Terug naar Aperture-bibliotheek opruimen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Aperture-bibliotheek opruimen

Door Redactie iCreate3 oktober 2014 11:124 min. leestijd0

Puilt je Aperture-bibliotheek uit of wil je binnenkort overstappen naar de cloud? Dan is het verstandig om je fotoverzameling in Aperture door te nemen en grondig uit te mesten.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 61.

Sinds Apple bekend heeft gemaakt dat de ontwikkeling van Aperture wordt stopgezet, zit fotograferend Mac-bezitter in dubio. Hoe nu verder? Aperture blijft nog wel even bestaan, dus je hoeft geen overhaaste beslissingen te nemen, maar Apple wil naar het nieuwe programma Foto’s en naar opslag in iCloud toe.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Op zich is het opslaan in iCloud helemaal geen gek idee. Zeker als je een iPhone of iPad gebruikt, is het ideaal dat je op al je apparaten bewerkingen kunt maken en overal toegang hebt tot de laatste versies. Bovendien biedt iCloud-opslag je extra zekerheid, mocht je Mac ooit crashen of gestolen worden: je hebt je hele archief op Apple’s servers staan. Je moet er weliswaar voor betalen, maar de prijzen vallen reuze mee. De eerste 5 GB is gratis en voor 20 GB betaal je € 0,99 per maand.

Maar voordat je deze herfst je foto’s overhevelt naar iCloud, is het handig om die Aperture-bibliotheek eerst eens uit te mesten. Benieuwd hoeveel ruimte dat scheelt? Selecteer dan vóór en na het opruimen je fotobibliotheek in Finder en druk op Cmd+i om te zien hoe groot je verzameling is.

1 Back-up van fotobibliotheek maken

Aperture bibliotheek back-upVoordat je je bibliotheek gaat opschonen, is het verstandig een back-up te maken. Ga naar de iPhoto-bibliotheek in de map Afbeeldingen en sleep deze naar een externe schijf. Je gehele fotobibliotheek wordt nu gekopieerd en kan altijd weer worden teruggezet. Zo kun je straks met een gerust hart foto’s weggooien.


2 Fotobibliotheek Aperture repareren

Aperture bibliotheek reparerenAls je een ‘oude’ bibliotheek hebt, kan het geen kwaad hem een keer te controleren. Houd Alt en Command ingedrukt en klik op het Aperture-icoon in het Dock. Kies ‘Repair database’ en wacht even. De fotobibliotheek wordt nu gecontroleerd op fouten en indien nodig hersteld.


3 Sterren aan foto’s toewijzen

Aperture bibliotheek sterrenOmdat foto’s weggooien moeilijk is, wijzen we sterren toe. Blader door je bibliotheek en bepaal bij elke foto razendsnel hoe goed je hem vindt. Gebruik de cijfertoetsen 0 t/m 5 om sterren toe te wijzen. Wees kritisch.

4 Stacks met fotoverzamelingen

Aperture bibliotheek stacksHeb je fotoreeksen bewaard in stacks? Bepaal dan de hoofdfoto(’s) en gooi de rest weg. Stacks zijn handig om foto’s die veel op elkaar lijken te verzamelen, maar het vreet ook opslaggeheugen. En eerlijk is eerlijk: al die varianten van één goede foto voegen eigenlijk niets toe aan je bibliotheek. Kijk ook eens met een kritisch oog naar je iCloud-fotostream. Met je iPhone maak je snel en gemakkelijk foto’s, maar dat leidt niet altijd tot de beste kiekjes.


5 Smart album

Aperture bibliotheek smart albumAls je al je foto’s hebt beoordeeld, maak dan een slim album aan via ‘File>New>Smart album’. Vink ‘Rating’ aan, kies ‘is’ en zet de schuif op 1 ster. Klik op ‘Add rule>Rating’ en doe hetzelfde voor ‘2 sterren’ en ‘x’. Hiermee selecteren we alle foto’s met 1 of 2 sterren, maar je kunt ook rustiger beginnen en de 2-sterren-foto’s bewaren.


Aperture bibliotheek foto's verwijderen6 Foto’s weggooien

Open nu het slimme album. Hier staan alle foto’s die je zojuist als je mindere werken hebt aangemerkt, evenals afgekeurde foto’s. Kijk er nog één keer naar, slik een keer, druk op Cmd+A en druk op Cmd+Backspace. Weg zijn ze! Spijt? Je kunt ze nog uit de prullenbak vissen (stap 9), of anders uit je back-up (stap 1).

7 Previews kleiner maken

Aperture bibliotheek previews verkleinenOok previews vreten ruimte. Ga naar ‘Aperture> Preferences>Previews’. Kies bij ‘Photo preview’ voor ‘Fit within 1280 x 1280’ en zet daaronder de schuif iets lager, ergens halverwege bijvoorbeeld. Previews worden bijvoorbeeld getoond in de Mediakiezer van Pages, maar je gebruikt uiteindelijk toch de hoofdfoto. Kleinere previews zijn nog steeds duidelijk, maar nemen aanzienlijk minder ruimte in.


8 Toepassen van verkleinde previews

Aperture bibliotheek verkleinde previewsKlik links in de balk op ‘Photos’ en druk op Cmd+A om ze allemaal te selecteren. Kies ‘Photos>Update previews’ en Aperture doet zijn ding. Alle previews worden nu aangepast naar de nieuwe grootte. Dit gaat heel snel overigens.


9 Trash in Aperture legen

Aperture bibliotheek trash prullenbakRest alleen nog het legen van de prullenbak. Klik links op ‘Trash’. Staat er iets tussen wat niet weg moest? Geen nood. Ctrl-klik erop en kies ‘Put back’. De foto wordt nu teruggeplaatst in de bibliotheek. Als alles definitief weg mag, Ctrl-klik dan op de prullenmand en kies ‘Empty Aperture Trash’.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar