Apple Boeken is de app voor boekenliefhebbers: in combinatie met je iPad is het een e-reader en boekenwinkel tegelijk. Je leest er je eigen digitale boeken (in .epub-formaat) in, maar Apple heeft natuurlijk liever dat je je boeken aankoopt in zijn eigen ‘Book Store’. Boeken is ook dé plek om al je pdf-bestanden op een overzichtelijke manier in op te slaan. Daarnaast werkt Apple Boeken op (bijna) al je Apple-apparaten: je Mac, je iPhone, je Apple Watch (deze laatste dan uitsluitend voor audioboeken).
Maar Apple Boeken schittert nog wel het meest op de iPad. Want die doet nog wel het meest denken aan een echte e-reader, vooral als je bijvoorbeeld de (nieuwe) iPad mini hebt. Het is de hoogste tijd voor een goed boek!
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Premium Verder lezen?
Zoek een boek
De app Boeken heeft een eigen ingebouwde boekenwinkel. Hier ontdek je de bestsellers van dit moment – en verborgen pareltjes.
1 Book Store
Om boeken te kopen, open je de app Boeken en tik je op ‘Book Store’. Je belandt nu in de etalage van Apple’s boekenwinkel. Veeg er maar gewoon eens doorheen om kennis te maken met het aanbod. Er zijn ook gratis boeken!
2 Zoek
Ben je op zoek naar een specifieke titel of auteur? Dan is er de zoekfunctie. Tik rechtsonder op het loepje voor het openen van de Zoek-pagina, en typ dan in het zoekveld dat wat je zoekt.
3 Gevonden!
Heb je iets van je gading gevonden? Tik erop en je krijgt heel veel informatie over het boek. De boekbeschrijving, het genre, klantrecensies … Als je wilt, tik je meteen op de Koop-knop en doorloop je het betaalproces.
4 Fragment
Eerst even in het boek snuffelen mag ook. Hiervoor tik je op ‘Fragment’. Dit is al een behoorlijk deel uit het boek! Spreekt het je aan? Duw dan bovenaan in het scherm alsnog op de Koop-knop.
5 Maar let op!
Boeken die je bij Apple koopt, zijn uitsluitend in de Boeken-app te lezen. Wil je een boek lezen in een andere app of op een e-reader, dan koop en download je beter bij andere aanbieders.
6 Bestanden
Boeken die je verkrijgt via een andere aanbieder, belanden in de app Bestanden of Mail op je iPad. Ze zijn herkenbaar aan het Boeken-icoontje en als je erop tikt, openen ze ook in de app Boeken.
Bepaal hoe jouw boek eruitziet
Lettertype, paginakleur, manier van bladeren: je bepaalt het allemaal zelf. Zo verhoog je de leesbaarheid van ieder boek.
1 Regelaars oproepen
Tik op een cover om een boek te openen. Tik vervolgens ergens midden op een pagina om allerlei regelaars te openen (of weer te sluiten). Voor het wijzigen van de weergave, tik je bovenin op de aA-knop.
2 Helderheid aanpassen
Met de slider bovenin bepaal je de helderheid – hoe verder naar rechts, hoe helderder. Sluit je Boeken af, dan blijft de gekozen helderheid overigens ook van toepassing in andere apps.
3 Tekstgrootte aanpassen
Is de tekst van het boek te groot of te klein? Met een tik op de kleine A verklein je de tekst, met een tik op de grote A vergroot je de tekst. Dit gebeurt stapsgewijs en bij ieder tikje zie je direct het resultaat.
4 Lettertype
Liever een ander lettertype? Geen probleem: tik op ‘Lettertypen’ en kies uit een van de fonts. Het fijnst om te lezen zijn lettertypen met schreefjes, dat zijn streepjes aan het einde van de letters.
5 Achtergrondkleur
Om de kleur van de achtergrond en het lettertype te veranderen, tik je op een van de gekleurde cirkels. Voor in de avonduren is het fijn om een donkere achtergrond te hebben met lichte letters.
6 Nachtthema
Zet je de schakelaar achter ‘Automatisch nachtthema’ om? Dan worden de paginakleur en de helderheid automatisch aangepast als het donkerder wordt. Dat werkt overigens niet bij álle boeken!
7 Scrollen in plaats van bladeren
Met ‘Verticaal scrollen’ geactiveerd, is het mogelijk om verticaal door de tekst te scrollen, alsof je boek een doorlopende tekst is. Normaal tik je links en rechts op het scherm om te bladeren, of veeg je juist horizontaal.
Maak notities in je boeken (en ezelsoren)
Fervent boekenbekladderaar? Ga gerust je gang in je collectie digitale boeken!
1 Briljant citaat
Kom je een briljant citaat tegen, markeer het dan en je vindt het later gemakkelijk terug. Selecteer de passage: er verschijnt dan een zwart menuutje en hierin tik je op ‘Markering’.
2 Markeer stukken tekst
Er komt nu een nieuw menuutje in beeld. Met de gekleurde bolletjes helemaal links bepaal je de kleur van je markering. Dit kan handig zijn als je verschillende typen citaten markeert.
3 Voeg een notitie toe
Het equivalent van krabbelen in de marge: voeg een notitie toe aan het citaat. Hiervoor tik je op de tekstballon in het menuutje. Typ vervolgens je eigen commentaar in de Post-it.
4 Notities teruglezen
Markeringen waarbij je een notitie hebt toegevoegd, zijn herkenbaar aan het vierkantje in de kantlijn. Om je notitie te lezen, tik je op dit vierkantje. Ontbreekt het vierkantje, dan is er alleen een markering.
5 Bookmark
Wie vouwt er nu ezelsoren in zijn boeken? Bij je digitale boeken mag je gerust je gang gaan. Tik maar op de Bladwijzer-knop! Overigens hoef je dit niet te doen om je voortgang te bewaken, Boeken onthoudt waar je gebleven bent.
6 Teruglezen
Je Bladwijzers en Notities (inclusief markeringen) vind je terug door linksboven in je boek op de drie streepjes te tikken. Switchen doe je via de panelen bovenin. Veeg naar links over een item om het te verwijderen.
Annoteer pdf-bestanden
Ook in je pdf’je maak je rustig aantekeningen, maar op een andere manier dan bij je andere boeken. Werkt het best met een Apple Pencil!
1 Markeringen
Open een pdf in Boeken en klik ergens midden op een pagina. Om te tekenen en te schrijven op de pdf, tik je op de Markeer-knop bovenin – dat is de knop met het viltstiftje.
2 Tekendoos
Een digitale tekendoos opent zich, met daarin diverse gereedschappen. Links vind je onder meer een potlood, een marker, een stift en een gummetje. Teken en schrijf op de pdf, bij voorkeur met je Apple Pencil.
3 Extra gereedschappen
Via het plusje open je nog eens extra gereedschappen. Voeg bijvoorbeeld tekstblokken toe voor getypte tekst, of voeg vormen toen. Met het vergrootglas zoom je in op een onderdeel van je pdf.
4 Verplaats de tekendoos
Staat de tekendoos in de weg? Je versleept hem zo naar een van de andere zijdes van het scherm. Versleep hem naar een hoek om hem in te klappen – met een tikje erop klap je hem weer uit.
Sla mails (en meer) op als pdf in Boeken
Voor je eigen administratie is het handig om mails op te slaan als pdf. In feite sla je met dit trucje zo’n beetje álles op als pdf.
1 Markeringen
Open een e-mail in de app Mail. Doe alsof je de mail gaat beantwoorden: hiervoor tik je op het pijltje onder je mail. Scrol helemaal naar beneden, daar vind je de optie ‘Druk af’: tik hierop.
2 Afdrukopties
Er verschijnen nu diverse Afdrukopties, maar geloof ons: hier komt geen printer aan te pas. Je mag dit dus allemaal negeren. Links staat een voorvertoning van je Mail. Zorg ervoor dat alle pagina’s zijn aangevinkt.
3 Vingergymnastiek
Maak nu met je duim en wijsvinger een spreidbeweging over een van de voorvertoningen in de zijbalk. Er verschijnt dan een grotere versie van de voorvertoning in beeld.
4 Delen
Tik op de Deel-knop en zoek in de tweede rij met iconen naar het donkergele Boeken-icoon. Staat het er niet tussen, tik dan helemaal rechts op ‘Meer’ en zoek in de lijst naar Boeken. Tik erop.
5 In je Bibliotheek
Je mail belandt nu als pdf in Boeken. Hij wordt daar gewoon bewaard in je bibliotheek. Als je hem opent, zie je dat het een gewone pdf is. Je annoteert hem dus ook zoals ieder pdf-bestand.
6 Overal toepasbaar
In alle apps waar je via het Deel-icoon de optie ‘Druk af’ vindt, kun je het bovenstaande trucje met de spreidbeweging gebruiken om een pdf te maken. Bijvoorbeeld in Notities, Foto’s, Bestanden …
7 Webpagina als pdf
Safari maakt het nog gemakkelijker. Ga naar een leuke pagina in Safari en maak een schermafbeelding. Er verschijnt een kleine voorvertoning in de hoek ven het scherm: tik hierop voor een grote versie.
8 Paginavullend
Tik bovenaan op ‘Paginavullend’. Breng nog eventuele wijzigingen aan en tik dan op ‘Gereed’ en ‘Bewaar pdf in Bestanden’. Al je de pdf vervolgens opent in die app, krijg je direct de optie om hem met Boeken te openen.
Voor abonnees: zet iCreate als pdf in Boeken
Ben je abonnee van iCreate? Dan kun je het blad digitaal lezen. Voor je eigen archief mag je de iCreate als pdf opslaan in Boeken. Ga eerst in Safari naar digitaal.icreatemagazine.nl en log in. Open dan het magazine dat je wilt opslaan. Tik onderaan in het grijze menu op de downloadknop (het pijltje naar beneden). De pdf opent dan in Safari, nu verplaatsen we hem naar Boeken. Tik hiervoor op de Deel-knop en kies in de tweede rij voor Boeken (eventueel moet je hiervoor eerst op ‘Meer’ tikken).
Orden je boekencollectie
Wordt je collectie digitale boeken (en pdf’s) steeds groter? Zo breng je orde aan!
1 Sorteren
De eenvoudigste manier om wat meer overzicht te krijgen op je collectie, is via de sorteer-functie. Tik op het V’tje en geef aan op welke manier je boeken geordend moeten worden.
2 Verzamelingen
Tik op ‘Verzamelingen’ en je ziet al enkele collecties die Boeken automatisch voor je heeft aangelegd. Zo kom je snel bij onder meer al je audioboeken, pdf’s en boeken die je al gelezen hebt.
3 Nieuwe verzameling
Het is ook mogelijk om zelf een verzameling aan te leggen. Daarvoor tik je helemaal onderaan in de lijst op ‘Nieuwe verzameling’. Geef je verzameling een duidelijke naam.
4 Boeken toevoegen
Tik in de Bibliotheek op de drie puntjes bij een boek, en daarna op ‘Voeg toe aan verzameling’. Vervolgens kies je de zojuist aangemaakte verzameling. Het is mogelijk om één boek in verschillende verzamelingen te zetten.
5 Verwijderen
Je hebt snel toegang tot je collecties via de knop ‘Verzamelingen’. Veeg van rechts naar links over een verzameling om deze te verwijderen – de boeken blijven gewoon in de Bibliotheek staan.
Focus op je boek
Nieuw in iOS en iPadOS is Focus. Hierbij ontvang je alleen relevante meldingen en zie je uitsluitend de hoogstnoodzakelijke apps op je thuisscherm.
Focus
Het boekje bovenin is een indicatie dat je Focus actief is. Heb je bij stap 2 de schakelaar achter ‘Deel op alle apparaten’ op groen staan, dan zie je het boekje ook op je Mac en iPhone verschijnen: de Focus wordt overal actief, om afleiding te voorkomen.
Apps dupliceren
Bij een Focus laat je je thuisscherm alleen relevante apps en widgets tonen. Sinds iPadOS15 kun je één app op meerdere schermen zetten door hem uit de Appbibliotheek te slepen. Want een app als Spotify past bijvoorbeeld ook prima bij andere Focussen.
Niet waterdicht
Helemaal waterdicht is het systeem met de Focus-thuisschermen niet, want je kunt sjoemelen via bijvoorbeeld de Appbibliotheek, met daarin al je apps. Dat is de enige bibliotheek die je als leesworm moet zien te mijden!
Focus
We stellen nu een Focus in voor tijdens het lezen, maar het is ook handig voor andere activiteiten waarbij concentratie vereist is. Via het plusje bij ‘Focus’ in Instellingen, maak je een focus voor gamen, studeren, Netflixen, et cetera.
1 Thuisscherm
Maak om te beginnen een thuisscherm met apps en widgets die je wilt gebruiken als je leest. Wikipedia om achtergrondinformatie op te zoeken, Spotify voor een fijn muziekje. Wat jij nodig hebt!
2 Instellingen
Open de app Instellingen en tik links op ‘Focus’. Rechts staan al diverse Focussen, waaronder ‘Lezen’. Deze moeten we wel nog zelf verder inrichten: tik op de ‘Lezen’-focus.
3 Toegestane meldingen
Welke personen en apps mogen je storen met meldingen als je aan het lezen bent? Tik op het blok onder ‘Toegestane meldingen’ en geef aan voor wie en wat je bereikbaar wilt blijven.
4 Beginscherm
Tik op ‘Beginscherm’ en zet de schakelaar achter ‘Aangepaste pagina’s’ op groen. Al je thuisschermen verschijnen in een overzicht. Zet een vinkje bij het thuisscherm van stap 1 en tik op ‘Gereed’.
5 Activeer je Focus
Ga je lezen, activeer dan de Focus via het Bedieningspaneel. Je bent bereikbaar voor de ingestelde personen en apps, en ziet je speciale thuisscherm. De focus deactiveren doe je ook via het Bedieningspaneel.
Lees meer met Leesdoelen
Zoek je motivatie om meer te lezen? Zo stel je een leesdoel in!
1 Leesdoelen
Wil je meer lezen, dan helpt het om leesdoelen in te stellen. De app Boeken motiveert je om een aantal minuten per dag en een aantal boeken per jaar te lezen. Je vindt de leesdoelen op het tabblad ‘Lees ik nu’.
2 Doelen aanpassen
Standaard staat het Leesdoel op vijf minuten lezen per dag en op drie boeken per jaar. Vind je dat weinig, tik dan op het >’tje bij de afzonderlijke doelen: je krijgt dan de optie om de doelen aan te passen.
3 Pdf’s
Pdf’s zijn doorgaans geen boeken en tellen niet mee voor je leesdoelen. Wil je ze wel laten meetellen? Ga dan naar de app Instellingen. Tik op Boeken en zet de schuif achter ‘Tel pdf’s mee’ op groen.
Je eigen roman in Boeken
Zelf een boek geschreven in Pages? Met een paar klikken zet je het in de app Boeken.
Voordat je eigen roman of biografie in de winkels ligt, moet er nog heel wat water door de zee stromen. Gelukkig maakt je iPad alles stukken gemakkelijker. Maak een nieuw document aan in Pages, en kies daarbij voor een sjabloon uit de categorieën ‘Boeken – staand’ en ‘Boeken – liggend’. Schrijf op wat je van het hart moet.
En dan, flashforward (om maar in het literaire jargon te blijven): als het klaar is, tik je op de bol met de drie puntjes bovenin, en kies ‘Exporteer>EPUB’. Vul de gevraagde EPUB-informatie aan, tik op ‘Exporteer’ en kies in de tweede rij voor ‘Boeken’.
Op deze plek krijg je overigens nog heel veel andere opties voor het delen van je boek. Zo verstuur je het boek bijvoorbeeld naar je contacten. Zij kunnen het dan ook openen in Boeken op de iPad, iPhone of Mac. Maar je boek is ook prima te lezen op een willekeurige e-reader.
De beste apps voor boekenwormen
Hebban
Hebban zou je de grootste Nederlandse boekenclub kunnen noemen. In de app houd je heel eenvoudig bij welke boeken je gelezen hebt, welke je aan het lezen bent en welke je nog wilt lezen. Deze app is ideaal als je even niet weet wat je wilt gaan lezen.
Vrijwel ieder boek dat je je maar kunt bedenken staat in Hebban, met een kleine toelichting een sterwaardering en heel veel Nederlandstalige reviews van andere lezers. Er zouden inmiddels al bijna anderhalf miljoen reviews in de app staan. Je boekenverlanglijstje wordt er zo niet korter op!
Goodreads
Is de Engelse taal voor jou geen probleem en zit je niet zo vast aan Nederlandstalige boeken, dan is Goodreads de app om het volgende boek te ontdekken dat je moet lezen. Goodreads is eigenlijk Hebban in het kwadraat, het is de grootste boekencommunity ter wereld. Tof is dat ook auteurs actief zijn binnen deze community.
Befaamd zijn de boeken-toplijstjes over zo’n beetje ieder thema dat je je maar kunt bedenken. Wat dacht je van ‘The book was better than the movie’, ‘The most disturbing books ever written’ en ‘What to read after Harry Potter’. Je komt bijna niet meer aan het lezen zelf toe!
Book Track
Heb je veel boeken, dan vergeet je soms zomaar welke boeken je bezit. Zeker als het om digitale boeken gaat, want dat blijft toch iets abstracts. Er zijn talloze apps waarmee je je boeken inventariseert, en als je er eentje zou moeten downloaden, dan is het Book Track. Met deze app wordt het zelfs leuk om je persoonlijke bibliotheek vast te leggen.
Als Apple zelf een app in dit genre zou maken, dan zou die eruitzien als Book Track. Strak, overzichtelijk en zonder toeters en bellen. De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar Apple’s app Herinneringen.
Blinkist
Zó veel boeken, zó weinig tijd! Wil je veel lezen maar kom je er steeds maar niet aan toe, dan is Blinkist de app die je nodig hebt om er stapels boeken doorheen te jagen. De makers van Blinkist lezen alle belangrijke boeken van dit moment, zodat jij het niet meer hoeft te doen. Ze presenteren jou de belangrijkste inzichten van deze boeken, in samenvattingen van een kwartier tot twintig minuten.
De app is de eerste week gratis uit te proberen, daarna betaal je 80 euro per jaar. Maar dan kun je wel honderden boeken lezen, en bespaar je dus uiteindelijk niet alleen tijd maar ook geld.
Leestips van de redactie
‘Elon Musk: hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft’ – Ashlee Vance
€ 11,99 in Apple Boeken
Ward: Bijna elke week komt er wel iets in het nieuws voorbij over wat Elon Musk nu weer heeft uitgevoerd. Voor sommigen is het een idool, anderen zijn een stuk minder positief. Als je wilt weten hoe hij nou precies in elkaar steekt, is dit boek van Ashlee Vance een echte aanrader.
Godzilla in Hell
€ 11,99 in Apple Boeken
Piet-Jan: Ik ben niet echt van het boeken lezen, maar een goede strip sla ik nooit af. Zeker als gaat om de wereldberoemde Kaiju: Godzilla. In deze over-the-top comic komt het enorme beest terecht in de hel. Overdreven? Misschien. Maar 100 procent genieten voor Kaiju-fans.
Wolkenatlas – David Mitchell
€ 11,99 in Apple Boeken
Annemiek: Wolkenatlas van David Mitchell staat bekend als de matroesjka onder de literatuur: de roman omvat zes met elkaar verband houdende verhalen, elk met een ander genre. Van historische fictie tot science-fiction – Cloud Atlas is een must-read als je van variatie houdt!
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani
€ 12,99 in Apple Boeken
Laura: Shizo kan bijzonder hard lopen. Zó hard, dat de Japanner in 1912 mee mag doen aan de Zweedse Olympische Spelen op het onderdeel Marathon. Uiteindelijk zet hij een tijd neer van … 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur en 32 minuten. Op zich ook een record, natuurlijk. Welke omwegen heeft hij afgelegd? Dat lees je in dit boek.
Een tweede leven met Formule 1 – Olav Mol
€ 11,99 in Apple Boeken
Koen: In Een tweede leven met Formule 1 geeft Olav Mol een leuk kijkje achter de schermen van de populaire racesport. Mol staat bekend om zijn bevlogen commentaren en dit boek is met hetzelfde aanstekelijke enthousiasme geschreven. Ook een aanrader voor wie nog weinig van Formule 1 weet.
Project Hail Mary – Andy Weir
€ 9,99 in Apple Boeken
Sven: Het gebeurt zelden dat ik een boek binnen één weekend helemaal uitlees. Maar onlangs is het weer gebeurd, met Project Hail Mary van Andy Weir. Het begin lijkt op zijn eerste boek Mars, vooral door de combinatie van science-fiction en echte wetenschap. Na de plottwist ontwikkelt het verhaal echter een compleet eigen charme!
Praat mee!