Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review: Apple TV 4 (2015)

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De vierde generatie Apple TV is een grote stap voorwaarts op alle voorgangers, met als peilers een TV App Store en Siri moet het televisiekijken in de toekomst radicaal veranderen. De Apple TV is ‘de toekomst van televisie’. Hoe ver brengt de nieuwe Apple TV 4 ons?

tvOS

Dat de Apple TV een product van de toekomst is, bewijst het installatieproces al. Houd simpelweg je iPhone dicht bij het kastje en de instellingen worden overgenomen. Als je die paar installatiestappen hebt doorlopen, kom je in het nieuwe tvOS terecht. Dit lijkt sterk op het oude systeem van de Apple TV, met de horizontale app-tegels, maar dan met een radicaal nieuwe look. De lichte, transparante menu’s en icoontjes zien er prachtig uit. Zelfs aan de schermbeveiliging is gedacht.

Bediening met de Apple TV Remote

De Remote werkt intuïtief en de paar knopjes die erop zitten hebben duidelijke functies. Maar het gros van de navigatie doe je met het touchpaneel aan de bovenkant. Het vegen door menu’s is vertrouwd, met dank aan de jarenlange ervaring die we met iPhones en iPads hebben. De Remote is ook te gebruiken als gamecontroller en dat werkt verrassend goed.

Apple TV remote


kooptip

Toch is de Remote zeker nog niet perfect. Zo is hij niet altijd consistent: om door menu’s te scrollen moet je soms tegen de richting in vegen (net als op de iPad), maar soms moet je ook de andere kant op scrollen (net als vroeger op de Mac). Echt irritant is het typen van zoektermen of inloggegevens. Gelukkig vormt de app Remote een fijn alternatief: hiermee kun je je zoekopdrachten typen op de iPhone of iPad.

Opslag en specs

De Apple TV is verkrijgbaar in twee varianten: met 32 en 64 GB. Je zou denken dat vooral games veel lokale opslag gebruiken, maar daar heeft Apple iets slims voor bedacht. Apps mogen maximaal 200 MB groot zijn bij de initiële download. Daarna kunnen ze tijdens het gebruik wel extra gegevens downloaden, maar dat mag alleen tijdelijk bewaard worden. Vind je het lastig om te kiezen uit de twee varianten? Lees dan ons koopadvies.

Gamen op de Apple TV

Een nieuwe markt die de Apple TV wil aanboren is de gamemarkt. Doordat apps gemakkelijk zijn over te zetten van iOS naar de tv, kunnen ontwikkelaars hun apps ook universeel houden. Dit betekent allereerst dat je een app maar één keer hoeft te kopen en dan zowel op de iPhone, iPad als Apple TV kunt gebruiken.

controllers voor de nieuwe Apple TV

De eerste paar games die beschikbaar zijn voor de Apple TV bewijzen twee dingen: dat gamen op de tv een stuk leuker en socialer is dan op een iOS-apparaat en dat die-hard gamers nog niet warm zullen worden van de Apple TV. De Apple TV ondersteunt weliswaar controllers, zoals de SteelSeries Nimbus, maar alle games móéten ook bedienbaar zijn met de officiële TV Remote. Dat betekent dat de games op het niveau ‘casual games’ blijven hangen.

Andere apps

Apple roept dat apps de toekomst zijn van tv en dat doet het met een reden. Apple droomt namelijk van een toekomst zonder kabelabonnement, waarbij je je losse zenders kunt kopen als een soort Netflix. Je betaalt dus geen dertig euro per maand voor alle Nederlandse zenders waarvan je maar de helft bekijkt, maar koopt een abonnement op de NPO en RTL4 waarvan je alle content te allen tijde kunt bekijken. SBS6 en NET5 laat je lekker links liggen als je die niet interessant vindt.

Siri

De andere grote peiler van de Apple TV is Siri, maar dat werkt helaas nog niet in het Nederlands. En ‘helaas’ menen we oprecht, want als je even met de Engelstalige Siri hebt gespeeld, merk je meteen de meerwaarde die het biedt. Het goede nieuws is dat dit gemis met een simpele software-update kan worden opgelost. Tot die tijd kun je via een omweg de Engelse Siri op je Apple TV zetten.

Conclusie: nieuwe Apple TV 4 heeft enorme potentie

Apple TV met afstandsbediening

In de vierde generatie staat de Apple TV eindelijk op zijn eigen benen. En hoewel hij nog kinderschoenen draagt, zijn wij al heel enthousiast. Alle nieuwe functies en de eerste paar apps bieden wat ons betreft al genoeg redenen om de nieuwe Apple TV aan te schaffen, zeker gezien de behoorlijk schappelijke instapprijs. Dat kunnen we bij Apple-producten niet vaak zeggen. Bovendien zal de functionaliteit de komende tijd alleen maar toe nemen, als de App Store wordt gevuld met meer en meer goede en nuttige apps en als Siri uiteindelijk ook Nederlands ondersteunt. De Apple TV is nu al een heel tof product, maar de potentie is nog veel groter.

De Apple TV kost € 179 (32 GB) of € 229 (64 GB) en is te koop bij onder meer de Apple Store.

Dit is een ingekorte versie van een review uit iCreate 73. Wil je het hele artikel lezen? Plus nog een uitgebreid achtergrondartikel over het gebruik van de Apple TV? Bestel het magazine dan in onze webshop.

Pluspunten

  • Prachtige interface
  • Apps
  • Fijne afstandsbediening
  • Ruime opslag

Minpunten

  • Siri nog niet in het Nederlands
  • wachten op meer apps