Terug naar 4x ruimte maken in iCloud
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

4x ruimte maken in iCloud

Door Sven Lamers2 februari 2017 16:234 min. leestijd0

iCloud wordt bij Apple voor zo’n beetje alles gebruikt, maar je krijgt slechts 5 gigabyte gratis opslag. Veel te weinig! Krijg je vervelende meldingen over een te volle iCloud en weiger je om iCloud-opslag bij te kopen? Deze maatregelen helpen.

1. Verwijder bestanden uit iCloud Drive

Door bestanden uit iCloud Drive te verwijderen en functies te deactiveren, win je snel ruimte terug. Doorloop de volgende stappen:

1. Bureaublad en documenten

Verwijder bestanden uit iCloud Drive

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Standaard zet macOS Sierra je bureaublad en Documenten-map in iCloud Drive. Dat vreet veel ruimte. Je zet de functie uit via ‘Systeemvoorkeuren> iCloud>iCloud Drive>Opties’.

2. Filteren op grote bestanden

Verwijder bestanden uit iCloud Drive

Open Cloud Drive in Finder op je Mac. In de zoekbalk rechtsboven typ je een spatie, dan kies je ‘Zoek: iCloud Drive’ en klik je op het plusje rechts. Waar ‘Naam’ staat, kies je ‘Andere>Bestandsgrootte’. Als zoekinstelling kies je ‘is groter dan 2 MB’.

3. Verwijderen maar

Verwijder bestanden uit iCloud Drive

Zoek nu bestanden die weg kunnen. Druk op Cmd+Backspace en ze worden naar de prullenmand verplaatst en uit iCloud verwijderd – of versleep ze naar je lokale Mac-opslag. Verschijnen er te veel resultaten? Gebruik een hogere MB-waarde dan in stap 2.

2. iCloud-fotobibliotheek opruimen

Gebruik je iCloud-fotobibliotheek, dan raakt je opslag snel vol – ook al gebruik je deze alleen voor de kiekjes van je iPhone. We verwijderen foto’s op de Mac:

1. Grootte van de bibliotheek

iCloud-fotobibliotheek opruimen

Ook hier is het handig om even op te zoeken hoe vol iCloud-fotobibliotheek staat. Je vindt het staafje onder ‘Systeemvoorkeuren>iCloud’. Controleer de grote van ‘Foto’s en video’s’.

2. In Foto’s

iCloud-fotobibliotheek opruimen

In Foto’s ga je naar de algemene weergave ‘Foto’s’ linksboven. Selecteer hier alle foto’s die je niet meer nodig hebt en verwijder ze met een druk op de Backspace-toets.

3. Recent verwijderd

iCloud-fotobibliotheek opruimen

Hoewel het programma meldt dat de foto’s uit iCloud-fotobibliotheek worden verwijderd, ben je nog niet klaar. Ze staan nog in het album ‘Recent verwijderd’. Pas als je dit leegt, is de opslag echt vrij.

3. Verborgen documenten en gegevens weggooien

iCloud Drive heeft nog een onzichtbaar gedeelte dat je alleen via Instellingen op iOS kunt weggooien. En dat werkt zo.

1. Naar de verborgen gegevens

documenten en gegevens weggooien

Om deze gegevens te vinden, moet je diep graven in de Instellingen van iOS. Ga naar ‘iCloud>Opslag>Beheer opslag’. Onder ‘Documenten & gegevens’ zie je alles op een rij.

2. Oude apps?

documenten en gegevens weggooien

Kies ‘Toon Alle’ en tik op apps die je niet meer gebruikt of waarvan je de cloudgegevens wilt verwijderen. Soms heb je de mogelijkheid om speci ek bestanden te verwijderen, maar meestal staat er alleen ‘Documenten & gegevens’.

3. Verwijderen

documenten en gegevens weggooien

Tik bij een geopend item rechtsboven op ‘Wijzig’. Er verschijnen verwijderknopjes bij elk item en een grote ‘Verwijder alles’-knop onderin. Maak je keuze en herhaal het proces met de volgende app.

4. WhatsApp

documenten en gegevens weggooien

Bij veel gebruikers zal de WhatsApp-back-up best groot zijn. Schakel deze uit in WhatsApp: ga naar ‘Instellingen> Chats>Reservekopie’. Sluit video’s uit via het schuifje, of zet de functie helemaal uit via ‘Autom. reservekopie’.

4. iCloud-reservekopie uitschakelen en via iTunes maken

Reservekopieën hoeven niet noodzakelijk in iCloud te staan, op je Mac staan ze net zo veilig.

1. Verwijder de back-up

iCloud-reservekopie uitschakelen

Je gemaakte reservekopieën vind je in ‘Instellingen> iCloud>Beheer opslag’. Alle back-ups staan onder het kopje ‘Reservekopieën’. Tik erop om deze te openen.

2. Verwijderen

iCloud-reservekopie uitschakelen

Bij elke reservekopie staat een grote knop ‘Verwijder reservekopie’. Tik erop en bevestig het verwijderen. Je wordt er nog even op gewezen dat de functie uitgeschakeld wordt – prima, want dat willen we.

3. Nieuwe reservekopie

iCloud reservekopie

Het is wel zo prettig om een reservekopie achter de hand te hebben. Sluit daarom je iOS-apparaat aan op je Mac. Kies in iTunes je iPhone of iPad in de balk boven en klik onder ‘Overzicht’ op ‘Maak reservekopie’.

Deze tips zijn afkomstig uit het artikel ‘Help mijn iCloud is vol’ uit iCreate 85. Meer weten over iCloud?

iCreate 85
iCreate 85
Help, mijn iCloud is vol
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »

Praat mee!

avatar