Terug naar 5 zinloze (maar grappige) Mac-trucjes
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

5 zinloze (maar grappige) Mac-trucjes

Door Laura Grootaarts2 maart 2016 15:392 min. leestijd0

Met je Mac doe je waarschijnlijk een hoop zinnige dingen. Misschien is het je werkcomputer, of houd je er je administratie mee op orde. Of je gebruikt hem als een creatief gereedschap voor je muziek of foto’s. Maar je Mac kan ook een aantal dingen waarvan je denkt: wat heb ik daar nu aan? Waarna je er meteen achteraan denkt: maar het is wél grappig! Wij geven je 5 voorbeelden.

1. Speel Snake, Tetris of Pong via Terminal

Terminal Pong

Met het programma Terminal dat standaard op je Mac staat, kun je je computer systeemcommando’s geven. Voor de meeste gebruikers is dat veel te technisch, en dus wordt Terminal vaak genegeerd. Toch heeft het serieuze Terminal een lichtvoetige kant. Je kunt er Tetris mee spelen, of Snake. Dat doe je zo:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

  1. Open het programma Terminal. Het staat in de map Hulpprogramma’s onder je programma’s, maar je kunt het ook zoeken via Spotlight.
  2. Typ ‘emacs’ (zonder aanhalingstekens) en tik op enter.
  3. Duw op Escape.
  4. Tik op de x.
  5. Typ ‘snake’, ‘tetris’ of ‘pong’ (zonder aanhalingstekens). Het spel begint!

2. Wandelend geschiedenisboek

Terminal geschiedenis

Weten wat er ooit in het verleden gebeurde op 2 maart? Terminal laat je 366 belangrijke gebeurtenissen zien, één voor iedere dag van het jaar en zelfs aan schrikkeldag is dus gedacht.Ook hiervoor open je het programma Terminal, zoals is beschreven in de vorige tip. Daarna doe je het volgende:

  1. Kopieer en plak de volgende tekst in Terminal: ‘cat /usr/share/calendar/calendar.history’ (zonder de aanhalingstekens).
  2. Tik op enter.

3. Traaaaag een venster sluiten

Als je een venster minimaliseert met het oranje knopje linksboven, dan schiet deze als een geest weer terug in de fles, richting het dock. Tik je op het oranje knopje en houd je daarbij de shift-knop vast? Dan gebeurt hetzelfde maar dan veel langzamer.

4. Woordenboek met Apple-termen

Apple Woordenboek

Op de Mac vind je het programma woordenboek. En dat woordenboek is niet alleen goed voor je woordenschat, maar ook voor je begrip van Apple. Want onder het kopje Apple worden allerlei Apple-gerelateerde termen toegelicht. Handig voor als je geen idee hebt wie Siri is, of wat je kunt met Terminal.

5. Ook op je Mac emoji’s typen

Emoji toevoegen op de Mac

De honderden lachebekje lijken te zijn voorbehouden aan je iPhone of iPad, maar je vindt ze ook op de Mac. Duw maar eens tegelijkertijd op de toetsen Ctrl, Cmd en Spatie, dan haal je een heel emoji-palet tevoorschijn.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar