Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Yamaha SR-C20A: helder geluid in een compact jasje

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Yamaha SR-C20A


Lees verder na de advertentie

Eerder in deze iCreate heb je ons oordeel kunnen lezen over de reusachtige Sonos Arc. Met slechts 60 centimeter staat de SR-C20A van Yamaha in de schaduw van deze 114 centimeter brede kolos. Maar formaat zegt natuurlijk niet alles. En als dat wel belangrijk voor je is, dan is het voordeel van Yamaha’s soundbar dat je deze overal gemakkelijk en onopvallend kwijt kunt. En de kans dat die breder is dan je televisie is klein.

Multi-inzetbaar

Genoeg over de grootte van deze soundbar, uiteindelijk draait het om wat je ermee doet. Een soundbar is een simpele manier om de audiokwaliteit van je televisie op te schroeven. Meer heb je vaak niet nodig. De SR-C20A barst zodoende ook van de opties en mogelijkheden om je luisterervaring in elke situatie te verbeteren.

Na het aansluiten – wat werkelijk binnen een minuut gebeurd is middels hdmi, een digitale of analoge kabel, of bluetooth – pakken we de afstandsbediening erbij en begint het haast te duizelen. Om te beginnen heb je bovenaan vier knoppen om de juiste invoer te kiezen: Tv, Optical, Bluetooth of Analog. Daaronder vind je de knoppen Clear Voice en Bass Ext. De eerste zorgt ervoor dat stemmen duidelijker hoorbaar worden, ideaal voor het nieuws, praatprogramma’s of films waarin de geluidseffecten of achtergrondmuziek net iets te hard staan. Bass Ext staat voor ‘bass extension’ en voert de basweergave van de soundbar nog wat op.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De derde rij knoppen zul je het vaakst gebruiken, deze zijn voor de verschillende geluidsweergaven: Stereo, Standard, Movie, en Game. Stereo is de stand om gewoon muziek mee te luisteren, Standard voegt surroundweergave toe voor alledaags televisiezappen. Movie en Game zijn hier weer afgeleiden van, waarbij de eerste vooral nog meer surround toevoegt en de tweede ook de bas nog wat benadrukt voor extra immersie in met name actiegames en shooters.

Ten slotte vind je onderaan de volumeknoppen voor de ingebouwde subwoofer en het algemene volume, met daartussen de knoppen Info, Dim en mute. Dim is een fijne, hiermee schakel je het vijftal lichtjes aan de voorkant van de soundbar uit. Info roept de lichtjes dan toch weer even op, om je middels een ingewikkelde lichtcode te vertellen welke functies je allemaal geactiveerd hebt. Een tip om de duidelijkheid wat te bevorderen is om ook de bijbehorende app te downloaden. Hoewel je hierin dezelfde functies tot je beschikking hebt als op de afstandsbediening, is de weergave van het volume heel handig. Bovendien zie je ook heel duidelijk welke stand en opties je ingeschakeld hebt.

Klein maar fijn

Genoeg opties dus om het beste geluid uit de soundbar te krijgen. Een verbetering ten opzichte van de vaak schrale speakers in een televisie krijg je zonder meer, alleen missen we in alle gevallen toch een beetje bas en body. De knop voor bass extension biedt weinig uitkomst, want die staat standaard al aan. De volumeknop voor de subwoofer voegt vooral wolligheid toe, waardoor het laag definitie verliest.

Dit alles wil overigens niet zeggen dat de geluidskwaliteit van de SR-C20A slecht is. Integendeel, het geluidsbeeld is over het algemeen heel helder en gedefinieerd. De surround-standen voegen ook daadwerkelijk goed diepte toe en verrijken de film- en game-ervaring. Het ‘voelen’ van het geluid, wat je in de bioscoop wel hebt, ontbreekt alleen door de verminderde basweergave. Voor de prijs krijg je echter een erg fijne soundbar, die het ook uitstekend doet onder het scherm van je Mac of de televisie in de slaapkamer.

Conclusie

De Yamaha SR-C20A is een kleine soundbar die je gemakkelijk wegwerkt in het interieur. Het geluid is fijn en helder, al mist het wat bas om echt te imponeren.

Pluspunten

  • De surround-standen voegen toe aan de beleving
  • Fijn geluid

Minpunten

  • De basweergave blijft achter.