Terug naar Animaties maken met Keynote
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Animaties maken met Keynote

Door Arjan Kropman2 januari 2015 13:175 min. leestijd0

Bij onze nieuwjaarswens lieten we al weten dat we snel zouden uitleggen hoe we de animatie maakten. Daar gaan we dan!

De basis van het maken van een woordanimatie ligt in het feit dat het mogelijk is om een Keynote-presentatie te exporteren naar een filmpje. We beginnen dus met het maken van een eenvoudige presentatie. Je kunt het uiteindelijk zo moeilijk maken als je wilt. Wel handig is het om voor je begint een ideetje of schets klaar te hebben van wat je wilt gaan doen. Voor deze workshop laten we een paar appels van een boom vallen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga na deze workshop vooral door met experimenteren.

1. Nieuwe Keynote-presentatie

Nieuw Keynote documentOpen Keynote. Kies voor ‘Nieuw document’ en kies een thema. Wij kiezen een eenvoudig thema met een witte achtergrond. Kies onder ‘Archief’ voor ‘Bewaar’ en geef het nieuwe document een naam.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile


2. Presentatie maken

Appelboom makenZoek op internet een simpel plaatje van een boom en sla dit tijdelijk even op. (Wij doen dit meestal op het bureaublad, je kunt er dan gemakkelijk bij en nadat je presentatie af is, kun je de gebruikte plaatjes weer verwijderen zonder dat ze in de presentatie verloren gaan.) Sleep de boom van het bureaublad in het Keynote-document.

Gebruik de tekst-knop midden bovenin de vensterbalk om een tekstkader te maken. Toets hierin de letter ‘A’. Geef de letter de juiste font en size (balk rechts). De overige letters kun je het snelst maken door de letter ‘A’ te kopiëren (Cmd+c) en te plakken (Cmd+v) en de letters aan te passen in de overige letters die je nodig hebt. Verdeel de letters als appels over de boom. De eerste dia is nu af.


3. Dia kopiëren

Dia toevoegenDe eerste dia is nu af. Maak een nieuwe dia door te drukken op de +-knop linksboven met de tekst ‘Voeg dia toe’. Kies een geheel blanco dia. Selecteer de appelboom samen met de letters (dit gaat het gemakkelijkst door een kader rondom het geel te slepen). Kopieer de boom en de appels (Cmd+c), ga naar de nieuwe lege dia en plak de boom en de appels (Cmd+v). Het coole van Keynote is dat de boom nu op exact dezelfde plaats wordt geplakt in de nieuwe dia.

4. Animatie in Keynote

Inschuiven woordKies weer voor een nieuw tekenkader (tekst-knop midden in de vensterbalk). Typ het woordje ‘Wind’, pas font en size aan en plaats het midden in de boom. Kies rechts boven in het gereedschapsvenster rechts voor de ‘Animatie-knop’. Kies voor ‘Animatie in>Voeg een effect toe>Inschuiven’. Doe nu het zelfde voor ‘Animatie uit’, maar dan met het effect ‘Uitschuiven’.

Druk op de knop ‘Animatievolgorde’ onder in de gereedschapsvenster. In het kader dat nu verschijnt worden de animaties getoond die voor het betreffende woord zijn ingesteld. Selecteer de tweede animatie en kies onder het kopje ‘Begin’ voor ‘Na animatie 1’. Dit zorgt ervoor dat de animaties elkaar vanzelf opvolgen. Door op ‘Toon’ te drukken, kun je zien of de animaties gaan zoals je wilt.


5. Laat de appels vallen (1)

Verplaatsen letters in KeynoteMaak voor de derde dia weer een nieuwe, lege dia aan en knip en plak de boom en appels uit dia 1. Om ervoor te zorgen dat de appels netjes op hun plaats vallen, maken we eerst het woord ‘Apple’ in hetzelfde lettertype, font en size als de letters in de boom, maar wel in het zwart. Plaats dit woord waar je wilt dat je letters gaan landen.

Nu gaan we de letters/appels één voor één uit de boom laten vallen. Selecteer de ‘A’. Kies voor ‘Animatie’ midden boven in het gereedschapsvenster. Kies voor ‘Taak>Voeg een effect toe>Verplaatsen’. Het lijkt nu of de ‘A’ wordt gekloond. De donkere ‘A’ is de originele letter. De lichtere ‘A’ is de plek naar waar deze verplaatst moet worden. Sleep de lichtere ‘A’ naar de plek waar hij moet landen (op de zwarte ‘A’ van het woordje ‘Apple’. Doe dit nu ook voor alle overige letters.


6. Laat de appels vallen (2)

AnimatievolgordeVerwijder het zwarte woordje ‘Apple’ door dit te selecteren en op Backspace te drukken. Selecteer een van de letters en ga naar het kader ‘Animatievolgorde’. Selecteer alle animatie-stappen en kies onder ‘Animatievolgorde’ voor ‘Na vorige animatie’. Dit zorgt ervoor dat de stappen elkaar automatisch opvolgen. Door op ‘Toon’ te drukken, kun je controleren of de animatie naar wens verloopt.

7. Controle

Speel afDe dia’s voor het filmpje zijn nu klaar. Controleer het geheel door de Keynote-presentatie af te spelen. Je zult enkele keren moeten klikken om door de presentatie te komen, maar dit verdwijnt wanneer we de presentatie later omzetten in een filmpje.


8. Exporteren naar Quicktime

ExporterenAls de presentatie verloopt zoals je wilt, kan deze geëxporteerd worden naar een filmpje. Kies in de menubalk voor ‘Archief’, ‘Exporteer naar’ en vervolgens voor ‘Quicktime…’. Kies om het filmpje vlot te laten verlopen voor ‘Speel automatisch af’, ‘0 seconden’ en ‘0 seconden’. Kies een formaat en druk op ‘Volgende…’. Kies een naam en een locatie en druk vervolgens op ‘Exporteer’. Het exporteren kan even duren.

Je eerste animatiefilmpje is nu af. Nu kan het experimenteren beginnen. Veel plezier!

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar