Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews Apple TV

Review: Google Chromecast

Auteur: Sven Lamers
4 reacties


Lees verder na de advertentie

Review: Google Chromecast

De Chromecast van Google is geen onbekende voor iCreate. Een aantal maanden geleden bespraken we deze hdmi-stick in ons magazine als mogelijke concurrent voor de Apple TV. Toen was het apparaatje echter alleen verkrijgbaar in de VS, maar dat is nu verleden tijd: voor 35 euro kun je de Chromecast nu ook in Nederland kopen. Hoog tijd voor ons om de Chromecast eens onder de loep te nemen en in de tv te steken voor een review.

Compacte hdmi-stick

Het idee achter de Chromecast is simpel: je krijgt een kleine hdmi-stick die ongeveer het formaat heeft als een ouderwetse usb-stick. Die hoef je vervolgens alleen maar in de hdmi-poort van je televisie te pluggen en vervolgens kun je vanuit je computer, tablet of telefoon media daarnaartoe sturen om die op het grote scherm (of de grote speakers) af te spelen. En omdat die stick zo klein is, valt die niet eens op in je mooi opgeruimde televisiekast.

De eerste kleine teleurstelling volgt echter al snel na het uitpakken: behalve de Chromecast zitten er ook nog een stroomkabel en adapter bij. In tegenstelling tot usb kan hdmi namelijk geen stroom overdragen en dus moet de Chromecast die elders vandaan halen – ofwel direct van het stopcontact ofwel via een usb-poort van je televisie. Op zich is dit niet zo’n groot probleem, maar we vragen ons wel af of het compacte stick-formaat nog wel nut heeft nu je alsnog ergens een kabel ziet rondslingeren.

Eenvoudige installatie


kooptip

Deze kleine teleurstelling maakt de Chromecast echter snel weer goed met zijn gemakkelijke configuratie. Eenmaal ingeplugd en van stroom voorzien krijg je op het televisiescherm al te zien wat je moet doen om de Chromecast klaar te maken voor gebruik. Op een Mac gebeurt de configuratie in Google’s browser Chrome, op iPad en iPhone download je de bijbehorende Chromecast-app. Vervolgens hoef je alleen nog maar de stappen op je Mac of iOS-apparaat te volgen en je bent in minder dan vijf minuten klaar.

Daarna word je begroet door het beginscherm van de Chromecast: je ziet een leuke achtergrond- afbeelding, de naam van het apparaat en de tijd. Dat was het, de Chromecast heeft geen functies van zichzelf. Alle content dient direct vanuit apps op je telefoon en tablet of via Chrome te worden gestreamd.

Media streamen

Wat het grootste voordeel van de Google Chromecast zou zijn, namelijk het eenvoudige streamen van al je media vanuit computer, telefoon en tablet, blijkt echter al snel het grootste nadeel van de stick. Je zou denken dat je gewoon de Muziek-app op je iPhone kon starten, de Chromecast als afspeelapparaat kon selecteren en dan kon genieten van je nieuwe albums, maar helaas. Dat kan niet. Via de Chromecast-app dan? Jammer, dat kan ook niet.

Alle ontwikkelaars van apps moeten de ondersteuning voor de Chromecast zelf in hun apps bouwen. Fabrikant Google heeft dat voor zijn apps natuurlijk al gedaan: YouTube-clips en films van Google Movies stream je gemakkelijk naar de Chromecast, evenals al je nummers in Google Music. En via Chrome op de Mac kun je hele websites naar het grotere televisie- scherm sturen. Andere ontwikkelaars zijn echter nog wat huiveriger bij het inbouwen van ondersteuning. Twee grote namen die het voortouw hebben genomen, zijn Netflix en de (in Nederland vrij onbekende) Spotify-concurrent Rdio. Dus ben je geabonneerd op Spotify en download je je video’s nog op de ouderwetse manier naar je computer, dan is het (nu) niet mogelijk om die content naar de Chromecast te streamen.

Conclusie

De Chromecast wordt gezien als goedkoop alternatief voor de Apple TV, maar om echt te concurreren heeft de Chromecast één groot gemis: AirPlay. Behalve de steeds groter wordende hoeveelheid ingebouwde diensten van de Apple TV, kun je dankzij het multifunctionele AirPlay dus écht alle content streamen die je maar wilt (vooruit, in de bestandsformaten die Apple toestaat). Bovendien moet je bij de Chromecast het streamen altijd actief aanzetten via je Mac, iPhone of iPad, terwijl je met de Apple TV vanaf de bank al je iTunes-materiaal kunt benaderen, zo lang je Mac maar aanstaat.

De genoemde beperkingen betekenen overigens niet dat de Chromecast per se een slecht product is. De Chromecast is ontzettend goed in wat hij kan, alleen de ondersteuning door de externe ontwikkelaars ontbreekt nog. Tot die tijd ben je beter af met een Apple TV. Die kost wel iets meer, maar je kunt er ook meer mee.

Prijs: € 35

Pluspunten

  • Leuk idee
  • Werkt ontzettend gemakkelijk

Minpunten

  • Wordt nog niet door veel diensten ondersteund
  • Heeft een stroomkabel nodig