Terug naar 8 veelgestelde vragen over Apple Music
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

8 veelgestelde vragen over Apple Music

Door Terry Stooker26 februari 2016 10:345 min. leestijd1

Apple Music is de muziekstreamingsdienst van Apple die medio 2015 gelanceerd werd. Voor amper een tientje per maand heb je toegang tot meer liedjes dan je ooit beluisteren kunt. Gelukkig helpt Apple je een handje door je te adviseren welke muziek aansluit bij jouw smaak. De dienst heeft inmiddels 11 miljoen betalende abonnees en is daarmee een geduchte concurrent voor Spotify. Dit is wat je moet weten over Apple music.

Apple Music iPhone

1. Op welke apparaten werkt Apple Music?

Apple Music werkt op alle apparaten met iOS 9 en OS X El Capitan. Ook op je Apple Watch kun je muziek van Apple Music zetten en afspelen – zelfs zonder dat deze gekoppeld is aan een iPhone. Daarnaast werkt Apple Music ook op de Apple TV (vierde generatie), Sonos-apparatuur en Android-smartphones.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Wat is Connect?

Connect is een manier voor artiesten om in contact te blijven met hun achterban en voor de fans om op de hoogte te blijven van hun favoriete artiesten. Als je op de pagina van een artiest op ‘Follow’ of ‘Volg’ klikt, dan zie je voortaan alle updates van deze artiest onder de knop (en het tabblad) Connect. Deze updates kun je vervolgens liken met het hartje, delen via e-mail of sociale media, of je laat een reactie achter. Op dit moment moet het allemaal nog een beetje groeien, maar uiteindelijk moet Connect een bruisende verzameling zijn van leuke, grappige en interessante berichten van je favoriete artiesten.

3. Mag ik alle muziek verwijderen die op mijn Mac staat?

Als je al je muziek in iCloud-muziekbibliotheek hebt gezet, dan kun je aanzienlijk wat ruimte vrijmaken op je Mac door de liedjes van de harde schijf te verwijderen. Je kunt immers al je muziek streamen van Apple Music. Toch raden wij aan om je muziekverzameling gewoon op je Mac te laten staan, of, als je echt ruimtegebrek hebt, deze op een externe schijf te zetten. Als je namelijk ooit stopt met Apple Music, dan ben je al je nummers kwijt.

4. Hoeveel data verbruikt Apple Music?

Apple Music verbruikt ongeveer 50 megabyte per uur. Hierbij maakt het geen verschil of je naar Beats 1 luistert of naar een afspeellijst. Heb je een databundel van 500 MB, dan ben je hier dus met tien uurtjes luisteren in de maand doorheen. Hoge datakosten voorkom je door muziek offline beschikbaar te maken.

5. Wat kan ik nog met iTunes Match?

iTunes Match lijkt door de komst van Apple Music overbodig geworden, maar dat is niet helemaal waar. Ook iTunes Match maakt gebruik van de iCloud-muziekbibliotheek en laat je al je eigen muziek uploaden. Het verschil met Apple Music is dat je met iTunes Match alleen je eigen muziek in de cloud kunt opslaan. Je kunt dus geen andere nummers uit de Music-catalogus downloaden, maar je hebt dus wel overal toegang tot je gekochte en geripte muziek.
iTunes Match heeft echter ook voordelen. Ten eerste kost het slechts 25 euro per jaar, in plaats van 10 euro per maand, en hebben de nummers die je downloadt van iTunes Match geen kopieerbeveiliging. Met iTunes Match kun je al je door de jaren heen geripte en gedownloade muziek permanent ‘inruilen’ voor Apple’s hoge kwaliteitsbestanden, bij Apple Music kan dit alleen zo lang je abonnement loopt.

6. Wat als ik geen abonnement neem?

Zonder abonnement heb je alsnog toegang tot enkele onderdelen van Apple Music. Beats 1 kun je bijvoorbeeld altijd luisteren. Daarnaast kun je jouw favoriete artiesten nog volgen en hier de updates van bekijken op Connect.

7. Ik hoorde iets over een familieabonnement op Apple Music …?

Apple Music kent twee abonnementen, een voor individuele gebruikers van 9,99 euro per maand en een voor gezinnen tot maximaal zes personen van 14,99 euro. Een erg voordelige optie, zelfs al bestaat je gezin maar uit twee personen. Het familieabonnement werkt via gezinsdeling, wat je instelt bij ‘Systeemvoorkeuren>iCloud>Configureer gezin’. Het gezinshoofd sluit het abonnement af en vervolgens heeft elk gezinslid toegang tot Apple Music. Iedereen behoudt zijn eigen Apple ID en dus zijn eigen Apple Music, eigen muziekbibliotheek en eigen Connect.

8. Ik wil niets weten van Apple Music. Hoe krijg ik iTunes/Muziek weer zoals het was?

Als je al je muziek gewoon lokaal op je Mac of iOS-apparaat hebt staan en geen gebruik maakt van Apple Music, dan kun je onderdelen hiervan verbergen. Open de Voorkeuren van iTunes en haal de vinkjes weg bij ’Toon Apple Music’ en ’iCloud-muziekbibliotheek’. Om Connect uit te schakelen ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Toezicht’ en vink bij ‘Schakel uit’ het hokje voor Apple Music Connect aan. iTunes toont nu alleen nog je muziek, afspeellijsten, radio en de iTunes Store. Op iOS verricht je twee handelingen. Ga naar ‘Instellingen>Muziek’ en verzet het schuifje achter ‘Toon Apple Music’ om de onderdelen Voor jou en Nieuw te verbergen. Het tabblad Connect verberg je via ‘Instellingen> Algemeen>Beperkingen’ en het schuifje achter Apple Music Connect.

Meer weten?

Meer over Apple Music lees je in MacBoek 2016. MacBoek 2016 is de derde editie van de allesomvattende handleiding voor je Mac. Met 19 nieuwe creatieve projecten en praktische tips, in de categorieën Mac, Muziek, Fotografie, Handig en Entertainment, laten we zien wat je allemaal met je Mac kunt doen. Bestel deze speciale uitgave nu in onze webshop.

Macboek 2016

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Hoge datakosten voorkom je door muziek online beschikbaar te maken.????