Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Review: Jawbone UP

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties

Jawbone Up


Lees verder na de advertentie

Draagbare elektronica gekoppeld aan een app op je iPhone of iPad, zoals de Jawbone Up, zijn in opkomst. De wereld verwacht dit jaar van Apple een iWatch die behalve een verlengstuk van je iPhone ook uitgebreid je gezondheid moet bijhouden, waar we onlangs over schreven. In de aanloop hiernaartoe verschijnen er verschillende producten die ook in deze vijver vissen. De Jawbone Up is er zo een. Deze armband meet je dagelijkse activiteiten en brengt ze in kaart. Wij hebben een exemplaar getest.

Ontwerp

Het moeilijke voor fabrikanten aan draagbare producten is dat ze erg smaakgevoelig zijn. Zo zijn de opvallende kleurtjes van de Up niet zo aan mij besteed en vloekt de matzwarte variant met mijn horloge. Het draagbandje is verkrijgbaar in drie maten en heeft aan de binnenkant van je arm 2 uitsteeksels. Bij een vest met strakke mouwen geeft dat problemen en ook met een computerbaan zit de armband in de weg met je polsen op het bureau.

Health tracker

De drie belangrijkste pilaren bij het bijhouden van je gezondheid zijn slaap, beweging en voeding. De Jawbone Up registreert je slaapritme en doet dienst als wekker. Met een subtiele trilling aan je pols word je gewerkt op een moment dat je ondiep slaapt. Wat beweging betreft, werkt de armband als een stappenteller. In de app kun je precies bekijken wanneer je liep en hoeveel stappen je hebt gezet. De resultaten lijken behoorlijk betrouwbaar: je ziet precies wanneer je een wandeling hebt gemaakt en kunt bijna op de minuut nauwkeurig terugkijken wanneer je van je werkplek naar de wc of koffieautomaat bent gewandeld.

Toch is het dragen van een stappenteller om je arm vragen om problemen. Hoe onderscheidt de Jawbone Up of je aan het wandelen of aan het zwaaien bent? Nou komt het aan het eind van de dag natuurlijk niet aan op een stap meer of minder, maar het komt de betrouwbaarheid niet ten goede dat ik volgens de Jawbone stappen zet als ik met de auto naar de iCreate-redactie rijd.

Eten


kooptip

De derde pilaar van je gezondheid is je voeding. Dit kan de Jawbone Up niet voor je meten, dus je moet zelf in de app aangeven wat je eet en drinkt. Dit kan door streepjescodes te scannen – de app herkent veel producten – of door handmatig in te voeren wat je nuttigt. Typ bijvoorbeeld ‘Boterham met pindakaas’ en de app herkent het. Typ je iets wat de app niet kent (boterham met leverworst), dan moet je de eerste keer zelf de ingrediënten toevoegen, daarna onthoudt de app het gerecht. Als je alles consistent bijhoudt, levert dat een mooi overzicht van de koolhydraten, vezels, eiwitten en onverzadigde vetten die je hebt binnengekregen.

In dat consistent bijhouden zit hem echter de crux: het vergt behoorlijk wat discipline. Je moet bij elk snoepje of glas drinken de app opstarten. Zulke tussendoortjes vergeet je snel in te vullen, terwijl dat juist de dikmakertjes zijn. Bovendien kun je de tijd die je dagelijks spendeert aan het invoeren van je voedsel beter besteden aan sporten. Hier ligt voor de iWatch een grote kans. Laat mij tegen Siri zeggen: ‘Kopje koffie gehad’ en laat de app de rest doen.

Conclusie

In de jonge markt van wearables laat de Jawbone Up zien wat de mogelijkheden zijn, maar ook waar nog progressie geboekt kan worden. Het is hartstikke leuk en nuttig om inzicht te krijgen in je leefpatroon, vooral met de slaapgrafiek en stappenteller. Behalve de 3 genoemde pijlers werkt de Jawbone Up samen met allerlei andere apps, zoals RunKeeper, voor een nog beter beeld van jezelf. Ook het bijhouden van je voeding is zeer interessant, maar het moet wel gemakkelijker worden gemaakt. Tot slot zijn er ook op het gebied van comfort en mode nog wel stappen te maken.

Prijs: € 129

Pluspunten

  • Leuke en nuttige info
  • Fijne en mooie app
  • Wekt bij ondiepe slaap
  • Accuduur van 10 dagen

Minpunten

  • Voeding bijhouden is omslachtig
  • Draagcomfort kan beter
  • Er is slechts één design