Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Review: Sennheiser Urbanite XL

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Sennheiser is al decennialang een instituut als het op geluidsproductie aankomt. Wanneer het merk met iets nieuws komt, staan wij bij iCreate te popelen om ernaar te luisteren. Eind vorig jaar introduceerde Sennheiser een nieuwe koptelefoonlijn: de Urbanite on-ear en de vijftig euro duurdere Urbanite XL over-ear. Wij mochten laatstgenoemde uitproberen.

Sennheiser Urbanite XL

Over de oren

Het eerste dat je merkt als je de XL op je hoofd zet, is dat de schelpen echt groot zijn. We hebben al regelmatig over-ear koptelefoons getest, maar vaak gaan die maar net over de oren. De Urbanite XL heeft echter ruimte genoeg. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat de klankkast rondom je oor nog groter is. Hierdoor is er meer ruimte om perfect geluid te creëren en klinkt de muziek dus veel voller en ruimtelijker.

Bovendien blijft het langer comfortabel om ernaar te luisteren; kleinere over-ears of on-ears willen na een tijdje nog wel eens een drukkend gevoel op je oren en je hoofd veroorzaken. Het nadeel van de grote schelpen is wel dat ze voor brildragers niet zo fijn zitten, want de rand komt op de bril.

Geluid


kooptip

Sennheiser belooft met de Urbanite XL ‘massieve bas, maar met perfecte helderheid in het hele frequentiegebied’. Dat deed ons vrezen voor een overdreven bas, maar dat valt alleszins mee. De bas is optimaal: duidelijk aanwezig, maar niet meer dan dat. Deel twee van het statement kunnen we ook beamen; het geluid is goed in balans en erg vol en ruimtelijk.

In vergelijking klinkt de JBL Synchros E50 BT toch wat ieler en blikkeriger, maar goed, de Urbanite XL is dan ook bijna dubbel zo duur. En als we dan toch aan het vergelijken zijn … dankzij noise-cancelling hoor je met de Urbanite op je hoofd bijna niets van de buitenwereld en de buitenwereld niets van jou.

Prijs: € 229

Pluspunten

  • Grote klankkast
  • Erg goed geluid
  • Blijft lange tijd comfortabel

Minpunten

  • Niet draadloos
  • Grote over-ear niet zo fijn voor brildragers