Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zens Liberty Charger: Nederlands AirPower alternatief

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Zens Liberty Charger met AirPods en iPhone


Lees verder na de advertentie

Herinner je je de AirPower van Apple nog? Vast wel, want de AirPower was een tijd ­terug een vaste gast in onze nieuws­rubriek. Het had een Qi-oplaadmat moeten worden waarbij het niets uitmaakt waar je je Apple-apparaten plaatst. Je iPhone, AirPods en Apple Watch laden overal op de mat draadloos op – maakt niet uit hoe onnauwkeurig je ze erop plempt.

Na een grote aankondiging samen met de iPhone X (in 2017) bleef het echter jaren stil rondom AirPower. Het eindigde met een officiële afkondiging van Apple. AirPower, de oplaadmat, werd tijdens het opladen te heet. Zelfs Apple is het met al zijn expertise dus niet gelukt om zo’n universele oplaadmat goed werkend te krijgen. En nu komt Zens – een Nederlands bedrijf nota bene – met de Liberty Charger. En die doet precies wat AirPower toen beloofde.

Zens Liberty Charger: twee varianten

De Liberty Charger is er in twee smaken. De ‘gewone’ versie is zwart met de chique meubelstof ‘Atlas’ van het Deense merk ‘Kvadrat’ aan de bovenkant. Wat ons betreft is dit de versie zoals Apple hem ook zou maken. Een gelikt ontwerp, maar zo onopvallend dat je hem overal in je huis kwijt kunt.


kooptip

De tweede versie is wat extravaganter. In plaats van stof zit er een glasplaat aan de bovenzijde, en daaronder zie je zestien koperen spoelen die gebruikt worden voor het opladen. We waren er in het begin nog niet over uit of dit nou juist heel cool of heel lelijk is, maar na twee weken op ons tv-meubel kunnen we stellen dat de wat industrieel ogende spoelen heel goed in ons interieur passen. Behalve het uiterlijk zijn er geen verschillen tussen de Liberty Chargers.

Twee apparaten tegelijk draadloos opladen

De installatie van de Liberty is zo gepiept. In tegenstelling tot bij veel andere draadloze opladers zit er gewoon een enorm krachtige voeding in de doos. En die heb je ook nodig, want je kunt twee apparaten met maximaal 15 W ‘fast chargen’, dus met de maximale snelheid opladen.

En die belofte maakt de Liberty ook direct waar. Het maakt niet uit hoe onnauwkeurig we onze ­iPhones en AirPods erop leggen, ze laden altijd op. In onze hele testperiode was het maar twee keer het geval dat een apparaat niet goed werd opgeladen, en dat valt volgens ons binnen de te verwachten foutmarge.

Alleen de Apple Watch wil maar niet op de oplaadmat zelf opladen, maar dat komt omdat Apple bij zijn slimme horloge een eigen techniek voor draadloos opladen gebruikt. Zens verkoopt daarom een aanvullende Watch-oplader die je op een praktische manier aan de Liberty kunt vastklikken.

Maakt wat herrie

Zens Liberty charger

Al met al klinkt de Liberty Charger als vrijwel perfect. Hij doet precies wat hij belooft en ziet er goed uit voor een draadloze oplader. De prijs is met € 199 wel wat aan de hoge kant, maar dat was bij ­Apple’s AirPower niet anders geweest. Een minpunt verbergt de Liberty echter totdat het helemaal stil is om hem heen. Want blijkbaar had niet alleen Apple een hitteprobleem bij zijn universele oplader, maar ook Zens. In een rustige omgeving hoor je namelijk een kleine ventilator blazen zodra je een apparaat oplaadt. In je woonkamer is het geen storend geluid, maar op je nachtkastje in de slaapkamer misschien wel.

Conclusie Zens Liberty Charger

Een perfect alternatief voor Apple’s AirPower, alleen al vanwege het feit dat de Liberty Charger wél te koop is. De ventilator kan echter vervelend zijn voor gebruik op je nachtkastje.

Pluspunten

  • Universele ­oplaadmat
  • Chic design

Minpunten

  • Watch-oplader optioneel
  • Ventilator is hoorbaar