Terug naar Apple Silicon: wat maakt Apple’s eigen chip zo bijzonder?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Apple Silicon: wat maakt Apple’s eigen chip zo bijzonder?

Door Ward Edema14 februari 2022 10:007 min. leestijd0

Apple heeft een eigen chip ontwikkeld: De M1 is een totaal ander beestje dan een Intel-processor. En dat is nog maar het begin. Apple’s chip belooft heel wat voor de toekomst! Maar wat precies?


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Tijdens de WWDC 2020 kwam Apple met groot nieuws: de Mac ging de overstap maken van Intel naar het zelfontworpen Apple Silicon. Deze switch kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Al jaren vielen de prestaties van Intel-chips tegen, met name in MacBooks. Want waar Apple met telkens dunnere en lichtere designs kwam, wist Intel geen processors te ontwikkelen die hiervoor koel en energiezuinig genoeg waren.

Het resultaat? MacBooks met luide ventilatoren, hete aluminium-behuizingen en suboptimale prestaties. Tegelijkertijd werd duidelijk dat Apple met zijn eigen ontworpen chips voor de iPhone en iPad een winnende formule te pakken had. De A12Z-chip die eerder in 2020 in de iPad Pro werd gestopt, presteerde zelfs beter dan álle MacBook Air-modellen op dat moment.

Het was duidelijk dat Apple’s chips het punt hadden bereikt waarop ze goed genoeg waren voor het zwaardere werk op de Mac. In november 2020 was het moment er dan eindelijk: Apple introduceert de M1-chip, de eerste zelfontworpen processor voor de Mac.

Gen_M1

Het is namelijk een zogeheten ‘system on a chip’, ofwel SoC. Een SoC bevat álle onderdelen die normaal gesproken los van elkaar zouden staan: de processor, het werkgeheugen en de videochip. Ook coprocessors zijn geïntegreerd: dit zijn hulpprocessors voor specifieke taken.

gen_m1

Doordat alles in één chip zit, zijn de verbindingen tussen de onderdelen veel korter, en daarmee sneller en energiezuiniger. Daarnaast maakt Apple gebruik van een processor met twee verschillende soorten cores: vier performance-cores en vier efficiency-cores. De ­efficiency-cores zijn minder snel, maar verbruiken daardoor ook veel minder energie. Deze cores worden met name ingezet voor achtergrondtaken. En dit heeft een groot effect op het energieverbruik van de chip.

Grote sprong

gen_m1

De M1 is op z’n minst gezegd een frisse wind voor de Mac mini, MacBook Air en 13-inch MacBook Pro – de eerste modellen die met de nieuwe chip geleverd worden. Niet alleen zijn de prestaties waanzinnig, met Macs die opeens 3x sneller zijn dan met Intel, maar ook qua efficiëntie en functies zijn de Macs erop vooruitgegaan.

Zo is de accuduur van de MacBook Pro verdubbeld tot twintig uur. En is de ventilator van de MacBook Air verdwenen omdat hij simpelweg niet meer nodig is. iPhone- en iPad-apps kunnen nu voor het eerst op de Mac geïnstalleerd worden, en de M1-chip heeft in tegenstelling tot z’n Intel-voorgangers geen tijd meer nodig om de computer op te starten uit de sluimerstand. Het verschil is dag en nacht.

De overgang naar Apple Silicon biedt echter nog veel meer voordelen. Zo heeft Apple de ‘Neural Engine’ naar de Mac gebracht, waardoor taken die met machine learning (AI) te maken hebben véél sneller uitgevoerd kunnen worden.

Ook heeft de M1-chip een hardware-encoder voor video, waardoor videobewerking veel soepeler gaat. Daarnaast is er een speciale beeldprocessor die de beelden van de webcam in de MacBook flink verbetert. Het zijn stuk voor stuk voordelen die de iPhone en iPad al jaren hadden, waar de Mac nu ook profijt van heeft.

Nieuwe chip, nieuw design

gen_m1

Wat er in 2020 getoond werd, was echter nog maar het begin. De M1 was enkel in bestaande Mac-modellen gebouwd, die oorspronkelijk ontworpen waren rondom de beperkingen van Intel-chips. In 2021 werd duidelijk hoe een Mac eruit ziet als hij rondom een Apple Silicon-chip wordt gebouwd, en het resultaat is waanzinnig.

Zo werd in april de nieuwe 24-inch iMac geïntroduceerd, met een design dat zó dun is, dat de koptelefoonpoort niet aan de achterkant zit omdat hij anders dieper zou zijn dan de iMac zelf. De gehele computer bevindt zich nu in de ‘kin’ van de iMac. En de ruimte die daardoor achter het scherm is vrijgekomen, wordt nu gebruikt voor de sterk verbeterde speakers.

Niet alleen zorgt Apple Silicon voor radicaal nieuwe ontwerpen, ook qua functionaliteit is er nu ruimte om meer te doen. Dat werd met name duidelijk bij de introductie van de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro. Deze hebben nu een mini-led-display wat veel helderder kan worden, met een maximale verversingssnelheid van 120 Hz en een veel hogere resolutie.

Normaal gesproken zouden dit soort toevoegingen leiden tot een kortere accuduur, maar door de efficiëntie van Apple Silicon is die er alleen maar op vooruit gegaan. Het 16-inch model heeft zelfs een sprong gemaakt van 11 uur naar 21 uur. De langste accuduur ooit in een MacBook.

De chip in deze MacBooks is overigens niet zomaar een M1, maar een M1 ‘on steroids’: de M1 Pro. In plaats van vier performance-cores en vier efficiency-cores heeft de M1 Pro maar liefst acht performance-cores en twee efficiency-cores. Hierdoor is hij significant sneller dan zijn reguliere broertje. Perfect dus voor professionele software waarbij deze kracht optimaal benut wordt.

Ook is hij grafisch twee keer sneller dan de M1, wat met name bij videobewerking en 3D-werk een groot verschil maakt. Je kunt bij de MacBook Pro ook nog kiezen voor een M1 Max. Deze heeft nog meer grafische kracht.

Schaal

gen_m1
Uit de M1 Pro en M1 Max wordt duidelijk hoe gemakkelijk Apple z’n chips kan opschalen. De kern is telkens hetzelfde, maar er is veel variatie mogelijk in de opbouw. De performance-cores in de M1 Pro zijn gelijk aan die van de M1, het zijn er alleen meer. Zo heeft Apple nog steeds ruimte om verder te gaan.

Een M1 Duo-chip met twintig performance-cores is dus niet ondenkbaar. Het zou te veel energie kosten voor een MacBook, maar zeker een mogelijkheid zijn voor een Mac Pro met Apple Silicon. Op de M1 Max werd die optie onlangs zelfs ontdekt – er lijkt een mogelijkheid te zijn om de M1 Max aan elkaar te koppelen voor bijna dubbel zo snelle prestaties.

En dan zijn er nog de ontwikkelingen in het procedé van de chip, oftewel hoeveel transistoren de chipfabrikant op een bepaald oppervlak kan bouwen. Als de dichtheid hiervan toeneemt, worden de chips nóg sneller zonder meer energie te verbruiken. En het lijkt er met de huidige geruchten op dat Apple al in 2023 een flinke stap kan maken op dit vlak. Wij kunnen niet wachten!

Apple Silicon: M1-chip voor de Mac helemaal ontleed

Is dit het mooiste chipdesign aller tijden? Zo zit de M1-chip van Apple in elkaar.

gen_m1

1 Fabric

De Fabric is eigenlijk de ‘magie’ van de M1-chip. Het verbindt alle onderdelen van de chip met elkaar met een extreem korte verbinding. Hierdoor communiceren ze allemaal veel sneller en efficiënter met elkaar dan bij een gewone computer, waarbij de onderdelen verspreid zijn over een moederbord.

2 Cache

Het cachegeheugen is een tussenstap tussen de CPU en het werkgeheugen. Dit is zeer beperkt qua grootte, omdat het extreem kostbaar is door zijn waanzinnige snelheid. Het bestaat uit twee lagen: supersnelle L1-cache, en iets tragere L2-cache.

3 GPU

De GPU staat ook wel bekend als de videokaart, alhoewel het in dit geval slechts een klein chipje betreft. Hier wordt alles berekend wat met beeld te maken heeft, van de menu’s van macOS tot videobeelden en 3D-modellen.

4 DRAM

Hier bevindt zich het werkgeheugen van de M1-chip. Apple noemt dit tegenwoordig ‘Centraal geheugen’ omdat het door alle onderdelen van de chip wordt gedeeld. In feite is dit het korte­termijngeheugen van de computer, en het is veel sneller dan de opslag van de Mac. Je apps en bestanden worden in dit geheugen geladen zodat ze sneller toegankelijk zijn voor de CPU en de GPU.

5 Neural Engine

De Neural Engine is een speciale coprocessor die rekenwerk verricht op het gebied van machine learning. In iCreate 133 lees je er alles over. In het kort: machine learning is een nieuw soort techniek waarbij je de computer ‘leert’ om taken zelf uit te voeren, zoals het herkennen van objecten in de Foto’s-app.

6 CPU

De CPU, oftewel de processor, is het hart van de M1-chip. Deze voert de meeste berekeningen uit. In de M1 bestaat deze uit vier snelle cores, en vier extra efficiënte cores. MacOS bepaalt welke core voor welke taak gebruikt moet worden voor de beste balans tussen prestaties en energiezuinigheid.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar