Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
macOS High Sierra wallpaper
macOS

macOS High Sierra

macOS Sierra (macOS 10.12) ging in 2017 een stapje omhoog en werd macOS High Sierra (macOS 10.13), De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de mac bevat grote interne verbeteringen, maar ook een paar nieuwe functies. Vanaf maandag 25 september 2017 was het te downloaden.

Lees verder na de advertentie

Van Sierra naar macOS High Sierra

macOS high sierra

Apple’s updates voor macOS volgen vaak een bepaald schema. Eerst komt een compleet nieuwe versie waarin alles overhoop wordt gegooid. Met compleet nieuwe programma’s, baanbrekende nieuwe functies en grote uiterlijke veranderingen. Mac OS X Leopard was zo’n versie, evenals OS X Lion. En ook Sierra hoort met de introductie van Siri wel in dit rijtje thuis. Na zo’n grote release komt Apple met een bescheidenere upgrade waarin veel gefinetuned wordt. Om dat al met de naam duidelijk te maken, voegt Apple bij deze versies vaak slechts een extra woord toe: Snow Leopard, Mountain Lion en nu dus macOS High Sierra.

Deze keer hebben Safari en Foto’s een grote opfrisbeurt gekregen. Veel belangrijker voor deze ‘tussenrelease’ zijn echter de interne verbeteringen. Hieronder lees je meer over de vernieuwingen.

kooptip

Foto’s: op alle vlakken verbeterd

Apple’s fotobeheerder krijgt een hoop nieuwe functies zodat jij je foto’s beter kunt ordenen, bewerken en presenteren.

Betere navigatie

macOS High Sierra foto's navigatie

Via de navigatiekolom ga je nu nog sneller naar recent geïmporteerde foto’s. Terwijl er voorheen echt alleen de laatste import zichtbaar was, bewaart Foto’s nu ook oudere imports. Op die manier verdwijnt het import-album van je laatste vakantie niet als je de foto’s van een weekendje weg overzet. En als je foto’s selecteert, houdt de nieuwe selectieteller dat bij en geeft het dat bovenaan je bibliotheek weer. Ten slotte worden herkende personen op je foto’s nu ook naar al je iCloud-apparaten gesynchroniseerd. Heb je iemand al op je Mac een naam gegeven? Dan hoef je dat dus niet nog een keer op je iPhone te doen.

Betere bewerkingstools

macOS High Sierra Foto's

Qua bewerkingsmogelijkheden liet Foto’s het tot nu toe altijd nog een beetje afweten ten opzichte van Aperture. Met de nieuwe bewerkingstools maakt Foto’s nu weer een aardige stap om ook professionele gebruikers blij te maken. Het nieuwe gereedschap Curven laat je bijvoorbeeld heel eenvoudig het contrast en de kleur van je foto’s veranderen. Met de bewerking Selectieve kleur verander je de verzadiging van een specifieke kleur. En voor het geval dat je toch liever met een ander programma aan de slag wilt voor het bewerken: alle externe wijzigingen worden nu automatisch ook in de bibliotheek van Foto’s bewaard.

Betere aandenkens en Live Photos

macOS High Sierra Aandenkens

Aandenkens zijn een leuke manier om herinneringen op te halen. In macOS Sierra heeft Apple daarom nieuwe categorieën hiervoor toegevoegd, zoals huisdieren, baby’s, concerten, bruiloften en verjaardagen. Daarnaast krijgen ook Live Photos op de Mac meer mogelijkheden. Je kunt ze op de Mac nu zelf maken in de FaceTime-app, maar ook de bewerkingsmogelijkheden ervan in Foto’s zijn uitgebreid. Maak bijvoorbeeld een eindeloze Live Photo die eerst vooruit en dan achteruit afgespeeld wordt, of gebruik het effect Lange belichting voor DSLR-achtige effecten zoals lichtsporen.

Safari: nog meer leesplezier en privacy

De beste Mac-browser wordt nog beter, dankzij nieuwe privacy-functies en nauwkeurige instellingsmogelijkheden per website.

Tracking-preventie

Wie kent het niet: je koopt op internet een wasmachine en in die weken daarna laat elke website een advertentie voor wasmachines zien. En dat is niet alleen vervelend als je de wasmachine al hebt gekocht, het geeft je ook het gevoel overal achtervolgd te worden. Safari herkent nu met een zelflerend systeem wanneer websites je volgen. De browser verwijdert de gegevens die de websites achterlaten, zodat deze niet op andere websites worden gebruikt. Eindelijk ongestoord browsen.

Sitegebonden instellingsmogelijkheden

Elke website is anders. Sommige hebben een fijne, goed leesbare lay-out, andere plempen alles vol met advertenties en hebben piepkleine tekst. Weer andere hebben filmpjes die automatisch van start gaan zodra je de site bezoekt. Met de sitegebonden instellingen van Safari is dat eindelijk verleden tijd. Stel op die slecht leesbare site bijvoorbeeld in dat automatisch de Reader-weergave moet worden gebruikt en voor de site met het filmpje dat hier niets automatisch afgespeeld mag worden. En voor die leuke site schakel je gerust je adblocker uit, zodat de makers ervan wat centen verdienen.

Siri: uitgesprokener en meer functies

macOS High Sierra Siri

In vergelijking met andere talen klonk de Nederlandse Siri altijd als een robot. Daar komt nu verandering in, want Siri heeft een nieuwe Nederlandse stem – zowel een mannelijke als een vrouwelijke. Die stem klinkt natuurlijker en heeft meer variatie in expressie, intonatie en klemtoon, afhankelijk van wat er gezegd wordt. We hebben de nieuwe Siri al uitgeprobeerd en hij (of zij) klinkt meer als een mens en praat op een manier die echt past bij de tekst.

Het is dus veel fijner om met Siri te praten en dat komt goed van pas, want je persoonlijke assistent heeft ook nieuwe vaardigheden geleerd. Voorbeeldje? Ben je geabonneerd op Apple Music, dan kun je hem vragen om speciaal voor jou muziek samen te stellen.

Spotlight: nog meer vinden

Apple wil dat mensen minder googelen. Anders kunnen we niet verklaren dat Spotlight steeds meet buiten je Mac gaat zoeken. Voer je een vluchtnummer in, dan laat Spotlight voortaan informatie zien over vertrek- en aankomst­tijden, terminals, gates en vertragingen. En als naar algemenere zaken zoekt, krijg je nu meerdere resultaten van Wikipedia te zien. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘bands uit Londen’ krijg je een hele lijst met artiesten uit de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

iCloud: deel gewoon alles

Een van de grootste voordelen van Dropbox ten opzichte van iCloud Drive waren de uitgebreidere mogelijkheden om bestanden te delen. Met de nieuwe deel-mogelijkheden haalt iCloud Drive zijn achterstand niet in, maar zet wel een grote stap in de goede richting. Elk bestand dat in iCloud Drive staat, kun je voortaan met andere mensen delen. Daarbij heb je nauwkeurige mogelijkheden om te bepalen of ze alleen mogen lezen of ook wijzigingen mogen aanbrengen.

cloud

Voor gezinnen is een andere functie wellicht nog groter nieuws. Bij iCloud-opslagabonnementen vanaf 200 GB wordt het namelijk mogelijk om die opslag te delen met het hele gezin. Dus nooit meer die melding dat iOS geen reservekopie kon maken.

Nieuw bestandssysteem APFS: razendsnel en veiliger

APFS, zoals de naam van het nieuwe systeem luidt, biedt een heleboel voordelen ten opzichte van zijn oeroude voorganger HFS+ (uit 1985!).

Ten eerste is het systeem speciaal ontworpen voor flash-opslag. Ten tweede is APFS razendsnel. Vooral frequent terugkerende taken, worden in een mum van tijd uitgevoerd. Wil je met het huidige systeem bijvoorbeeld de grootte van een map achterhalen, dan analyseert je Mac eerst de volledige inhoud – en dat duurt láng. Met APFS verschijnt de grootte meteen.

Hetzelfde geldt voor het kopiëren van bestanden. Het maakt niet uit of je 100 megabyte of 100 gigabyte kopieert – het gebeurt altijd binnen enkele seconden. De bestanden worden namelijk ‘gekloond’ en pas bij bewerking naar de schijf geschreven.

Ten slotte is APFS veiliger. De versleuteling met File Vault is verbeterd, de back-up-features voor Time Machine zijn vereenvoudigd. En dankzij een geavanceerde crashbeveiliging verlies je bij een stroomuitval geen gegevens.

Nieuwe videostandaard HEVC: Video’s kosten minder ruimte

macOS High Sierra HEVC

Het is tijd voor een nieuwe videostandaard. Het populaire H.264 wordt opgevolgd door H.265. En omdat die naam sowieso altijd een beetje vreemd was, krijgt de standaard met HEVC (High Efficiency Video Coding) nog een alternatieve benaming. Het voordeel van HEVC? Nog meer compressie! Filmpjes worden weer tot aan 40 procent kleiner – uiteraard met dezelfde beeldkwaliteit en resolutie. En dat is goed nieuws voor alle 4K-filmpjes. Deze nemen veel minder opslag in op je Mac en zijn voortaan ook met tragere internetverbindingen te streamen.

Metal 2: klaar voor virtual reality en meer

De grafische kaarten op de Mac worden steeds krachtiger, maar al die kracht moet je ook goed weten te benutten. Op de Mac doet dat de grafische interface Metal: die laat macOS direct met de grafische kaart praten. Met de nieuwe versie Metal 2 worden de mogelijkheden uitgebreid en gaat de snelheid omhoog. Hierdoor kan je Mac niet alleen meer grafisch geweld aan; het zorgt ook voor de mogelijkheid om nog krachtigere externe grafische kaarten op je Mac aan te sluiten en virtual-reality-apparatuur.

macOS High Sierra Metal 2

Ten slotte laat het ontwikkelaars zelflerende systemen met behulp van de grafische kaart maken. Want GPU’s kunnen niet alleen beelden berekenen, ze zijn ook heel goed om tegelijkertijd veel berekeningen uit te voeren. En laat dat juist zijn wat zelflerende systemen en kunstmatige intelligenties nodig hebben.

Beschikbaarheid macOS High Sierra

macOS High Sierra is te downloaden vanaf maandag 25 september. De meest recente versie is macOS High Sierra 10.3.2. Deze update verscheen op 8 januari en verhielp een beveiligingsprobleem.

Ondersteuning macOS High Sierra

Werkt het ook op jouw Mac? Als daar nu al Sierra op draait, dan is het antwoord ja. Het lijstje van de ondersteunde apparaten is hetzelfde als afgelopen jaar, dus:

• MacBook (eind 2009 en later)
• iMac (eind 2009 en later)
• MacBook Air (2010 en later)
• MacBook Pro (2010 en later)
• Mac Mini (2010 en later)
• Mac Pro (2010 en later)