Terug naar 5 irritante iOS-instellingen (en hoe je ze uitzet)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

5 irritante iOS-instellingen (en hoe je ze uitzet)

Door Laura Grootaarts20 juli 2016 08:475 min. leestijd7

Een van de sterkste punten van iOS is dat het zo gebruiksvriendelijk is. Maar er is natuurlijk altijd wel iets voor verbetering vatbaar. Soms helpt het al om eens wat te veranderen bij de instellingen. Wij hebben 5 iOS-ergernissen voor je op een rij gezet – het kan haast niet anders of ze komen ook jou bekend voor.

1. ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’? Dat hoeft niet iedereen te weten.

Mails die je verzendt vanaf een iOS-apparaat, worden automatisch ondertekend met ‘Verstuurd vanaf mijn iPad’ of ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’. Misschien ben je zo trots als een pauw op je Apple-telefoon of -tablet en mag de hele wereld weten dat je een iPhone of iPad hebt. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je liever niet hebt dat iedereen weet wat voor dure spullen je in huis hebt. Of je hebt er helemaal geen zin in om gratis reclame te maken voor Apple.
Verstuur vanaf mijn iPhone

Je kunt deze handtekening veranderen of verwijderen. Ga hiervoor naar de app Instellingen, tik op ‘Mail, Contacten, Agenda’ en vervolgens op ‘Handtekening’. In het scherm dat nu verschijnt, zie je de tekst die standaard verschijnt onder al je mailtjes. Als je de tekst in zijn geheel weghaalt, dan krijg je geen handtekening meer onder aan je mails. Maar je kunt ook een andere tekst in het tekstvak zetten en die verschijnt dan in het vervolg automatisch standaard als afsluiting van je berichten. Tip: typ hier een standaard mailafsluiting met bijvoorbeeld een slotgroet en je persoonlijke gegevens zoals je naam en eventueel je telefoonnummer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Het begin van een bericht is voor iedereen zichtbaar

Als je een berichtje ontvangt op je iPhone, dan licht het scherm op en zie je een korte voorvertoning van de tekst. Sommige berichten zijn om wat voor reden dan ook niet bestemd voor andermans ogen en in die voorvertoning, hoe summier dan ook, kan net iets vertrouwelijks staan.
e-mail

Gelukkig kun je deze voorvertoning uitschakelen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Berichtgeving>Berichten’ en zet de schakelaar achter ‘Toon voorvertoning’ op grijs. Wil je ook de voorvertoning van je mails uitzetten? Ga dan naar ‘Instellingen>Berichtgeving>Mail’ en selecteer je mail-account. Zet ook hier de schakelaar achter ‘Toon voorvertoning’ om. De preview blijft voortaan achterwege, en het onderwerp wordt heel discreet vervangen door ‘e-mailbericht’.

3. Alle Apple-apparaten beginnen te rinkelen als ik gebeld word

Je zit op de bank met de voeten omhoog, iPad of MacBook op schoot en dan rinkelt je iPhone. Die ga je lekker niet opnemen, je hebt er geen zin in. En dan begint plotseling ook je iPad of Mac te mekkeren: de oproep op je iPhone wordt daarnaartoe doorgeschakeld. Als je op je MacBook of iPad bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account en alle apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten, dan komt een gesprek van je iPhone dus ook binnen op die apparaten. Wil je dat niet, dan kun je het uitzetten.

bellen via iPad

Ga naar ‘Instellingen>Telefoon>Bel via andere apparaten’ om je voorkeuren aan te passen. Geef bijvoorbeeld aan dat gesprekken wél doorgeschakeld mogen worden naar je iPad, maar niet naar je Mac. Wil je echt alleen maar op je iPhone gebeld worden? Zorg er dan voor dat de schakelaar achter ‘Bel via andere apparaten’ niet meer op groen staat, dan kom je helemaal niet meer voor dit soort verrassingen te staan.

4. Mijn iPhone staat op ‘Niet storen’ maar ik word nog steeds gebeld

Handig, zo’n Niet storen-functie op de iPhone: hiermee zorg je ervoor dat gesprekken en meldingen worden stilgehouden. Via het bedieningspaneel activeer je hem door op het maantje te tikken. Je kunt de stille uren ook inplannen, bijvoorbeeld van 23 – 7 uur, zodat je nog een beetje aan je nachtrust toekomt. Of plan de stille uren juist voor overdag in, om te voorkomen dat je op je werk wordt overstelpt met privé-berichten. Oproepen van als favoriet gemarkeerde contactpersonen kun je natuurlijk wel altijd laten doorkomen.

niet storen
Een irritatiepuntje is dat de Niet storen-functie alleen lijkt te werken als je toestel is vergrendeld. Ben je bezig met je telefoon, dan komen de meldingen en berichten er alsnog gewoon doorheen. Maar dat kun je voorkomen: ga naar ‘Instellingen>Niet Storen’ en zet helemaal onderaan dit scherm een vinkje achter ‘Altijd’. Dan worden de gesprekken en berichten ook geweerd als je iPhone is ontgrendeld.

5. Iets op mijn iPhone vreet data

Het einde van de maand is aangebroken en dan krijg je het gevreesde berichtje van je provider: je zit weer bijna aan je datalimiet. Hoe kan dat nu toch? Je kent de wifi-wachtwoorden van je complete sociale omgeving inmiddels uit je hoofd en wanneer je bent aangewezen op 3G of 4G probeer je geen idiote dingen te doen – Netflix kijk je lekker thuis.

mobiele data

Houd je mobiele datagebruik binnen de perken door slechts een select aantal apps toe te staan om mobiele data te gebruiken. Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en zet alleen de apps die dit mogen op groen. Als je dan toch bezig bent in dit menu, scrol dan ook eens helemaal naar beneden op dit scherm, nog voorbij de lijst met apps vind je dan de optie ‘Wi-Fi-assistentie’. Deze functie zorgt ervoor dat automatisch het mobiele netwerk wordt gebruikt als je wifi-verbinding te wensen overlaat. Goed bedoeld van Apple, maar dat kan ongemerkt leiden tot een hoger data-verbruik. Zet de schakelaar op grijs om te voorkomen dat dit gebeurt.

Een andere instelling die je kan helpen bij het beperken van je dataverbruik, vind je onder ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’. Zet de schakelaar boven in dit menu om te voorkomen dat apps op de achtergrond verversen als ze verbinding hebben met bijvoorbeeld een mobiel netwerk. Bijkomstig voordeel: je batterij gaat hierdoor ook een tikkie langer mee.

Meer handige tips lees je in iCreate.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Dennis Von Dutch
Lezer
Dennis Von Dutch

@ punt 4 [Niet Storen modus]

Sinds iOS12 verschijnt er standaard een berichtgeving op het toegangsscherm..
Een balkje gelijk aan wanneer je een bericht ontvangt. Super irritant en niet te vinden hoe deze uit te zetten.
Ik weet zelf wel dat ik hem op het maantje heb staan.. Daar staat hij nl altijd op.

Kan dit uit? Iemand resultaat?

Michael
Lezer
Michael

Niet storen kan idd niet uit. Ik heb storingsdienst en weet dus niet zeker of ze me kunnen bereiken omdat mijn iphone ineens besluit om niet storen in te schakelen. Kan deze functie ook uit?

Dominiek
Lezer
Dominiek

We zijn een jaar verder en er is nog steeds niets gedaan aan dit irritant niet storen gedoe , te oas en onoas worden berichten bij vergrendelde telefoon niet meer doorgegeven

Siegfried Van Hamme
Lezer
Siegfried Van Hamme

Sinds kort ontvang ik geen binnenkomende oproepen van Whatsapp meer wanneer mij iPhone SE vergrendeld is. Iemand een idee? Ik mis nu een heleboel oproepen

Melanie
Lezer
Melanie

wie kan mij helpen…. Op de telefoon van mijn vader blijft staan, “Werk Apple ID-instellingen bij” we hebben van alles geprobeerd maar krijg deze niet uitgeschakeld.

Tiek
Lezer
Tiek

Kun je het irritante vakje ‘bedtijd’ misschien ergens verwijderen van het scherm bij de ingestelde wekkers?