Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review: iPad Pro

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
iPad Pro


Lees verder na de advertentie

De iPad Pro is de grootste iPad ooit. Niet alleen qua formaat, maar ook qua mogelijkheden, kracht, geluid … en prijskaartje. ‘Dun’, ‘Licht’ en ‘Episch’ zijn de woorden die prijken boven de pagina van de iPad Pro op Apple’s website. Dun is hij zeker. Licht is relatief: de iPad Pro is licht, maar te zwaar om comfortabel langere tijd vast te houden. Of hij episch is, is van meer afhankelijk dan cijfertjes. Je kunt op papier het grootste scherm hebben en de krachtigste chip, maar het gaat uiteindelijk om de gebruikerservaring. Daar gaan we in deze review op in.

Wat is-ie groot!

Het eerste wat opvalt aan de iPad Pro is zijn omvang: hij is 30,5 centimeter hoog en 22 centimeter breed. Daarmee is de Pro bijna twee keer zo groot als de iPad Air 2, die 24 bij 17 cm meet. De dikte van de iPad Pro valt echter alleszins mee: de iPad Air 2 is 6,1 millimeter dik, de Pro 6,9 millimeter. De iPad Pro weegt 713 gram, tegen 437 gram van de Air 2.

iPad ProEen uit de kluiten gewassen iPad dus, maar de iPad Pro nestelt zich net zo gemakkelijk op de bank en in bed als zijn kleinere soortgenoten. Je moet alleen wat meer rekening houden met je houding, want de iPad Pro zul je bijvoorbeeld niet al te lang boven je hoofd willen dragen. Rustend op je schoot en schuin gehouden met je hand is de iPad Pro echter zeer prettig te gebruiken voor zolang als nodig.

Meer ruimte op het scherm

Apps kunnen meer elementen en informatie op het scherm tonen, zonder dat het te priegelig wordt. Zo tonen Mail en Notities meer berichten en een grotere voorvertoning dan op de iPad Air en worden in Safari veel websites in volledige grootte getoond en hoef je minder te scrollen om een webpagina te overzien. Het schermtoetsenbord is ook aan de grootte aangepast en heeft de nodige extra knoppen gekregen, waaronder een rij met cijfertoetsen. Het is wel vreemd dat Apple dat ruimtelijk inzicht niet heeft doorgetrokken naar het thuisscherm. De apps staan op een raster van vier bij vijf, waardoor er ontzettend veel lege ruimte overblijft. Op de iPhone 6 staan zelfs meer icoontjes, in een raster van vier bij zes. Wat ons betreft hadden er heel wat meer apps op het thuisscherm gemogen.

Apps van derden maken nog niet optimaal gebruik van de ruimte


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het is aan de ontwikkelaars om hun apps aan te passen en anders te laten schalen aan de hand van de schermgrootte. De een doet dit wel, zoals de ontwikkelaar van Evernote, maar veel ontwikkelaars laten nog op zich wachten of lijken het wel prima te vinden. Eerst maar eens zien hoeveel mensen een iPad Pro gaan kopen. Het is Apple dus niet aan te rekenen, maar dat maakt die tot groteske proporties opgeblazen apps niet minder lelijk of storend.

Mulitasken op de iPad Pro

iPad Pro

Multitasken is een feest op de iPad Pro. Als je bijvoorbeeld een recept hebt opgezocht in Safari en een boodschappenlijstje wilt maken, dan veeg je met je vinger vanaf de rechter zijkant naar links en selecteer je Notities. Het programma wordt geopend op een vierde van het scherm, maar door de rand te verslepen naar het midden krijg je een mooie tweedeling. Dankzij het grote scherm is zowel de internetpagina als de geopende app prima afleesbaar. Het is echt net of je twee iPad Airs naast elkaar houdt. Niet elke app ondersteunt multitasken, maar de handigste zijn wel vertegenwoordigd, zoals Safari, Notities, Mail, Agenda, Foto’s en Pages, Numbers en Keynote.

Fantastisch geluid

Het grote scherm zorgt ervoor dat je meer meegesleept wordt in films en games en de vier speakers staan garant voor een uitstekende geluidservaring. Het is het beste geluid dat we ooit uit een iPad – en Mac – hebben gehoord. De onderste twee speakers richten zich op de basfrequentie en de bovenste twee op het midden- en hoogbereik. Hierdoor krijg je een behoorlijk gelaagd en ruimtelijk geluid, dat ook bij hogere volumes goed in balans blijft. Je kunt het natuurlijk niet vergelijken met een goede externe speakerset, maar je hoeft zeker geen koptelefoon op te zetten zodra je een muziekje opzet of een game start. Draai je de iPad, dan draaien de rollen van de speakers direct mee en zorgen de dan onderste twee speakers voor de bas.

Alle apps draaien soepel

De iPad Pro kan met gemak de grootste games aan. Apps als iMovie en Photoshop Express blijven altijd soepel draaien, hoe vol het project ook wordt of hoe ingewikkeld de wijzigingen die je doorvoert. De tablet is krachtig genoeg om 4K-videomateriaal te bewerken. Voor professionals is die kracht het grote voordeel van de iPad Pro. Designers die met CAD-systemen in 3D ontwerpen, hebben aan de iPad Pro een ideaal hulpmiddel. Plattegronden en tekenmodellen worden moeiteloos op het scherm getoverd en vanuit elke hoek bekeken. En de accu houdt het ondanks al dat geweld gewoon 10 uur uit! Wel heeft de iPad na een nare kinderziekte: het scherm blijft soms zwart na het opladen.

Conclusie

iPad-Pro-lens

Van normaal dagelijks gebruik tot intensieve professionele apps – de iPad Pro is werkelijk een alleskunner. Het grote scherm is ideaal om veel informatie op te tonen, zowel bij het draaien van twee apps tegelijkertijd, als internetten, films kijken of het spelen van spelletjes. Alleen jammer dat nog niet alle ontwikkelaars hier rekening mee houden. Groots, maar soms dus nog wat te groot. De iPad Pro is te koop via de website van Apple. Prijzen variëren van € 919 tot € 1.249.

Dit is een ingekorte versie van een review uit iCreate 74. Wil je het hele artikel lezen? Bestel het magazine dan in onze webshop.