Terug naar Annoteren in Voorvertoning is nog handiger met deze truc!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Annoteren in Voorvertoning is nog handiger met deze truc!

Door Annemiek Lourensen9 januari 2022 10:003 min. leestijd1

Voor het simpelweg annoteren van afbeeldingen heb je echt geen complexe apps nodig. Al zijn het juist de meest eenvoudige programma’s die je hiervoor wellicht over het hoofd ziet. Maak om te annoteren daarom (opnieuw) kennis met een van de standaard ingebouwde macOS-apps: Voorvertoning.

Toch heeft Voorvertoning één probleem: als je een JPEG-bestand opslaat en je later toch besluit om de annotaties aan te passen, is dit niet meer mogelijk. Je moet dan helemaal vooraan beginnen. Hierdoor heb je al je werk voor niets verricht. Er is echter een handige truc waarmee je dit probleem omzeilt. En die truc leer je in deze workshop.

Annoteren in Voorvertoning


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Annoteren in Voorvertoning: truc uitgelegd

Je kunt annotaties in een JPEG-bestand niet later aanpassen, maar in een PDF-bestand wél. Daarom bewerk je de afbeelding in PDF-vorm en sla je ‘m ook op als JPEG als je klaar bent. Ben je later toch ontevreden, dan pas je gewoon je PDF aan!

1 Beginnen bij het begin

Annoteren in Voorvertoning stap 1
Je kunt een workshop uiteraard niet beginnen zonder je materiaal te verzamelen. Zoek daarom eerst even naar een afbeelding die je wilt annoteren en open je gekozen bestand vervolgens in Voorvertoning via Finder.

2 PDF’je

Annoteren in Voorvertoning stap 2
Nu zou je denken: we gaan direct annoteren! Maar dit is waar je de mist in gaat. Eerst klik je namelijk op ‘Archief>Exporteer als PDF’. Dit moet écht, aangezien een JPEG-bestand later niet meer kan worden aangepast.

3 Papierformaat en richting

Annoteren in Voorvertoning stap 3
Er is een nieuw venster verschenen. Klik hier op ‘Toon details’ en kies het papierformaat en de richting. Dat eerste mag je helemaal zelf bepalen, maar zorg er wel voor dat de laatste in de landschapsmodus staat.

4 Openen

Annoteren in Voorvertoning stap 4
Klik op ‘Bewaar’ en dat was het: je gloednieuwe PDF-bestand is gemaakt! Sluit je huidige afbeelding af, en open het zojuist gemaakte bestand – uiteraard weer via Voorvertoning. Het voorwerk zit er nu bijna op.

5 Werkbalk

Annoteren in Voorvertoning stap 5
Je hebt nog één stap te gaan voor je kunt annoteren: tijd om de werkbalk in Voorvertoning te openen. Dit is eenvoudig. Klik hiervoor op de stift met het rondje rechtsboven in het venster van de app.

6 Annoteren geblazen

Stap 6
Het annoteren kan nu beginnen! En dankzij de werkbalk van Voorvertoning, zijn er weinig opties die je niet hebt. Tekeningen schetsen, teksten schrijven, vormen maken – je maakt je bestand zo bont als je zelf wilt.

7 Opslaan als PDF

Stap 7
Klaar? Dan is het weer tijd om je bestand op te slaan. Let op, dit werkt nu net iets anders dan in stap 2: klik in de werkbalk op ‘Archief>Bewaar’. Je afbeelding is deze keer automatisch als PDF-bestand opgeslagen.

8 JPEG nodig?

Stap 8
Het voordeel van een PDF-bestand is dat dit altijd kan worden aangepast. Wil je je bewerkte afbeelding delen, dan sla je hem wél op als JPEG: ga naar ‘Archief>Exporteer’ en verander de structuur naar ‘JPEG’.

9 Herhalen maar

Stap 9
Wil je je uiteindelijke creatie toch nog aanpassen, dan hoef je dankzij je eerder gemaakte PDF niet helemaal opnieuw te beginnen. Open dit bestand gewoon en herhaal stappen 5 tot en met 8 totdat je wél tevreden bent.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Riny Maas
Lezer
Riny Maas

Annoteren op illustraties en PDF-files kan toch eenvoudig door de file op het Mail-symbool in de Doc te slepen (openen in Mail), vervolgens daar de annotaties te doen en de file weer gewoon naar de desktop te slepen (exporteren). Mail is altijd voorhanden, je kunt het daar ook nog als backup in Concepten bewaren. De illustraties zijn daarna ook weer opnieuw in Mail te slepen om de annotaties aan te passen of uit te breiden.