbroken. Maar soms staat het type apparaat verkeerd!

Dat los je op in ‘Instellingen>Bluetooth’. Tik op het i’tje naast het apparaat en kies op het volgende scherm bovenaan het ‘Apparaattype’. Zo wordt een vermeende ‘koptelefoon’ gauw een ‘autoradio’. Bijkomend voordeel: hierdoor wordt het volume nooit automatisch omlaag gezet om je gehoor te beschermen.


Veegtoetsenbord zit ook op de iPad

tips2_137

Sinds iOS 15 heeft je iPhone een veegtoetsenbord. Je vormt woorden door van letter naar letter te swipen. De iPad moet deze functie missen – toch? Nou nee. Maar het swipen blijft wel beperkt tot het zwevende toetsenbord.

Je opent het zwevende toetsenbord door met twee vingers een knijpbeweging te maken op het gewone toetsenbord (uitzetten doe je door juist een spreidbeweging te maken).


Bescherm je MacBook-accu met AlDente

tips2_137

Ik heb me altijd al eraan geërgerd dat er in macOS geen optie is om de batterij van mijn MacBook niet op te laden terwijl hij is aangesloten op de voeding. Als ik op kantoor zit te werken, is mijn MacBook altijd aan het opladen – en dat is natuurlijk niet goed voor de accu.

Maar nu heb ik AlDente ontdekt. Met dit appje is het mogelijk de batterij op te laden tot slechts 80 procent en de MacBook dan alleen op de stroom te laten werken, zonder de batterij op te laden. En dat verlengt de levensduur van de accu. Je downloadt het programma op www.apphousekitchen.com.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marc Huiberts
Lezer
Marc Huiberts

Hallo redactie van het fijne blad, al enige tijd ben ik op zoek naar een app voor op de iPad waarmee ik én kan typen, én kan schrijven (met de Apple Pen) én de geschreven tekst kan omzetten naar getypte tekst (zo’n peperduur en redelijk beperkte Remarkable heeft deze laatstgenoemde functie wél). En als ik er dan óók nog foto’s in kan plaatsen, word ik helemaal een gelukkige Apple user 😁
Hebben jullie hier tips voor?
Alvast bedankt voor de reactie.
Met hartelijke groet.

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Marc,

Al deze functies zitten ingebouwd in de app ‘Nebo: Notes & PDF Annotations’. In principe kan de ingebouwde Notities-app óók al deze dingen, maar je bent dan afhankelijk van de Scribble-functie – die alleen in het Engels ondersteund wordt – voor handschriftherkenning. Zet je je toetsenbord op Engels, dan gaat deze functie aan.

Marc Huiberts
Lezer
Marc Huiberts

Hi bedankt voor de reactie. De scribble functie heb ik al aan staan omdat ik mijn apparaten graag in de Engelse taal heb staan. Echter vind ik Scribble te beperkt.