Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Review: iRobot Roomba 880

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
iRobot Roomba


Lees verder na de advertentie

In een tijd waarin iedereen het maar drukker en drukker krijgt, worden de huishoudelijke klussen een steeds zwaardere belasting. Daarom is het de hoogste tijd om eens wat werk uit handen te geven. Stofzuigen bijvoor- beeld. Want waarom zou je zelf nog met een slang door het huis lopen, als de iRobot Roomba op eigen houtje je vloer stofvrij kan houden?

Zelfstandig

De Roomba is een ronde stof zuiger met een diameter van 35 centimeter en een hoogte van 9 centimeter. Hij heeft een eigen huisje, het Dock genaamd, waar hij zichzelf oplaadt. Je stelt eenmalig in wanneer de Roomba moet gaan zuigen, bijvoorbeeld dagelijks om 2 uur ’s nachts, en dan heb je er geen omkijken meer naar.

De Roomba gaat zelf aan de slag: hij scant de omgeving al rijdende, zodat hij obstakels vermijdt, op- en afstapjes opmerkt, elk deel van de vloer herhaaldelijk passeert, alle randjes meeneemt en voorzichtig door smalle doorgangen rijdt. Is de kamer schoon, dan gaat hij naar de volgende – wil je dat hij slechts een bepaald gedeelte zuigt, dan kun je een zogeheten Virtual Wall Lighthouse op de vloer plaatsen om grenzen vast te leggen. En is de Roomba klaar, dan gaat hij terug naar zijn huisje.

Automatisch stofzuigen

Aan de onderkant zitten twee tegen elkaar indraaiende rollen die het vuil op elk type vloer opzuigen, aan de zijkant zit een ronddraaiende borstel die het stof bij de muren en de plinten vandaan haalt en onder de Roomba duwt. De hoeken van de kamer kan de ronde Roomba echter niet bereiken.


kooptip

Behalve met een automatisch programma kun je de Roomba ook handmatig inzetten. Plaats hem naast zand of stof, druk op ‘Spot’ en hij zal binnen de straal van een meter alles opzuigen. Dit werkt prima, maar een stof- zuiger of kruimeldief is toch sneller. De afstandsbediening brengt hier ook geen verbetering in, want die werkt vooral in kleine kamers meer frustrerend dan assisterend.

Volle stofzak

Hoe zit het met het stof na de test? Het overvolle reservoir aan het eind van een week in één kamer deed in ieder geval vermoeden dat de Roomba zijn werk erg goed doet. De vloer bevestigt dit. In vergelijkende tests scoorden eerdere versies van de Roomba slecht in huishoudens met dieren, maar het vernieuwde systeem van de 880 nam moeiteloos alle poezenharen mee.

Uitgang kwijt

De Roomba gaat uit zichzelf door de kamer en rondom en onder meubilair door. Toch troffen wij de Roomba ’s ochtends een aantal keren uitgeput onder de klok, een klein tafeltje of een stoel aan. In de kleine ruimte weet Roomba de uitgang dus niet altijd te vinden. Laat je hem ’s nachts zijn ding doen, dan moet je ’s avonds dus toch even de stoelen op de tafel zetten en de vloer vrij maken. Daar moet je ook maar zin in hebben.

Behalve in de kleine ruimte gaf de Roomba nog een paar keer aan dat er iets mis was. Maar wat … dat was de vraag. We konden de waarschuwingslampjes aan de bovenkant namelijk niet thuisbrengen en ook de handleiding en website gaven ons geen duidelijk antwoord. Lastig.

Conclusie

Met een prijs van 700 euro is de Roomba 880 nogal een dure stofzuiger. Daarmee scharen we hem onder de categorie ‘luxeproducten’: leuk als je het geld hebt liggen en niet zo dol bent op stofzuigen, maar geen eerste levensbehoefte. Stuurt de Roomba de stofzuiger met pensioen? Nee. In een kamer die niet te vol staat doet hij prima zijn werk, maar een heel huis is nog iets te veel gevraagd voor de Roomba. De Roomba is dus geen stofzuigervervanger, maar wel een erg goede poetshulp.

Prijs: € 749,99

Pluspunten

  • Eén keer instellen en hij doet voortaan zijn werk
  • Slimme navigatie
  • Schoon resultaat

Minpunten

  • Loopt zich soms vast
  • Onduidelijke meldingen
  • Komt niet in hoeken
  • Beetje duur