Terug naar 6 tips om de iPad geschikt te maken voor ouderen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

6 tips om de iPad geschikt te maken voor ouderen

Door Laura Grootaarts29 augustus 2016 12:194 min. leestijd3

Hoe intuïtief deze iPad ook werkt: voor een senior die voor het eerst kennismaakt met dit stukje techniek, kan het nog best een uitdaging te zijn. Hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld je (schoon)ouders er niet door overweldigd worden en het ding van schrik niet meer aanraken? Zo maak je een voorzichtige start met de iPad voor ouderen.

1. Besteed aandacht aan de bediening

Tikken op het scherm, veeg- en knijpbewegingen maken … Wij weten inmiddels al niet beter en vinden de iPad daarom reuze intuïtief. Geen gedoe met tientallen knopjes! Maar voor een oudere heer of dame is het in het begin een beetje onwennig. Met ‘Het is een aai-pet pap, je moet hem aaien’, bereik je wel íets, maar niet heel veel. Want welke kant moet je op vegen, hoe lang en hoe hard houd je je vinger op het scherm, en, en … ? Ga er dus eens rustig voor zitten en leg uit wat je kunt met een touchscreen. Geef ook aan dat je met de thuisknop altijd weer terug kunt naar het thuissscherm, mochten ze ergens vastlopen.

2. Schakel het bedieningspaneel uitTips iPad ouderen

Veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm, dan verschijnt het bedieningspaneel. Daarmee heb je snel toegang tot een aantal veelgebruikte functies. Waarschijnlijk heb je zelf wel eens ervaren hoe snel je het bedieningspaneel per ongeluk voor de dag tovert. Voor ouderen kan dit plotselinge opdoemen van dit scherm verwarrend zijn. Voordat je het weet, gaan ze half in paniek overal op tikken en staat hun iPad onbedoeld in vliegtuigmodus, maken ze een fotoserie van het Perzische tapijtje op de keukentafel of wordt de batterij leeggetrokken door de zaklamp. Zet het bedieningspaneel daarom eerst maar eens even uit. Dat doe je via ‘Instellingen>Bedienigspaneel’: zet beide schakelaars in dit menu op grijs.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

3. Vergrendel multitasking

Tips iPad ouderen

Sinds iOS 9 kun je op bepaalde iPads multitasken. Als je bijvoorbeeld iets aan het schrijven bent in Pages, veeg dan eens met je vinger vanaf de rechterkant van het scherm naar links en kies uit de lijst Safari, waarmee je de benodigde informatie voor je artikel vindt. Voor de gemiddelde oudere is dit net zo irritant als het plotselinge verschijnen van het bedieningspaneel. Willen ze een pagina omslaan in iBooks, verschijnt er plotseling een rijtje andere apps in beeld! Dit voorkom je door bij ‘Algemeen>Multitasking’ de schakelaar achter ‘Sta meerdere apps toe’ uit te zetten.

4. Maak een einde aan pushnotificaties

Tips iPad ouderen

Het berichtencentrum kun je helaas niet uitzetten zoals dat bij het bedieningspaneel en multitasking wel kan. Maar maak in ieder geval een einde aan de notificaties die in de vorm van geluiden, stroken en meldingen over het scherm buitelen. Ga naar ‘Instellingen>Berichtgeving’ en deactiveer bij iedere app in de lijst de berichtgeving.

5. Verander websites in apps

Tips iPad ouderen

Een app openen door op een icoon te tikken, dat is voor de meeste ouderen nog wel te behappen. Maar Safari openen en daarin dan een webadres typen om een website bezoeken, dat is weer een stapje verder. Zet handige en leuke websites als snelkoppeling op het beginscherm! Ze zien er dan uit als een gewoon app-icoon en senioren begrijpen veel gemakkelijker hoe je dat moet openen. Geen idee hoe je een app toevoegt aan het beginscherm? Open Safari en ga naar de betreffende website; tik op het deel-icoon (het vierkantje waaruit een pijltje komt) en kies voor ‘Zet in beginscherm’.

6. Loop niet te hard van stapel

In de App Store staan ruim twee miljoen apps waarmee je de meest fantastische dingen kunt doen. We kunnen ons voorstellen dat je heel enthousiast alle mogelijkheden van de iPad wilt laten zien, maar overstelp je (schoon)ouders niet. Begin met één of enkele apps en zet de apps die je nog niet gebruikt allemaal in een mapje bij elkaar. We raden je aan om in het begin ook de App Store in dit mapje te zetten, het downloaden van gratis apps is iets waar je pas in een veel later stadium aan moet beginnen. Begin pas aan een nieuwe app als ze vertrouwd zijn met de vorige. Ook hierbij geldt: zorg voor een beetje sturing. Heb je de YouTube-app geïnstalleerd? Geef dan een concrete opdracht. Dus niet ‘Ga maar eens wat video’s kijken’, maar ‘Zoek Jailhouse Rock van Elvis Presley op’. En bij Google Maps: ‘Zoek de straat waar je jeugd hebt doorgebracht.’

In iCreate 80 lees je meer over de iPad voor senioren. Deze uitgave is verkrijgbaar in onze webshop.

iCreate 80

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPad mini 4
Bekijk dit dossier

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Grappig, als ik terugkijk naar <https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/9-redenen-waarom-ipad-ideaal-is-ouderen/> en mijn commentaar daarbij. 😉

UPDATE: Die URL wordt weer eens verminkt. 🙁

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

We hebben er maar meteen een groot artikel omheen gebouwd in het blad 🙂

Dochter
Lezer
Dochter

Waardevolle tips om de 1e iPad van mijn 80 jarige moeder in te stellen, ze heeft nooit eerder iets op een pc / laptop / mobiel gedaan.