Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Review: F1 2016, waan je Max Verstappen op de Mac

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
F1 2016


Lees verder na de advertentie

De Mac mag dan misschien bekend staan als ‘niet zo geschikt om te gamen’ – zo nu en dan komen er toch interessante titels uit voor Apple’s computers. De nieuwste heet F1 2016. Waan je Max Verstappen op je Mac.

Zelfde game als op iOS

F1 is een titel van Codemasters, dat elk jaar een nieuwe versie van de game uitbrengt. Doorgaans is die beschikbaar voor Xbox, Playstation en Windows-pc – heel af en toe wordt daarvan afgeweken. Voor versie 2012 maakte Feral Interactive een Mac-versie – nu heeft het dit kunstje herhaald voor F1 2016. Deze game is voor ons echter niet nieuw, want voor het eerst is de Codemasters-game dit jaar ook beschikbaar op iOS. Die versie testten we eerder al, met gematigd enthousiasme.

XL-versie

Spelers van de iOS-game worden in eerste instantie niet verrast op de Mac. De menu’s, de spelmodi, alle beschikbare auto’s en circuits – het is grotendeels hetzelfde. Duik je echter wat dieper in de game, dan merk je dat dit de XL-versie is en de iOS-versie een uitgeklede variant. Er zijn bijvoorbeeld meer moeilijkheidsniveaus, je kunt de lengtes van sessies instellen, weertypes kiezen, de pitbox is geanimeerd en er is een formatieronde en safetycar. En het allerleukste: je kunt zelf schakelen.

Het racegevoel

Ons grootste bezwaar bij F1 2016 op iPhone en iPad was de besturing van de bolide. Het is op de handhelds bijna onmogelijk om de auto op de ideale lijn te houden en het voelt nooit alsof je écht op de limiet rijdt. Nou hebben een aantal updates aan de app dit punt wel verbeterd, maar het blijft niet geweldig. Zeker niet als je het vergelijkt met Real Racing 3.


kooptip

Dit minpunt is er op de Mac veel minder. En dat is op zich verwonderlijk, want het is met een toetsenbord heel moeilijk om subtiele stuurbewegingen te maken – de toets indrukken is een ruk aan het stuur geven. Toch lukt het al vrij snel om de auto op de ideale lijn te houden en de bochten aan te vallen. Het zelf schakelen helpt hier zeker bij.

Wil je de beleving compleet maken, dan sluit je een game-stuurtje aan op je Mac. Want ook dat is een van de voordelen van gamen op de computer: usb-poorten.

Geen TouchBar

We testten de game op de nieuwe MacBook Pro, omdat er voor zo’n game toch wel wat grafisch vermogen nodig is. De Pro draait de game vlotjes en het ziet er allemaal behoorlijk uit. Tenminste, als je de video-instellingen op gemiddeld laat staan. Want zet je alle grafische instellingen op maximaal, dan ziet de wereld er echt haarscherp uit, maar loopt het beeld niet meer vloeiend. De Mac en gamen … het blijft een moeilijke combinatie.

Er is echter één groot probleem: de game maakt in zijn menu’s veel gebruik van de functietoetsen, maar ondersteunt de Touch Bar niet fatsoenlijk. Nou is er met de goede Touch Bar-instelling wel door de menu’s te komen, maar eenmaal in de auto werkt de virtuele Escape-knop niet meer. Je kunt dus niet meer uit de auto of de sessie pauzeren. Dat is niet echt handig.

Oordeel F1 2016

F1 2016 is voor € 50 te downloaden uit de Mac App Store. Dat is een flink verschil met het tientje voor de iOS-game. De games zijn in de basis hetzelfde, maar de Mac-game gaat een stuk dieper, heeft veel meer mogelijkheden en benadert bovendien het racegevoel een stuk beter. En dat is wat waard … Van de andere kant verwacht je voor deze prijs niet dat er nog grove fouten in zitten, zoals het niet ondersteunen van de Touch Bar

Nog een nadeel ten opzichte van de iOS-game die in november verscheen: inmiddels is het seizoen 2017 in volle gang. Dat doet je toch verlangen naar die nieuwere, snellere auto’s. En, voor onze zuiderburen, naar Stoffel Vandoorne en de oranje McLaren. Maar in ieder geval staan er dit jaar geen nieuwe locaties op de kalender. Wij hebben vandaag in ieder geval meer rondjes over de natte baan van Shanghai gereden dan Max Verstappen zelf (al was hij wel sneller).