Terug naar 74 geheime functies van iOS 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

74 geheime functies van iOS 15

Door Koen van Ekeren24 januari 2022 14:1923 min. leestijd0

Bij de presentatie van een grote iOS-update zet Apple de belangrijkste vernieuwingen in de schijnwerpers. Maar iOS 15 heeft veel meer te bieden dan Focus, de vernieuwde FaceTime-app, het meldingenoverzicht en het nieuwe ontwerp voor Safari. En vaak zijn het juist de kleine dingen die je ­iPhone-ervaring echt verbeteren. Op de volgende pagina’s nemen we je mee langs de verborgen functies en handigheidjes van iOS 15, die je vaak nooit zult opmerken als je niet weet waar je moet zoeken.

Ontdek hoe je tekst scant met de Camera-app, check je gezondheidstrends, vind die geheime buienradar en leer de andere 71 vernieuwingen van iOS 15 kennen. En zorg dat je je iPhone via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ hebt bijgewerkt, want we trappen af met de pareltjes van iOS 15.2.

secrets_front

De vernieuwingen van iOS 15.2

In een tussentijdse update kreeg de iPhone er veel functies bij. Dit zijn ze.

1 Vernieuwd meldingenoverzicht

secret_1

In iOS 15 introduceerde Apple het meldingenoverzicht. Je schakelt het in via ‘Instellingen>Berichtgeving’. De functie verzamelt niet-dringende meldingen die iOS-apps versturen en laat ze op gezette tijden zien. In iOS 15.2 heeft Apple de lay-out aangepast. De meldingen overlappen elkaar, waardoor het gemakkelijker is om in één oogopslag te zien wat er in de samenvatting staat.

2 Privacyrapport voor apps

secret_2

De iPhone heeft er een belangrijke privacy-­functie bij: ‘Rapport over privacy van apps’. Het rapport maakt transparanter wat apps met je gegevens doen. Je ziet niet alleen hoe vaak (en wanneer) een app toegang had tot bijvoorbeeld je camera en microfoon, maar ook met welke domeinen ze contact hebben gelegd. Om het in te schakelen open je de Instellingen-app en ga je naar ‘Privacy>Rapport over privacy van apps’. Kies ‘Schakel privacyrapport in’.

3 SOS-noodfunctie


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
secret_3

Met een iPhone leg je snel contact met de hulpdiensten door vijf keer snel op de zijknop te drukken, of de zijknop en volume-omhoog-knop tegelijk in te drukken. Deze opties kunnen nu individueel worden in- of uitgeschakeld. Het aftellen tot het noodnummer wordt gebeld duurt nu ook iets langer: 8 in plaats van 3 seconden. Stel het in via ‘Instellingen>Noodmelding’.

4 Erfeniscontact

secret_4

Met de nieuwe ‘Digitale erfenis’-functie laat je je online leven na aan je vrienden of familie. Het is mogelijk om één of meerdere erfeniscontact(en) aan te wijzen. Zij krijgen na je overlijden toegang tot de gegevens van je Apple ID. Denk hierbij aan je foto’s, berichten, documenten, en meer. Om je digitale nalatenschap te regelen, open je Instellingen en tik je boven op je naam. Kies vervolgens voor ‘Wachtwoord en beveiliging>Erfeniscontact’. Tik op de plus en voeg een erfeniscontact toe.

5 Digitale erfenis ontgrendelen

secret_5
Wijst iemand jou aan als erfeniscontact? Dan krijg je een sleutel in de vorm van een QR-code. Naast deze code heb je na het overlijden een overlijdensakte nodig om toegang te krijgen tot het account. Het ontgrendelen van de digitale erfenis kan vervolgens via https://digital-legacy.apple.com.

6 Power Reserve

secret_6

Is je iPhone kwijt én de batterij leeg? Dan spoor je je toestel alsnog op via de Zoek mijn-app. De iPhone heeft namelijk een speciale Power Reserve­-modus, waarmee je toegang hebt tot bepaalde functies als de batterij leeg is. Sinds iOS 15.2 kan de Zoek mijn-app langer worden gebruikt om een lege iPhone op te sporen: tot vijf uur nadat de iPhone in de Power Reserve is gegaan.

7 Anoniem mailen

secret_7

Een e-mail versturen zonder je e-mailadres prijs te geven? Het kan met de nieuwe optie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Dit is handig als je wilt voorkomen dat je e-mail bij spammers terechtkomt. Voor de optie heb je iCloud+ nodig; dit krijg je vanzelf bij een betaald iCloud-abonnement. Om anoniem te mailen, tik je bij het aanmaken van een e-mailadres op het ‘Van’-veld en kies je voor ‘Verberg mijn e-mailadres’.

8 Macromodus

De iPhone 13 Pro (Max) kan zeer goed plaatjes schieten van dichtbij. Houd je de iPhone dichtbij een object, dan zie je in de Camera-app voortaan een geel icoontje met een tulp. Dit is een schakelaar voor de macromodus, waarmee je de functie snel in- of uitschakelt. Bij een geel icoon is de functie geactiveerd; bij een grijze staat de macromodus uit.

9 TV-app

De TV-app was vrij verwarrend. De films en series van Apple TV+ en de content van de iTunes Store stonden door elkaar. Nu niet langer, want er is een nieuw ‘Originals’-tabblad. Hier vind je alles wat Apple TV+ te bieden heeft. Op de iPad is de TV-app met iPadOS 15.2 nog grondiger vernieuwd. Er is een zijbalk die de tabbalk onderin het scherm vervangt, waardoor het navigeren tussen de verschillende onderdelen eenvoudiger wordt.

10 Siri op HomePod spreekt Nederlands

secret_10

Hoewel de HomePod al in 2018 op de markt kwam, sprak Apple’s slimme speaker nog geen Nederlands. Daar komt met de update eindelijk verandering in. Hierdoor is het nu mogelijk om de HomePod in het Nederlands aan te spreken, en om Nederlandse antwoorden te krijgen van Siri.

11 Zoeken in afspeellijst

secret_11

Staat je Apple Music-bibliotheek vol met afspeellijsten? Dan was het altijd even zoeken om de juiste te vinden. Voortaan kun je er veel sneller naar navigeren, want er is een zoekfunctie. Open de Muziek-app en kies voor ‘Bibliotheek>Afspeellijsten’. Trek de afspeellijsten naar beneden en de zoekbalk komt tevoorschijn.

12 Tags in Herinneringen

secret_12

De tags in de Herinneringen-app kunnen nu in bulk worden hernoemd of verwijderd. Heb je een of meerdere tags toegevoegd aan Herinneringen, dan zie je in het hoofdvenster onderaan een kopje met ‘Tags’. Tik op een tag en druk rechtsboven op de knop met de drie puntjes. Hier zie je twee nieuwe opties: ‘Wijzig tagnaam’ en ‘Verwijder tag’. Ideaal om je tags snel te ordenen.

13 Onderdelen- en servicegeschiedenis

Bij ‘Instellingen>Algemeen>Info’ heeft Apple een nieuwe sectie toegevoegd: ‘Onderdelen- en servicegeschiedenis’. Als er ooit iets bij je iPhone is vervangen (bijvoorbeeld de batterij, het beeldscherm of de camera), dan zie je dat in dit gedeelte. Ging het om een origineel onderdeel, dan zie je ernaast een label met ‘Origineel Apple onderdeel’. Was het een niet-origineel onderdeel van een derde partij, dan zie je een waarschuwingspictogram met ‘Onbekend onderdeel’.

14 Klein aandeel

secret_14

De Aandelen-app heeft een paar kleine wijzigingen. Je kunt instellen dat het hoofdscherm de valuta van een aandeel laat zien. Hiervoor tik je rechtsboven op de drie puntjes en kies je voor ‘Toon valuta’. In de grafieken is er een nieuwe YTD-knop, waarmee je de prestaties van het huidige kalenderjaar bekijkt.

15 iPhone resetten zonder iTunes

secret_15

Ben je je toegangscode vergeten en is je iPhone geblokkeerd? Met iOS 15.2 kun je je iPhone eindelijk resetten zónder iTunes. Op het moment dat de iPhone geblokkeerd is, verschijnt er nu onderin in beeld een ‘Wis iPhone’-knop. Wanneer je hierop tikt, vraagt de iPhone of je de keuze wilt bevestigen. Daarna voer je je Apple ID-wachtwoord in als beveiligingsmaatregel. Na het uitvoeren van de reset is je iPhone helemaal leeggehaald. Dit is om te voorkomen dat kwaadwillenden zomaar bij je bestanden kunnen via een reset.

16 Automatisch antwoord

secret_16

Ben je aan het autorijden, dan kun je inkomende berichten (in de Berichten-app) pareren met een automatisch antwoord. Ga naar ‘Instellingen> Focus’ en open de Autorijden-focus, of voeg de focus via de plus-knop toe. Tik op ‘Automatisch antwoord’. Boven kies je welke personen je automatisch antwoord ontvangen. Onderin staat alvast een automatisch antwoord klaar, dat je kunt aanpassen.

17 Spotlight zonder te ontgrendelen

secret_17

Met Spotlight vind je snel iets van het web of op je iPhone. De zoekfunctie van iOS is nu ook te benaderen vanaf het startscherm, en je hoeft daarvoor niet eens je iPhone te ontgrendelen. Veeg het scherm naar beneden om Spotlight te openen en begin meteen met zoeken.

18 Apps downloaden zonder App Store

secret_18

Spotlight laat je nu ook sneller apps downloaden. Voer je bijvoorbeeld een app als TikTok in, dan zie je in de resultaten een download-knop. Tik erop en installeren maar.

19 Sleep content naar andere app

Je kunt allerlei content – zoals foto’s, tekst en url’s – van app naar app verslepen. Om iets naar een andere app te verslepen, druk je langer op een bestand en verplaats je dit een klein stukje. Doe dit bijvoorbeeld bij een afbeelding in de Bestanden-app. Daarna gebruik je – terwijl je het bestand blijft vasthouden – een andere vinger om de app te verlaten en een andere app te openen, zoals Notities. Laat het bestand los om deze te plaatsen. Het werkt met allerlei soorten content, zoals een foto, video, pdf, tekst, url en meer.

20 Wijzig de tekstgrootte van een app

secret_20

Vind je tekst in een bepaalde app moeilijk leesbaar? Er is een manier om de grootte van het lettertype in een specifieke app te wijzigen. Open ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ en tik naast ‘Vergrootglas’ op de groene plus-knop. Open de app waar je de grootte van de tekst wilt aanpassen en haal het Bedieningspaneel tevoorschijn. Tik op de ‘aA’-knop die je zojuist toevoegde en schuif de knop onderin naar links. Daarmee worden de wijzigingen alleen toegepast op de app die je nu gebruikt. Via de middelste schuif stel je de lettergrootte in.

21 Verander contrast, kleur en meer

secret_21

Ook via de Instellingen-app is de tekstgrootte van een app te regelen. Bovendien vind je daar meer instellingen. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Instellingen per app’. Selecteer ‘Voeg app toe’ en kies de app die je wilt aanpassen. Tik op de app en pas de instellingen aan

22 Verberg je e-mailadres

secret_22

Je maakt in Safari een uniek en willekeurig e-mailadres aan zodat je je eigen e-mailadres privé houdt. Tik op het veld waar je je e-mail moet invoeren. Boven het toetsenbord verschijnt je persoonlijke mailadres, met daarnaast de optie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Tik erop en kies ‘Ga door’. Je ‘neppe’ e-mailadres stuurt de e-mail automatisch door.

23 Verwijder je neppe mailadres

secret_23

Wil je de mails van een bepaald bedrijf niet meer ontvangen? Ga naar de Instellingen-app en tik boven op je naam. Kies ‘iCloud>Verberg mijn e-mailadres’ en tik op het adres dat je wilt deactiveren. Vink ‘Doorsturen naar’ uit, zodat je de e-mails niet meer ontvangt.

24 Lijst met Shazam-liedjes

secret_24

De iPhone heeft al langer een Shazam-regelaar waarmee je vanuit het Bedieningspaneel liedjes identificeert. Je voegt de regelaar toe via ‘Instellingen>Bedieningspaneel>Geluidsherkenning’. Je iPhone houdt daarbij ook je Shazam-geschiedenis bij. Tik in het Bedieningspaneel langer op het Shazam-icoon en er verschijnt een menu met de laatste paar nummers.

25 Verplaats de cursor

secret_25

Het verplaatsen van de cursor was voorheen een hoop gedoe, maar het loepje is terug. Leg je je vinger langer op het gele verticale streepje, dan laat een loepje nauwkeurig zien waar de cursor zich bevindt. Overigens bestaat er ook een nog betere manier voor het verplaatsen van de cursor: houd de spatiebalk langer ingedrukt.

26 Geen trackingverzoeken

Word je gek van apps die vragen of ze je mogen tracken? Omdat je antwoord toch altijd ‘nee’ is? Ga naar ‘Instellingen>Privacy>Tracking’ en zet de schuif achter ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ op grijs. Je krijgt de vraag dan nooit meer: alle trackingverzoeken worden automatisch geweigerd.

27 Meer opmaak in Notities

In notities heb je meer opmaakmogelijkheden, via het contextuele menu en dan de biu-knop. Je kunt geselecteerde tekst nu ook doorhalen of onderstrepen.

28 ‘Fotoboekjes’ in Berichten

secret_28

Ontvang je een hele reeks foto’s in de app ­Berichten? Dan worden die weergegeven als een stapeltje foto’s. Veeg erover om ze één voor één te bekijken.

29 Personaliseer je memoji

secret_29

Je kunt je memoji nog verder personaliseren. Een Memoji maak je aan in een chat in de ­Berichten-app, waar je op het Memoji-icoon tikt, de knop met de drie puntjes selecteert en voor ‘Nieuwe memoji’ kiest. Er zijn nieuwe kledingopties, brilmonturen en attributen zoals cochleaire implantaten, zuurstofslangen en zachte ­helmen. Voor de liefhebber zijn er ook vernieuwde ­Memoji-stickers.

30 Verander de volgorde van je thuisschermen

secret_30

Houd je vinger even op een lege plek op het scherm totdat alles gaat wiebelen en duw dan op de balk met de bolletjes onderin. Hier vink je thuisschermen aan en uit. Nieuw is dat je de volgorde kunt aanpassen door de thuisschermen hier te verslepen.

31 Automatisch verbergen

secret_31

Als je tijdens je werk langs de verschillende thuisschermen veegt, kan de verleiding groot zijn om toch even wat sociale media-apps te openen. Ga naar ‘Instellingen>Focus>Werk’, tik op ‘Beginscherm’ en schakel ‘Aangepaste pagina’s’ in. Vink de thuisschermen aan met de apps die relevant zijn onder werktijd.

32 Spelen met Opdrachten

secret_32

De Opdrachten-app is niet alleen goed voor efficiëntie, maar ook voor vermaak. Apple heeft daar drie (wel Engelstalige) spellen beschikbaar gesteld: Haiku Generator, True or False Game en Music Quiz. Je vindt de spellen door te zoeken in de tabblad Galerie.

33 Nieuwe triggers voor HomeKit

Heb je slimme apparaten met HomeKit-ondersteuning? Je hebt nu ook de mogelijkheid om automatiseringen te maken op basis van temperatuur, vochtigheid, luchtkwaliteit en licht­niveaus. Zo schakel je bijvoorbeeld een ventilator die je hebt aangesloten op een slimme sterker automatisch in als de temperatuur boven een bepaalde waarde komt.

34 Live verplaatsen

secret_34

Bekijk je de locatie van gezinsleden in de app Zoek mijn, en zijn ze onderweg van A naar B? Dan zie je ze realtime bewegen op de kaart. Voorheen moest je refreshen om de nieuwe locatie te zien.

35 Watermerk

secret_35

De Opdrachten-app heeft een nieuwe taak: ‘Overlap tekst’. Daarmee voeg je met één tik op de knop een door jou opgemaakte tekst toe aan een afbeelding. Je kunt de opties uitklappen om een ander lettertype, grootte, kleur en meer in te stellen. Er is ook een nieuwe ‘Overlap-afbeelding’-taak, waarmee je een afbeelding op een afbeelding zet. Handig om snel een watermerk toe te voegen.

36 Contacten-widget

seccret_36

Met de ‘Favoriete contacten’-widget bel je via één simpele tik op het beginscherm met je favoriete contactpersonen. Tik hiervoor op het thuisscherm langer op een lege plek en druk op de plus-knop linksboven. Scrol naar beneden en tik op ‘Contacten’. Kies voor een widget met één, vier of zes contactpersonen.

37 Vergeet je iPad, AirPods of rugtas niet

Je moet er niet er niet aan denken dat je tijdens het reizen een Apple-apparaat of tas laat liggen. De Zoek mijn-app heeft een optie die dit voorkomt: ‘Melding indien achtergelaten’. Open hiervoor de Zoek mijn-app. Tik op het tabblad ­‘Apparaten’ of ‘Objecten’ en selecteer het apparaat of de AirTag waarvoor je waarschuwingen wilt ontvangen. Kies onder Meldingen voor ‘Melding indien achtergelaten’. Raak je op een onbekende locatie gescheiden van het object, dan geeft je iPhone of Apple Watch je een seintje

38 Geheime buienradar

secret_38

Zeg je regenkaart, dan zeg je Buienradar. Sinds iOS 15 is het niet per se nodig om deze buienvoorspeller te installeren. De Weer-app heeft ook zoiets, al is de optie behoorlijk verstopt. Open de Weer-app van je iPhone en tik linksonder op het kaart-achtige icoon. Tik rechtsboven op het icoon met de gestapelde vierkantjes en kies ‘Neerslag’. De app toont een 12-uurs timelapse van de regen.

39 QuickZoom

secret_39

Open je de Camera-app, dan schiet je razendsnel een video door de opnameknop langer in te drukken. Nieuw is dat je tijdens zo’n zogeheten QuickTake-video naar boven of beneden kunt vegen om in of uit te zoomen.

40 Achtergrondgeluiden

secret_40

Je iPhone kan achtergrondgeluiden afspelen om ongewenst omgevingsgeluid te maskeren, of je te helpen om te focussen. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Achtergrondgeluiden’ en schakel de bovenste optie in. Bij ‘Klank’ kies je een rustgevend geluid uit, zoals regen, oceaan of stromend water.

41 Bewerk pdf’s in Bestanden

De Bestanden-app was al een handige plek om pdf’s te bewaren – nu ook om ze te bewerken. Open een pdf en maak vanuit de linkerrand van het scherm een snelle, korte veegbeweging naar rechts. Er verschijnen miniaturen van de pagina’s van het document. Tik op een van de pagina’s en druk op de drie puntjes om hem te bewerken. Je kunt een pagina roteren, een lege pagina toevoegen en zelfs een document scannen om aan de pdf toe te voegen.

42 Wekker aanpassen

secret_42

Niet super vernieuwend, wel erg welkom. Het aanpassen van de alarmklok werkte voorheen best omslachtig. Je moest in het overzicht eerst op ‘Wijzig’ tikken en vervolgens op het ingestelde alarm. In iOS 15 tik je meteen op de ingestelde wekker om de tijd te veranderen.

43 Onder de loep

secret_43

Vergrootglas is nu een standaard-app van iOS. Veeg het midden van iPhone-scherm naar beneden om Spotlight te open, voer ‘Vergrootglas’ en zoom in op objecten bij jou in de buurt.

44 Deel een screenshot via Siri

secret_44

De snelste manier om een screenshot te delen? Door Siri in actie te laten komen. Roep ‘Hé Siri, deel dit met [persoon]!’ en de schermafbeelding wordt gemaakt. Siri vraagt nog even om bevestiging: ‘Kan het verstuurd worden?’ Roep ‘Ja’ en weg is-ie. Vanuit Safari worden echter links verstuurd.

45 ‘Hé Siri, doe de lichten om 23 uur uit!’

Vraag Siri om je HomeKit-apparaten op een bepaald tijdstip te activeren. De spraakassistent luistert nu ook naar commando’s als ‘Hé Siri, open de rolgordijnen om 7 uur’, of ‘Hé Siri, doe de lichten van de woonkamer uit om 23 uur’. De opdrachten zijn vervolgens te vinden in het tabblad ‘Automatisering’ van de Woning-app. Als je er toch een wilt verwijderen, veeg je de automatisering naar links en kies je ‘Verwijderen’.

46 Krijg notificaties voorgelezen

secret_46

Je kunt Siri je meldingen laten voorlezen als je je AirPods in hebt, of een Beats of AirPods Max-koptelefoon draagt. Open de Instellingen-app en kies ‘Berichtgeving’. Onder Siri kies je voor ‘Meldingen aankondigen’. Zet de bovenste schakelaar op groen. Onderin bepaal je bij welke apps Siri de melding mag uitspreken.

47 Vegend typen

secret_47

Het Nederlandse toetsenbord ondersteunt nu ook QuickPath. Daarmee veeg je over het toetsenbord om woorden te maken. Is even wennen, maar het typen wordt er vaak sneller op. Je zet de functie aan of uit via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenborden>Veeg om te typen’.

48 Trendmeldingen

secret_48

De Gezondheid-app hield al ongelooflijk veel gegevens bij, maar waarschuwt nu ook als er belangrijke veranderingen zijn. Open hiervoor de Gezondheid-app en activeer het tabblad ‘Overzicht’. Scrol naar beneden en tik onder Trendmeldingen op ‘Schakel in’. Je ziet nu een overzicht van je trends en als ze veranderen ontvang je een melding.

49 Deel je Gezondheid

secret_49

Er is een nieuw Delen-tabblad waarmee je bepaalde gegevens van de Gezondheid-app deelt. Via ‘Deel met iemand’ geef je een persoon inzage in bepaalde gezondheidsstatistieken en zorg je dat diegene een melding ontvangt als er opvallende veranderingen zijn. Je bepaalt zelf welke gegevens je deelt, zoals onregelmatige hartslag, cardioconditie, gewicht, ademfrequentie en meer.

50 Wandelstabiliteit

secret_50

Benieuwd of je een beetje stabiel ter been bent? Ga naar ‘Gegevens>Mobiliteit>Wandelstabiliteit’. Hier zie je een schatting van je stabiliteit tijdens het wandelen. Je iPhone berekent dit op basis van je wandelsnelheid, staplengte, steunfase en meer. Je kunt ook gewaarschuwd worden als je een groter valrisico hebt. Druk hiervoor onderin op ‘Configureer’ en doorloop de stappen. Op de pagina vind je ook oefeningen om je wandelstabiliteit te verbeteren.

51 Blur de achtergrond in FaceTime

secret_51

In een FaceTime-gesprek moet de focus op jou liggen, en niet op wat er achter je gebeurt. Handig is dat je de achtergrond nu kunt vervagen. Open de FaceTime-app en haal het Bedieningspaneel tevoorschijn. Linksboven zie je een effecten-knop; tik erop. Tik op de knop ‘Portret’ om deze in te schakelen. Andere personen zien nu een wazige achtergrond, net zoals bij een Portretmodus-foto.

52 Isoleer je stem

secret_52

Ben je aan het videobellen op een rumoerige plek? Dan kun je het omgevingsgeluid weg laten filteren. Open tijdens een gesprek het Bedieningspaneel en tik rechtsboven op de ­‘Modus’-knop. Vink ‘Stemisolatie’ aan en je bent beter verstaanbaar. Via ‘Breed spectrum’ laat je juist meer van je omgeving horen. Je hebt hiervoor AirPods of een andere geschikte koptelefoon nodig.

53 Verberg je ex

secret_53

In de Foto’s-app licht Apple memorabele plaatjes uit, zoals bij ‘Terugblikken’ en ‘Uitgelichte foto’s’. Vaak zijn ze leuk, maar misschien zie je je ex vaker terug dan je lief is. Om je meer controle te geven over welke foto’s je ziet, kun je ervoor kiezen om een specifieke persoon minder vaak te laten zien. In het ‘Voor jou’-tabblad tik je langer op een uitgelichte foto. Met een druk op ‘Stel deze persoon minder voor’ voorkom je dat je ex nog vaak opduikt.

54 Bekijk de EXIF

secret_54

Als je een foto maakt met je iPhone, wordt daarover allerlei informatie opgeslagen. Zo zie je precies waar en wanneer een foto precies gemaakt is. Ook informatie over de gebruikte camera en de camera-instellingen worden opgeslagen. Dit alles wordt EXIF-data genoemd. Om de gegevens te zien, open je een foto in de Foto’s-app en tik je op de ‘i’ onder de foto.

55 Verander de locatie en tijd

secret_55

Sommige EXIF-data zijn aanpasbaar, zoals de datum en de locatie. Dit is bijvoorbeeld handig als je foto’s hebt gescand; zo zet je ze op de juiste plek in de Fotobibliotheek. Open hiervoor een foto en tik onderin op de ‘i’. Kies naast de datum of kaart voor ‘Pas aan’ en verander de gegevens.

56 Pas de locatie en tijd in bulk aan

secret_56

Het toevoegen of veranderen van de datum of locatie hoeft niet één voor één. Open de Bibliotheek in Foto’s en tik op ‘Selecteer’. Kies de foto’s uit die op dezelfde locatie of dag zijn gemaakt en tik op de Deel-knop linksonder. Scrol naar beneden, kies ‘Pas datum en tijd aan’ of ‘Pas locatie aan’.

57 Terugblik-mixes

secret_57

Terugblikken heeft iets nieuws: mixes. Ga naar het tabblad ‘Voor jou’ van de Foto’s-app en open een Terugblik. Pauzeer hem en tik linksonder op het icoon met muzieknoot. Veeg het scherm naar links en kies een van de Terugblik-mixes uit. Hierbij gebruikt Foto’s machine learning om voorgestelde liedjes te combineren met filters die bij elkaar passen.

58 Eigen muziek

secret_58

Met een Apple Music-abonnement kies je zelf een nummer voor je Terugblik. Open een Terugblik en tik tweemaal op het muziek-icoon. Via de zoekfunctie kies je een van de negentig miljoen liedjes van Apple Music uit.

59 Terugblikstijlen

Ook het uiterlijk van de automatische gegenereerde Terugblikken is aan te passen. Open een Terugblik, tik op de muzieknoot en selecteer de filter-icoon rechtsonder. Kies een Terugblikstijl uit en bevestig met ‘Gereed’.

60 Vind die ene foto

secret_60

De zoekfunctie van de iPhone is nog krachtiger geworden. Typ ‘Foto’s’ gevolgd door een zoekterm als ‘hond’, ‘plant’ of ‘voetbal’ en de resultaten verschijnen in Spotlight. De zoekfunctie gebruikt kunstmatige intelligentie om onderwerpen te herkennen, maar zoekt ook naar teksten die in foto’s staan.

61 Verplaats de adresbalk

secret_61

Het is je vast opgevallen dat de adresbalk van Safari nu ergens onderin zweeft. Dit maakt het gemakkelijker om Safari met één hand te bedienen, maar niet iedereen kan eraan wennen. Apple geeft je de mogelijkheid om de adresbalk op z’n oude plek te zetten. Open Safari, tik in de adresbalk op de Aa-knop en kies voor ‘Toon bovenste adresbalk’.

62 Refresh een pagina

secret_62

Vergeet het pijltje in de adresbalk om een pagina opnieuw te laden. Er is een manier die sneller en intuïtiever is. Trek de bovenkant van de pagina naar beneden en er verschijnt een verversings-pictogram. Laat los om te refreshen.

63 Andere achtergrond

secret_63

Safari mag wel wat kleurrijker. Ga naar de startpagina (hiervoor open je bijvoorbeeld een nieuw tabblad) en scrol naar beneden. Tik op ‘Wijzig’ en schakel ‘Achtergrondafbeelding’ in. Kies iets uit de wallpaper-collectie van Apple, of voeg via de plus-knop een achtergrond uit je Fotobibliotheek toe.

64 Download extensies

secret_64

Met een extensie voeg je een adblocker of VPN toe aan Safari. Open de Instelingen-app en ga naar ‘Safari>Extensies’. Met een tik op ‘Meer extensies’ word je geleid naar een speciale pagina van de App Store, waar je ze downloadt.

65 Wereldbol in Kaarten

secret_65

In de app Kaarten kun je net zover uitzoomen tot je de hele wereldbol ziet. Wissel je vervolgens naar de satelliet-weergave van de kaart, dan zie je precies waar het donker en waar het licht is – en de fonkelende lichtjes van de metropolen. Je hebt hiervoor wel een nieuwere iPhone nodig.

66 Deel altijd je aankomst

Het is mogelijk om iemand automatisch op de hoogte te stellen wanneer je naar een bepaalde locatie gaat. Komt je bijvoorbeeld goed van pas als je wekelijks bij je ouders luncht. Zorg eerst dat de locatie in je favorieten staat. Open hiervoor Kaarten, veeg het onderste venster naar boven en kies naast Favorieten voor ‘Voeg toe’. Staat de locatie ertussen? Tik in het venster naast Favorieten op ‘Meer’ en druk op de ‘i’ naast de locatie. Via ‘Voeg persoon toe’ ontvangt de persoon iedere keer de aankomsttijd als je naar de locatie navigeert.

67 Restaurant zoeken

secrets_67

Als je snel een leuk restaurant in de buurt wilt vinden, is Kaarten je lokale gids. Tik op het zoekveld en kies ‘Restaurants’. Nieuw zijn de filters. Klap ‘Alle keukens’ uit en geef aan dat je wel trek hebt in een hamburger, sushi of Chinees. Tik op ‘Pas toe’ en je ziet de eettentjes uit de buurt verschijnen. Het venster onderin laat zien hoe de restaurants beoordeeld worden op TripAdvisor.

68 Vind OV in de buurt

secret_68

Weinig mensen weten het, maar Kaarten is een uitstekende app voor reizen met het openbaar vervoer. Er is een manier om nog sneller nabijgelegen bushaltes en treinstations te ontdekken. Veeg het onderste venster van Kaarten naar boven en tik naast Favorieten op ‘Meer’. Tik naast ‘Ov in de buurt’ op de plus-knop en de optie staat tussen je favorieten.

69 Route vastzetten

secret_69

Stap je vaak in dezelfde bus, dan is het handig om de buslijn bovenaan vast te pinnen. Tik op de ‘OV in de buurt’-knop (zie vorige tip) en veeg een buslijn naar rechts. Druk op de gele pin-knop om de buslijn vast te zetten. Je kunt ook op een buslijn tikken, helemaal naar beneden scrollen en voor ‘Maak lijn vast’ kiezen.

70 Maak melding

secret_70

Kaarten waarschuwt je voor filters, ongelukken en geeft realtime verkeersinformatie. Om dit nog beter te doen, stelt Apple zijn gebruikers in staat om zelf melding te maken. Navigeer je naar een locatie, dan tik je daarvoor rechtsonder op het pijltje. Kies ‘Maak een melding’ en geef aan of er een auto-ongeluk, flitspaal of gevaar op de weg is.

71 Activeer Livetekst

secret_71

Een van de coolste iOS 15-functies is Livetekst. Hiermee kopieer je tekst vanuit een foto of via de Camera-app. Officieel is de tekstherkenning nog niet in het Nederlands, maar het werkt prima en je kunt het al activeren. Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Taal en Regio’ en zet de schuif achter ‘Livetekst’ op groen. Bevestig met ‘Schakel in’.

72 Via de Camera-app

secret_72

Tekst overtypen hoeft niet meer: open de ­Camera-app en richt de lens op een lap tekst. Rechtsonder zie je het Livetekst-icoon verschijnen; tik erop. Via de pop-up selecteer en kopieer je de tekst.

73 Via Foto’s

secret_73

Heb je ooit een foto gemaakt met daarop tekst? Dan kun je die ook uit de foto kopiëren. Open de Foto’s-app en kies een gefotografeerde foto met tekst. In foto’s waarin teksten herkend zijn, verschijnt rechtsonder een notitieblaadje. Tik erop. Druk nu langer op de tekst om een selectie te maken. Via het menu kun je de tekst kopiëren, opzoeken via Google en delen.

74 Vanuit andere apps

secret_74

Livetekst werkt systeembreed. E-mail versturen? Tik om het ‘Aan’-veld en selecteer het Livetekst-icoon om een e-mailadres te scannen. Een mooie quote uit een boek bewaren in Notities? Tik op een lege notitie, selecteer het Livetekst-icoon en scan de tekst in. Websiteadres overtypen? Niet nodig: tik op de adresbalk, kies het Livetekst-icoon en de websitelink verschijnt.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar