Terug naar 8 praktische tips voor filmen met de iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

8 praktische tips voor filmen met de iPhone

Door Terry Stooker21 maart 2016 11:254 min. leestijd0

Trek je er met Pasen op uit? Naar een pretpark bijvoorbeeld, of naar de dierentuin? Waar je aan je lange vakanties prachtige fotoboeken overhoudt, is het leuk om zo’n dagje uit op een andere manier te bewaren. Wat dacht je van een tof videoverslag? Met deze filmtips in je achterhoofd staat niets je in de weg om uitstekend bruikbaar bronmateriaal te vergaren.

1. Vergeet de entree niet

Het klinkt zo logisch, maar veel mensen beginnen pas met filmen als ze binnen zijn … Terwijl het juist zo leuk is om je verslag te beginnen met een shot van de entree van het park. Bedenk van tevoren al een soort script, zodat je weet wat ongeveer de geraamte van je film wordt.

2. Film horizontaal

Je hebt het vast wel eens gezien op internet, op tv of in het wild: filmpjes die verticaal worden opgenomen, met de iPhone rechtop dus. Op zich niet zo vreemd, aangezien je je iPhone het meeste van de tijd in portretstand houdt, maar voor video’s kun je toch beter je iPhone een kwartslag draaien. Het gezichtsveld van de mens is breder dan hoger, dus beelden in deze verhouding kijken fijner weg. Bovendien kun je dan je beelden later nog fatsoenlijk op de tv vertonen, zonder die irritante zijbalken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

3. Stop niet te vroeg

Blijf nog even filmen nadat je een leuk moment hebt vastgelegd. Is het niet omdat er misschien nog iets verrassends gaat gebeuren, dan is het wel om wat extra secondes te hebben voor een overgang. Een te lang filmpje kun je bijknippen, aan een te kort filmpje doe je niets meer. En als het gaat om bronmateriaal, kun je haast nooit genoeg hebben.

4. Snel filmen vanaf het vergrendelscherm

Als er onverwacht iets gebeurt wat je op film wilt vastleggen, dan win je tijd door vanaf het vergrendelscherm het camera-icoontje naar boven te vegen. De Camera-app start direct. Bovendien onthoudt die wat je de vorige keer deed, als dat filmen was dan hoef je alleen nog maar op de rode opnameknop te tikken. Heb je een iPhone 6s en ben je hem al aan het gebruiken, dan kun je met 3D Touch ook razendsnel de camera openen.

5. Maak foto’s

Bij een videoverslag denk je al gauw aan video’s, da’s logisch. Vergeet echter niet om ook foto’s te maken, want die zijn prima te gebruiken voor de afwisseling in het verslag.

6. Sta stabiel

Een trillend en schokkend beeld is heel irritant, dus zorg dat je stabiel staat. Door je ellebogen bijvoorbeeld op een hekje of reling te laten rusten, is het makkelijker je iPhone stabiel te houden. Een andere optie is een tripod, zoals de Joby GripTight GorillaPod Magnetic (€ 39,95). Deze handige standaard zorgt voor een stabiel beeld en aangezien hij voorzien is van magneten plak je hem gemakkelijk op allerlei oppervlakken.

7. Gebruik een selfiestick

Net zoveel geprezen als verguisd is de selfiestick een dubieus werktuig in het arsenaal van de fotograaf. Het is echter ideaal als je zelf ook nog af en toe in beeld wilt komen. Gebruikmaken van de FaceTime-camera raden we voor dit project namelijk af. Informeer wel van tevoren even of een selfiestick is toegestaan.

8. Zoom niet te veel

Je kunt weliswaar met de camera van je iPhone inzoomen, maar hierbij verlies je veel beeldkwaliteit. Bovendien oogt het zoomen vaak er goedkoop en lijkt je film op een slechte thuisvideo. Ga dus liever iets dichterbij staan, of doe het inzoomen later in iMovie.

Deze tips zijn afkomstig uit het artikel ‘Een dagje uit: de film’ uit iCreate 76. Hierin laten we zien hoe je filmt, snel een video bewerkt op de iPhone, hoe je al je materiaal overzet naar de iPad en ten slotte hoe je hier op de iPad een leuk videoverslag van maakt. iCreate 76 is verkrijgbaar in onze webshop.

icreate 76

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »

Praat mee!

avatar