Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Wat Apple kan leren van de Samsung Galaxy S8+ (en wat niet)

Auteur: Daan Jeuken
1 reacties
Samsung Galaxy S8+


Lees verder na de advertentie

Samsung is de grootste concurrent van Apple in de smartphone-markt. Toen Samsung er vorig jaar lucht van kreeg dat de iPhone 7 geen grote update zou worden, zag het de kans schoon om Apple op achterstand te zetten. Dat mislukte; de Galaxy Note 7 was niet goed genoeg getest, vloog spontaan in brand en Samsung moest alle telefoons terugroepen. Nu is er de opvolger: de Samsung Galaxy S8+. Een mooi toestel met interessante nieuwe functies. Zijn die nieuwigheden weer overhaast geïntroduceerd of kan Apple er juist wat van leren?

1. Scherm en behuizing

De grootste eyecatcher van de S8+ is het beeldscherm. Dit is een Amoled-display met een hogere resolutie dan de IPS-schermen van de iPhones. Het beeld is scherper en spat van het scherm af. Het design van het display is echter wat het meest opvalt. Dit vult bijna de gehele voorkant van het apparaat: boven en onder is maar 8 mm ruimte. De S8+ is slechts 1,3 mm langer dan de 7 Plus, maar toch is de diameter van het touchscreen liefst 18 mm groter (S8+: 6,2 inch, 7 Plus: 5,5 inch).

Op dit vlak loopt Apple dus achter, maar alles wijst erop dat de iPhone 8 deze achterstand gaat inlopen – sterker nog, dat de iPhone zelfs boven en onder geen randjes meer krijgt. Volgens de geruchten krijgt Apple’s toestel een Oled-scherm van 5,8 inch, groter dan de 7 Plus dus, in een behuizing van het formaat van de iPhone 7. Het is het beste van twee werelden wat ons betreft, want een groot scherm is geweldig, maar niet iedereen zit te wachten op zo’n groot apparaat.

Aan de zijkanten van de S8 krult het scherm om het toestel. Dit heeft geen functionele waarde, maar is vooral heel mooi. Dat mag Apple dus gerust ook doen.

2. Vingerafdrukscanner achterzijde


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Door het grote scherm is er geen ruimte meer voor de thuisknop. Op de vertrouwde plek heeft Samsung een software-knop en dat is een prima alternatief. Het enige nadeel van het verdwijnen van de fysieke knop, is dat er geen plaats meer is voor de vingerafdrukscanner. ok Apple worstelt met dit probleem, getuige de vele patenten waarin Apple de scanner in het beeldscherm verwerkt.

Het schijnt echter ingewikkeld te zijn om zulke schermen in grote massa’s te produceren. Daarom heeft Samsung de vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel geplaatst. Als je een smartphone met één hand oppakt, dan bevindt je wijsvinger zich vaak al op de achterkant – ongeveer in het midden. Dit zou dus de logische plek zijn voor zo’n scanner. Helaas bevindt op de S8+ de scanner zich hoog op de achterkant, iets bij het midden vandaan. Je moet je grip aanpassen om hem te bereiken, als linkshandige al helemaal. Vervolgens is de scanner op de tast moeilijk te vinden. De camera is goed voelbaar, maar het scan-vakje daarnaast veel minder. Zodoende moet je vaak op de achterkant spieken én heb je altijd vingervlekken op je camera zitten.

Toen Apple Touch ID invoerde, maakte dat het inloggen sneller én veiliger dan de cijfercode. Verhuist de scanner naar de achterkant, dan wordt dit proces juist weer omslachtiger. Het belangrijkste bezwaar is dat je de telefoon altijd op moet pakken om hem te ontgrendelen. We hopen dus van harte dat Apple deze noodgreep niet hoeft toe te passen. Maar áls het dan toch moet, zet de scanner dan alsjeblieft op de natuurlijke plek waar je wijsvinger zich bevindt én zorg dat de knop eenvoudig op de tast vindbaar is.

Inmiddels gaat het gerucht dat de iPhone 8 helemaal geen vingerafdrukscanner meer krijgt, maar enkel gezichts- en irisherkenning. Ook op de S8+ zijn beide zaken aanwezig: hoe pakt Samsung dit aan?

3. Gezichts- en irisscanner

Je kunt de S8+ met je gezicht of iris ontgrendelen. Ons enthousiasme ebt echter snel weg. Bij het instellen van gezichtsherkenning krijg je direct de melding dat dit niet veilig is – op internet verschenen ook al snel filmpjes van Galaxy’s die werden ontgrendeld met een foto van de eigenaar. Ondanks deze teleurstelling, werkt het scannen wel snel en soepel, mits je de goede lichtomstandigheden (geen fel zonlicht) hebt. Bovendien is het jammer dat het scherm niet spontaan aan springt zodra je de Galaxy optilt – zoals bij de laatste iPhones.

De irisscanner is nog teleurstellender. Om de scanner te gebruiken, moet je namelijk je bril afzetten … of zelfs je contactlenzen uitdoen! Vervolgens moet je bij het ontgrendelen eerst over het scherm vegen en daarna je ogen in de getoonde cirkeltjes mikken. In onze test bleek een bril overigens toch geen belemmering – fel zonlicht wel.

Als Apple deze functies ook wil inbouwen, dan moeten ze onder alle omstandigheden perfect werken, bij weer en wind en vooral met bril en lenzen, en net zo veilig zijn als Touch ID. Is een van deze zaken niet het geval, dan kunnen ze de functies beter achterwege weglaten.

4. Draadloos opladen

Een techniek van de S8 die de iPhone 8 ook schijnt te krijgen, is draadloos opladen via een inductieplaat. Hoewel het nut van draadloos opladen weleens wordt betwist, vinden wij het juist fijn om twee opties te hebben. Soms is een kabeltje handiger (je kunt de telefoon bijvoorbeeld gewoon blijven gebruiken), maar op je nachtkastje of in de auto is het handig als je je telefoon maar neer hoeft te leggen om hem op te laden. Apple mag deze functie dus gerust overnemen.

Een andere optie die inmiddels al veel Android-toestellen hebben en Apple wel mag kopiëren, is de mogelijkheid voor snel opladen. De bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo beweert dat beide manieren van opladen naar de iPhone komen, maar dat je de benodigde accessoires los moet aanschaffen.

Conclusie Samsung Galaxy S8+

Samsung Galaxy S8+

Alles wijst erop dat we met de iPhone 8 dit jaar een spectaculair nieuw toestel krijgen. En door de concurrentie objectief te bekijken, kunnen wijze lessen worden geleerd. Ja, we willen op de iPhone ook zo’n prachtig scherm. Ja, wij willen ook zo’n compacte behuizing. Nee, we willen Touch ID absoluut niet aan de achterkant. Ja, we willen draadloos opladen. En ja, we willen best een gezichts-en irisscanner, maar alleen als die naadloos werken en veilig zijn.

Dit artikel is gebaseerd op een review in iCreate 89.

Pluspunten

  • prachtig scherm
  • bijna geen randen
  • draadloos opladen

Minpunten

  • Touch ID op de achterkant
  • gezichts- en irisherkenning onhandig en onveilig
  • Android