Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

17 gratis Mac-apps die iedereen zou moeten hebben

... en die jij gegarandeerd nog niet kent!
gratis Mac apps
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.
Download alle gratis Mac-apps

Snel de apps uit dit artikel downloaden? Geen probleem, we hebben hebben alle downloadlinks voor je op een rij gezet.

Apps voor beeldbewerking

Mac_apps_vectorn
1

Graphics, logo’s en flyers maken

We beginnen met een oude bekende uit iCreate, maar Vectornator is té goed om niet mee te nemen in deze lijst. De app maakt indruk met een intuïtieve interface en mist nauwelijks functies voor creatieve ontwerpers.

Je kunt bijvoorbeeld objecten in lagen ordenen, op meerdere artboards ontwerpen, foto’s omzetten naar een vector, objecten bijsnijden met maskers, dynamische slagschaduwen instellen en een isometrisch raster gebruiken. De sneltoetsen en werkwijze van de padbewerking doen denken aan de twee grote concurrenten: Affinity Designer en Illustrator – en dat is een compliment. Vectornator kan verder objecten schalen of roteren vanuit een vrij te kiezen oorsprong.  Dat hebben eigenlijk alleen professionele programma’s.

Voor snelle lay-outs biedt de geïntegreerde Bibliotheek (achter de plus-knop) gratis stockfoto’s en icoontjes, evenals toegang tot Apple’s symbool-lettertype ‘SF Symbols’. Met het penseel schilder je lijnen met een aanpasbare dikte, die je ook later nog kunt bewerken. Het programma importeert SVG-, AI- en PDF-bestanden. Exporteren kun je dan weer naar PNG en JPEG, of SVG en PDF. Er is geen kleurbeheer of ondersteuning voor CMYK. Maar er is wel een CMYK-voorbeeldweergave waarmee je ongeveer ziet hoe een afbeelding er gedrukt uit zou zien.

Documenten die via iCloud gesynchroniseerd zijn, kunnen onderweg bewerkt worden in de iPhone- en iPad-versies van de app. Deze zijn ook gratis te downloaden.

Instructiefoto: Gegevens uit foto's blurren
2

Gegevens uit foto’s blurren

Gevoelige gegevens uit een screenshot verwijderen of mensen op een foto onherkenbaar maken? Dat is met Redacted binnen enkele seconden gebeurd. Door de muis- of trackpad-knop ingedrukt te houden, teken je een rechthoek op de geopende afbeelding. Vervolgens maakt Redacted de inhoud daarvan pixelig, blurt hem of maakt hem helemaal zwart. Een combinatie van de drie aanpassingen is ook mogelijk.

Het resultaat van de minimalistische app stuur je gemakkelijk door naar een andere app via de Deel-knop. Helaas werkt Redacted alleen met afbeeldingen, en niet met PDF-documenten. Misschien een goed idee voor een toekomstige update.

Instructiefoto: Schermafbeeldingen annoteren
3

Schermafbeeldingen annoteren

Maak je vaak screenshots? Dan moet je Flameshot hebben! Dit open je met een zelfgekozen sneltoets of via een icoontje in de menubalk. Het belangrijkste voordeel van dit systeem boven het bekende ‘Cmd+Shift+3’? Dat is de veel uitgebreidere annotatiefunctie. Die verschijnt direct nadat de schermafbeelding gemaakt is. Je voegt meteen verschillende gekleurde geometrische vormen of tekst toe via een knoppenbalk. Verder is het mogelijk om opeenvolgende nummers in de schermafbeeldingen te voegen of delen onherkenbaar te maken. Welke functies in de knoppenbalk staan, bepaal je in de instellingen. Geannoteerde beelden sla je lokaal op, of je uploadt ze direct naar de online-dienst Imgur. De download op de GitHub pagina is verborgen onder de link ‘Flameshot.dmg’.

Zo gebruik je apps die niet door Apple zijn goedgekeurd alsnog

Om veiligheidsredenen en ter bescherming tegen malware, opent macOS standaard alleen apps van ontwikkelaars die bij Apple bekend zijn. Als je een app van een niet-geverifieerde ontwikkelaar probeert te openen, krijg je een waarschuwing te zien. Dit is het geval bij sommige van de hier besproken apps, omdat sommige ontwikkelaars niet voor een ontwikkelaarsaccount willen betalen of zich storen aan Apple’s regels.

Om zulke apps toch te kunnen gebruiken, moet je een omweg maken naar ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy’. Open het tabblad ‘Algemeen’ en klik op de knop ‘Open toch’ om de eerder geblokkeerde app te starten.

Als alternatief kun je de apps ook via Finder starten. Je hoeft ze hiervoor alleen vanuit het Ctrl-klikmenu te openen in plaats van erop te dubbelklikken. De volgende waarschuwing heeft dan een ‘Open’-knop.

Apps voor audio en video

Instructiefoto: Muziek afspelen, maar dan retro
1

Muziek afspelen, maar dan retro

Ken je de mp3-speler Winamp nog? Vóór de komst van iTunes was dit Windows-programma dé manier om je gedownloade of geripte mp3’tjes af te spelen. Het appje Aural doet met zijn verdeling in drie vensters enorm denken aan Winamp: een venster herbergt alle bedieningselementen, een tweede de equalizer en een derde de afspeellijst.

Net als bij het origineel pas je het uiterlijk aan met ‘skins’ en wissel je tussen verschillende kleuren voor de interface. Naast de bekende audioformaten MP3 en AAC begrijpt Aural ook exotische formaten zoals APE, Opus, DSD, Musepac en Windows Media Audio.

De kracht van de speler ligt in zijn veelzijdigheid en modulaire opbouw. De app kan ofwel maar een paar pixels voor zich opeisen, of het hele scherm in beslag nemen met één lange afspeellijst. Die ondersteunt de speler overigens in het bijna klassieke M3U-formaat. Wie nog geen streamingdienst gebruikt, maar liever helemaal retro naar zijn lokale bestanden luistert, die raden we Aural van harte aan.

FTR_macapps_eq
2

Verbeter de klank van je Mac

De systeembrede equalizer eqMac integreert zichzelf diep in macOS tijdens de installatie. Maar hierdoor werkt hij ook daadwerkelijk in álle apps van het besturingssysteem. Behalve de keuze van het uitvoerapparaat en een volume- en balansregeling, biedt eqMac dus een equalizer (10-band) – daar komt de naam vandaan.

Je kunt dit gebruiken om je persoonlijke geluidsmix te bepalen en deze als preset op te slaan. Als alternatief kies je een van de 22 voorinstellingen. Is de uitgebreide equalizer te ingewikkeld voor je, dan schakel je over naar een ‘Basic’-weergave met slechts drie draaiknoppen voor hoge, midden en lage tonen.

Het is absoluut niet noodzakelijk, maar met een betaald abonnement vanaf 3 dollar per maand krijg je nog meer mogelijkheden. Dan kun je het volume voor elke app afzonderlijk instellen of overal de Spatial Audio-effecten van Apple’s AirPods 3, Pro en Max activeren.

Instructiefoto: Zet je muziek in de menubalk
3

Zet je muziek in de menubalk

Als zelfs de supercompacte weergavemodus van Apple’s app Muziek voor jouw gevoel nog te veel schermruimte inneemt, dan biedt ‘Music Bar’ je een nog ruimtebesparender alternatief. De app nestelt zich in de macOS-menubalk. Daar verschijnt het nummer dat momenteel wordt afgespeeld.

Na een klik op de artiest en het nummer, toont Music Bar de hoes van het album. Beweeg je de muiscursor naar deze cover, dan verschijnen er knoppen om het afspelen te pauzeren of te hervatten en naar het vorige of volgende nummer te springen.

De app toont ook de voortgang van het afgespeelde liedje aan de onderkant. In de eenvoudige instellingen kun je de tekstweergave aanpassen en schakelen tussen een lichte en donkere weergave.

4

Airpod Pro/Max gemakkelijker bedienen

Als je de trotse eigenaar bent van de AirPods 3, Pro of Max, dan gaat NoiseBuddy je een extra muisklik besparen om noise-cancelling te activeren. Door op het icoontje in de menubalk te klikken of een zelfgekozen sneltoets te gebruiken, schakel je razendsnel tussen de ruisonderdrukking en de transparantie-modus van de oordopjes of hoofdtelefoon.

Op MacBook Pro-modellen met Touch Bar verschijnt er bovendien een knop in de Control Strip. En net zo elegant: het icoontje is alleen zichtbaar als je daadwerkelijk een compatibele hoofdtelefoon gebruikt.

Instructiefoto: Speel de meest exotische videoformaten af
5

Speel de meest exotische videoformaten af

De mediaspeler IINA, geschreven in Apple’s eigen programmeertaal Swift en geoptimaliseerd voor M1-processors, kan overweg met talloze bestandsformaten – van ouderwetse AVI-bestanden tot 4K HDR-films.

Je bedient de speler via een Apple-achtige overlay met knoppen. Verder pas je het uiterlijk en het gedrag van de speler aan via de instellingen. Ben je overgestapt van de oude en vertrouwde VLC Player? Dan vind je in de instellingen ook een optie om de bekende toetsenbordcommando’s te activeren voor de bediening.

Vergeleken met VLC scoort IINA met een veel mooiere gebruikersinterface en ondersteuning voor de beeld-in-beeld-modus. Naast lokale media speelt IINA ook streams af die je met een Safari-extensie gemakkelijk naar de app stuurt. Bovendien voeg je in de mediaspeler gemakkelijk externe audiotracks en ondertitels toe. En het is mogelijk om de beeldverhouding van het weergegeven materiaal aan te passen.

Apps van GitHub downloaden

Sommige van de hier gepresenteerde apps worden exclusief aangeboden via een GitHub-projectpagina. Die site is meer op ontwikkelaars gericht, waardoor de pagina’s voor ‘gewone’ gebruikers nogal verwarrend overkomen. Je ziet bijvoorbeeld gemakkelijk de juiste download-link over het hoofd.

Als de download niet in de projectbeschrijving op de hoofdpagina staat, vind je hem meestal in de rechter zijbalk onder ‘Releases’ met de toevoeging ‘(Latest)’. Een klik brengt je eerst naar de versiebeschrijving. Daaronder, onder ‘Assets’, staan enkele bestandslinks. Meestal staat bij de versie van de app een zip- of dmg-bestand. Daarin zit de laatste versie van de app in kwestie.

Kleine hulpjes voor macOS

Instructiefoto: breid de opties van de Deel-knop uit
1

breid de opties van de Deel-knop uit

Shareful breidt de Deel-knop van macOS uit. Na de installatie vind je vier nieuwe items in ‘Systeemvoorkeuren>Extensies’. Eenmaal geactiveerd zijn deze onder meer beschikbaar in Finder, Safari, Chrome, Notities en Foto’s.

Met de Deel-optie ‘Save to Downloads’ sla je het geopende document in de Downloads-map op, met ‘Save as…’ in een willekeurige andere map. ‘Open in…’ laat je bijvoorbeeld een notitie uit de Notities-app in specifiekere apps zoals Pages openen.

Ten slotte kopieert ‘Copy’ de inhoud die momenteel te zien is naar het klembord. Zit je in de browser, dan is dat het adres van de geopende webpagina. Bij een notitie is dat daarentegen de complete inhoud daarvan.

Instructiefoto: Ruim je menubalk op
2

Ruim je menubalk op

Als het rechter gedeelte van de menubalk met icoontjes op je Mac al helemaal uit zijn voegen barst, biedt Hidden Bar soelaas. Het appje voegt een streepje en een pijltje toe aan je menubalk.

Als je de Cmd-toets ingedrukt houdt en de menubalk-icoontjes die je niet of zelden nodig hebt naar links van de verticale streep verplaatst, verbergt Hidden Bar deze pictogrammen. Klik op het pijltje om de icoontjes weer voor korte tijd zichtbaar te maken. Als alternatief stel je een toetsencombinatie in waarmee je de menubalk-knoppen laat weergeven.

Instructiefoto: Beheer je venster met extra trucjes
3

Beheer je venster met extra trucjes

Verlies je regelmatig het overzicht door een te groot aantal geopende en overlappende vensters, dan schiet Tiles je te hulp. Als de app actief is en je een venster naar de rand van het scherm sleept, schaalt Tiles het venster standaard naar de helft van de schermgrootte en zet hij het vast aan de rand.

In de instellingen heeft Tiles een hele reeks aan opties, waarmee je bijvoorbeeld aanpast welke beeldschermrand voor welke actie zorgt. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor het schalen, zodat je actieve vensters bijvoorbeeld naar een derde of een vierde van je schermgrootte brengt. De vensters kunnen ook gerangschikt worden met zelf te kiezen sneltoetsen of via het icoontje in de menubalk.

Instructiefoto: Verander de sneltoetsen van apps
4

Verander de sneltoetsen van apps

Met CustomShortcuts wijs je zelf je eigen toetscombinatie toe aan bepaalde commando’s van een app. Dat werkt veel handiger dan via ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord’.

In CustomShortcuts voeg je eerst – zo nodig – de gewenste app toe aan de zijbalk via het onderste plus-symbool. Gebruik het plusje aan de rechterkant om een commando toe te voegen aan het nog lege rechterdeel van de app.

CustomShortcuts is bijzonder handig bij het invoeren van het te koppelen commando in het menu. Om tikfouten te voorkomen, doet de app tijdens het invoeren al passende suggesties, die je eenvoudig selecteert. Daarnaast is CustomShortcuts bijzonder praktisch in combinatie met de app die we zo bespreken: CheatSheet. Let maar op!

5

Maak archieven van bestanden

Met Keka kun je archieven uitpakken of bestanden en mappen comprimeren in gangbare formaten, zoals ZIP, 7Z of BZIP2. Via een schuifregelaar leg je de nadruk op snelle compressie of op zo klein mogelijke archieven. Verder beveilig je archieven met een wachtwoord en versleuteling.

Keka kan zo’n archief opdelen in meerdere bestanden van een bepaalde grootte. En de app kan DMG- en ISO-bestanden maken. Ook praktisch: door te slepen of met het hulpje in de Finder, comprimeer je iets snel. En download je Keka via de site in plaats van de App Store, dan is hij gratis.

6

Geef alle sneltoetsen weer

CheatSheet voegt een functie aan macOS toe die je mogelijk al kent van de iPad: als je de Cmd-toets ingedrukt houdt, verschijnt er een lijst van toetscombinaties voor de actieve app. Het hulpmiddel sorteert de vaakst gebruikte sneltoetsen in verschillende categorieën en geeft ze weer met meerdere kolommen.

Hoelang je de Cmd-toets ingedrukt moet houden (slechts één seconde of tien seconden?) voordat CheatSheet wordt weergegeven, stel je uiteraard via de instellingen in. Als je het liever analoog houdt, kun je de virtuele spiekbriefjes uitprinten via het tandwielmenu rechts onderin.

Een klein beetje jammer: CheatSheet toont soms onopvallende advertenties voor betaalde partner apps. Maar dat mag de gratis pret niet drukken, want Cheat­Sheet is een aanrader.

7

Voeg sneller emoji’s in

Rocket vereenvoudigt en versnelt het invoeren van emoji’s. De app blijft daarvoor altijd onopvallend op de achtergrond, totdat je een zelfgekozen teken typt – standaard is dat een dubbele punt.

Voor de daarna ingevoerde zoekterm geeft Rocket suggesties voor passende emoji’s. Deze verschijnen in een venster direct bij het invoerteken. Het invoeren van ‘:smile’ leidt bijvoorbeeld tot een groot aantal lachende emoji’s. Helaas begrijpt Rocket alleen Engelse trefwoorden.

In de instellingen van de app kun je het toevoegen van emoji’s blokkeren voor bepaalde apps en websites. Voor nog meer functies doe je een in-app aankoop. Dan krijg je een volledige emoji-zoekmachine en de mogelijkheid om geanimeerde GIF’s in te voegen.

Geavanceerde systeem-apps

Instructiefoto: Controleer je internetverkeer
1

Controleer je internetverkeer

De firewall LuLu van de bekende veiligheidsonderzoeker Patrick Wardle controleert uitgaande internetverbindingen. Telkens wanneer een app gegevens over het internet wil versturen, meldt LuLu dat met een venster. Hierin sta je de toegang toe, of je blokkeert hem via de knoppen.

LuLu kan ook alleen tijdelijk het gegevensverkeer van een andere app toestaan tot deze opnieuw gestart wordt. Om virussen en malware op te sporen, vergelijkt Lulu alle draaiende processen met een database van virustotal.com. Je kunt verder een blocklist gebruiken om te bepalen welke apps hij altijd moet blokkeren.

Om het aantal waarschuwingen binnen de perken te houden, kunnen reeds geïnstalleerde apps en Apple’s eigen apps altijd toegang krijgen. Je mag alle regels tot in detail bewerken, bijvoorbeeld om de toegang tot het internet alleen tot bepaalde poorten te beperken. Hiermee zou een app bijvoorbeeld alleen e-mails kunnen versturen en ontvangen, maar kan hij niet het internet op.

Instructiefoto: Houd je systeem in de gaten
2

Houd je systeem in de gaten

Net als zijn betaalde concurrent ‘iStat Menus’, vind je de app Stats in de menubalk van macOS. Hij geeft daar informatie over de gegevens van je systeem middels een aantal icoontjes. Naast de huidige belasting van de processor en de grafische chip, toont de app ook de status van het RAM-geheugen en je opslag met geanimeerde symbolen.

Verder houdt Stats het inkomende en uitgaande dataverkeer in de gaten, evenals de laadstatus van de batterij op mobiele Macs. In de instellingen bepaal je welke gegevens Stats moet tonen en op wat voor manier. Door op de symbolen te klikken, verschijnen mooi opgemaakte diagrammen en extra informatie.

Toestaan dat apps toegang krijgen tot systeemonderdelen

Veel van de apps die we hier bespreken, veranderen het gedrag van macOS. Om dat niet zomaar te laten gebeuren, vereist Apple dat je er apart toestemming voor geeft.

Alle apps loodsen je door dit proces, maar mocht het een keer niet lukken, dan ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en Privacy>Privacy’. Selecteer de items aan de linkerkant en controleer of een van de hier besproken apps ertussen staat en niet is aangevinkt. Is dat het geval? Dan ontgrendel je het hangslot linksonder met je gebruikerswachtwoord, en vink je de app alsnog aan.