Terug naar iPadOS 16 is uit en dit kun je ermee!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

iPadOS 16 is uit en dit kun je ermee!

Door Redactie iCreate24 oktober 2022 19:208 min. leestijd0

In september heeft Apple iOS 16 uitgebracht voor de iPhone. Het duurde even, maar nu komen dan eindelijk al die toffe functies die je inmiddels al kent van je iPhone, ook naar je iPad! Apple heeft vandaag namelijk iPadOS 16 gelanceerd. Of eigenlijk: iPadOS 16.1. Want iPadOS 16 wordt overgeslagen.

De beste nieuwe functies van iOS 16 hebben we eerder al in dit premium artikel besproken. Praktische verbeteringen voor Mail en Berichten, een geniale gimmick waarbij je stickers maakt van je foto’s en nog veel meer verbeteringen komen nu dus ook naar je iPad. Waarbij we wel moeten vermelden dat het vergrendel-scherm iPhone only is. Maar er zijn ook vernieuwingen die exclusief voor de iPad zijn, en die nemen we met je door in dit artikel.

De grootste vernieuwing: Stage Manager

Laten we een blik werpen op iPadOS 16 ! Al sinds 2015 is Apple flink aan het sleutelen aan multitasking op de iPad. En hoewel er door de jaren heen veel interfaces uit zijn geprobeerd, voelde multitasking nooit echt zo intuïtief als we gewend zijn van de Mac. Dit jaar komt daar verandering in met Stage Manager. Deze gloednieuwe functie maakt het eindelijk mogelijk om te werken met losse vensters op je iPad, die je net als op de Mac over elkaar heen kunt slepen.

Zo is het voor eerst mogelijk om vier apps tegelijk te openen – en met een extern scherm erbij zelfs acht apps tegelijk! Stage Manager voegt dus écht wat toe als je productief wilt zijn met je iPad. Je hebt er alleen wel een iPad met M1-chip voor nodig, dus de iPad Pro uit 2021 of iPad Air uit 2022 . Een iets beperktere versie werkt op de eerste generatie 11-inch iPad Pro (2018), tweede generatie 11-inch iPad Pro (2020), derde generatie 12,9-inch iPad Pro (2018) en vierde generatie 12,9-inch iPad Pro (2020).

1 Open het via het Bedieningspaneel

iOS 16 functies


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Sleep de rechterbovenhoek naar beneden, zoek naar de Stage Manager-knop en tik erop: je herkent hem aan drie vierkantjes met een groot vierkant. Zie je hem niet? Voeg hem toe in Instellingen, onder ‘Bedieningspaneel’.

2 App nieuwe stijl

iOS 16 functies

Open nu een app. Hij wordt geopend in een venster in het midden van het scherm: onderin blijf je je Dock zien, en links zie je je recente apps. Je past de grootte van het venster aan met het elleboogje rechtsonder.

3 Drie puntjes

iOS 16 functies

Wanneer je op de drie puntjes aan de bovenkant van het venster tikt, krijg je vier opties. Hiermee kun je zoomen tot de app beeldvullend is, een venster toevoegen via het thuisscherm, of de app minimaliseren of sluiten.

4 Meer apps

iOS 16 functies

Voeg wat vensters toe via de drie puntjes, of door een app uit je Dock over het huidige venster te slepen. Je kunt maximaal vier apps tegelijk in beeld hebben – en met een extern scherm nog eens vier erbij.

5 Extra ruimte

iOS 16 functies

Het is mogelijk om nog wat extra ruimte te creëren. Open hiervoor weer het Bedieningspaneel van rechtsboven, en houd de Stage Manager-knop even ingedrukt. Je kunt nu je Dock en recente apps uit beeld halen.

Samengevat: Stage Manager in één oogopslag

Venstergrootte

In de rechterbenedenhoek van het actieve venster – en soms de linkeronderhoek – verschijnt bij Stage Manager een  zwart elleboogje. Door dit vast te pakken en te verslepen, wijzig je de grootte van het venster. Je hebt standaard de keuze uit vijf groottes: je bent dus niet zo vrij als bij de vensters van je Mac, maar het komt wel in de buurt.

Recente apps

Links worden je recente apps verzameld. Dit zijn niet alleen individuele vensters, maar ook combinaties ervan. Heb je bijvoorbeeld eerder al drie apps naast elkaar gezet, dan blijven die als groepje bij elkaar staan. Tik je erop, dan open je die gehele groep zoals je hem eerder had ingedeeld. Zo kun je dus heel snel wisselen tussen groepen apps!

Meer instellingen

Met de drie puntjes boven een venster krijg je extra opties voor je appvenster . Kies je hierbij voor het toevoegen van een venster, dan schuift alles opzij. Je kunt dan uit je thuisscherm een app kiezen, zoals je gewend bent, die dan boven op de andere app terechtkomt.

Extern scherm

Stage Manager werkt ook met een extern scherm. Sluit een scherm aan via usb-c – of met een adapter van usb-c naar HDMI of DisplayPort – en activeer Stage Manager. Je hebt nu een zee van ruimte waar je heel grote vensters in kunt plaatsen, naast de vensters op het scherm van je iPad zelf. Ook is het externe scherm nu eindelijk beeldvullend, waar je bij vorige versies van iPadOS nog zwarte balken links en rechts in beeld kreeg.


Weer nu eindelijk op je iPad

ftr_141_IOS16

Regelmatig krijgen we bij de iCreate-redactie de vraag waar nou de Weer -app op de iPad is gebleven. Waar die vraag vandaan komt, is ons een raadsel. Waarschijnlijk is het een gevalletje Mandela-effect, oftewel een collectief foutieve herinnering: de iPad heeft namelijk nooit een Weer-app gehad. Er zijn diverse varianten van de Weer-widget geweest, maar de volwaardige app bleef altijd exclusief voor de iPhone.

Daar komt nu eindelijk – in het dertiende levensjaar van de iPad – verandering in. De app is bijna exact hetzelfde als op de iPhone, met enkel wat verschoven menu-elementen. Ook uitgebreide buien-, temperatuur- en luchtkwaliteitkaarten zijn van de partij wanneer je op het kleine kaartje tikt. Die weerapps van derden heb je dus niet meer nodig!


Nog een nieuwe app: Freeform

ftr_141_IOS16

Deze app laat nog even op zich wachten, en komt ook naar de Mac: Freeform. Dit is een soort digitaal whiteboard waarop je samen of alleen notities, schetsen en andere krabbels kunt maken. Zodra je de app opent, krijg je een groot wit canvas voor je kiezen. Deze is vooralsnog leeg, maar dit kun je opvullen door te tekenen, schrijven of meer, waaronder met de Apple Pencil .

Je bepaalt zelf hoe netjes of rommelig het bord wordt, want strakke lay-outs zijn van de baan. Dit maakt de app ideaal voor brainstormsessies, bijvoorbeeld voor een project van een groep collega’s of studenten.

Je kunt het bord ook aanvullen met multimedia. Afbeeldingen, video’s, audiobestanden, documenten, links – plaats gerust wat je wilt. Zulke bestanden kun je rechtsreeks bekijken, dus je wordt niet naar een nieuw tabblad of andere app gestuurd als je er een aantikt. Ook handig: Freeform is geïntegreerd in FaceTime, dus je kunt brainstormen met je stem en je pen tegelijk.


Nog meer het Laptop-gevoel

ftr_141_IOS16

Apple wil van de iPad steeds meer een volwaardige computer maken – dat zie je wel aan Stage Manager. Maar er worden ook andere zogenaamde desktop-class functies toegevoegd aan iPadOS 16 die rechtstreeks van de Mac komen. Zo wordt de app Bestanden aangepakt om hem meer op de Finder te doen lijken, krijg je meer opties voor het instellen van je scherm, en krijgt de iPad weer wat verbeteringen voor productiviteit.

Oude bekenden

ftr_141_IOS16

Hoewel functies als ‘Zoek en vervang’ al decennia­lang deel uitmaken van de basis van macOS, moest je ze op de iPad missen – tenzij een ontwikkelaar de functionaliteit zelf had ingebouwd in een app. In iPadOS 16 maken veel van dit soort functies nu eindelijk deel uit van het besturingssysteem, waardoor ze in iedere app werken. Dit geldt dus voor ‘Zoek en vervang’, maar ook voor het aanpassen van de knoppenbalk boven in een app, en voor de ‘Ongedaan maken’-functie.

Zodra een app klaar is gemaakt voor iPadOS 16, werken deze functies dus altijd zoals je gewend bent, ongeacht de app die je op dat moment gebruikt.

Bestanden 2.0

De Bestanden-app bleek voor productiviteit op de iPad echt een zege – maar de echte Finder-ervaring kreeg je er niet mee. Nu komt de app een stuk dichterbij: je kunt bestandsextensies aanpassen, de kolomweergave gebruiken, en er zijn navigatieknoppen toegevoegd. Ook zijn menu’s hier en daar aangepast om het gemakkelijker te maken om bestanden te hernoemen, dupliceren of verplaatsen. Oh, en je kunt éindelijk zien hoe groot een map is!

Schermopties nieuwe stijl

Op je Mac kun je heel wat scherminstellingen aanpassen, maar op de iPad ben je vrij beperkt. Ook daar komt verandering in met iPadOS 16. Zo krijg je op iPads met een M1-chip nu de optie om de schaal van je scherm aan te passen. Daarbij wordt alles een stukje kleiner, zodat je meer ruimte hebt om mee te werken. Dit is met name handig als je meerdere apps tegelijk gebruikt.

Op de 12,9-inch iPad Pro uit 2021 komt er nóg een schermoptie bij: Referentiemodus. Dit is met name voor professionele gebruikers interessant, omdat je het scherm van de iPad hiermee koppelt aan een bepaalde kleurstandaard. Zo weet je zeker dat de video, foto of het kunstwerk waar je aan werkt ook op een ander scherm – of zelfs bij de drukker – er hetzelfde uitziet.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 16
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar