Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Asus ProArt StudioBook Pro X: alternatief voor de MacBook Pro 16-inch?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Asus ProArt StudioBook Pro X


Lees verder na de advertentie

Dit najaar mochten we voor het eerst kennismaken met de MacBook Pro 16-inch. Onze eerste indruk van deze MacBook Pro was uitermate positief. Alle kritiekpunten van de vorige versie heeft Apple grondig aangepakt en verbeterd. Een nog groter scherm? Check. De krachtigste hardware? Check. Betere speakers? Check. Maar het belangrijkste was uiteraard het toetsenbord. Apple is teruggegaan naar het beproefde schaarmechanisme in plaats van de foutgevoelige vlindertoetsen.

MacBook Pro 16-inch vs. Asus ProArt StudioBook Pro X

Inmiddels hebben we de MacBook Pro 16-inch uitgebreid getest. En onze eerste indruk werd helemaal bevestigd. Apple is er weer in geslaagd om een laptop te maken waar elke veeleisende gebruiker blij van wordt. Nu zouden we voor onze review natuurlijk nog een keer alle cijfertjes en testresultaten op een rij kunnen zetten, maar ons leek het leuker om de MacBook Pro 16-inch met een Windows-laptop te vergelijken die dezelfde professionele doelgroep heeft: de Asus ProArt StudioBook Pro X.

Voor creatieve professionals

Met de ProArt Studiobook-serie mikt Asus op dezelfde creatieve professionals die van oudsher een MacBook Pro kiezen. Voor deze doelgroep zijn de looks van een apparaat minstens zo belangrijk als de hardware. En we geven toe: Asus heeft goed zijn best gedaan om deze mensen aan te spreken. De grijze behuizing oogt chic en hoogwaardig en de roségouden accenten aan de randen en op het toetsenbord zijn een blikvanger. Soms verlangen we bij Apple stiekem ook naar iets gedurfdere designs.

Maar ons enthousiasme ebt al snel een beetje weg. Op het eerste gezicht oogt de StudioBook erg mooi, maar daarna ontdekken we pas hoe dik deze laptop is. Waar de MacBook Pro 16-inch op het dikste punt 1,6 cm meet, is dat bij de Asus 2,8 cm. Je kunt bijna twee MacBooks op elkaar stapelen om een gevoel ervoor te krijgen hoe dik deze laptop daadwerkelijk is. Waarvoor heeft Asus al deze ruimte nodig?

Beeldscherm


kooptip

Wat het beeldscherm betreft, zijn de twee laptops ongeveer gelijkwaardig. 16 inch op de MacBook tegen 17 inch op de Asus. De schermranden zijn even dun, de Asus scoort echter nog punten met een mat scherm. Dat vooral professionals behoefte aan een mat scherm hebben, heeft Apple inmiddels ook begrepen – Apple’s professioneel beeldscherm ProDisplay XDR biedt dit ook als optie. Het scherm ondersteunt verder ook 97% van de DCI-P3 kleurruimte, heeft een supergoede kleurechtheid en is tevens Pantone-validated. Op het schermvlak komt dit neer op een nipte-overwinning voor Asus.

Nog krachtiger

Voor de meeste mensen zijn de specificaties van de MacBook Pro duizelingwekkend en vooral zwaar overdreven. Een Core i9-processor, 64 GB werkgeheugen en een Radeon Pro-grafische kaart – je moet wel aardig wat programma’s tegelijk draaien wil je deze Mac aan zijn grenzen brengen. De Asus doet daar echter nog een schepje bovenop, en nu weten we ook waarom de laptop zo dik moet zijn.

Wat dacht je van een Intel Xeon-processor (een vergelijkbaar model zit in de Mac Pro), tot 128 GB werkgeheugen en een Nvidia Quadro grafische kaart? En ook de speakers van Harman Kardon kunnen het prima opnemen tegen de vernieuwde speakers van de MacBook Pro. In het hoofdstuk ‘Hardware’ heeft de MacBook Pro duidelijk het nakijken – tenminste, op papier. Want bij het gebruik van de twee laptops vallen deze verschillen nauwelijks op. We hebben het vermoeden dat Apple hier weer het voordeel heeft dat het zowel de hardware als de software ontwikkeld. macOS is erg geoptimaliseerd op de professionele toepassingen, en maakt de iets zwakkere hardware hierdoor weer goed. Maar hoe dan ook: Asus heeft een indrukwekkend stuk hardware neergezet.

Een heleboel aansluitingen

Vergeleken met de 16-inch MacBook is de StudioBook een stuk groter, maar Asus gebruikt de beschikbare ruimte niet alleen voor de krachtige hardware. Rondom vinden we bij de StudioBook een flinke hoeveelheid aansluitingen. Bij de MacBook krijg je vier Thunderbolt-3-poorten, de Asus heeft een gevarieerder aanbod.

Rechts vind je een gigabit-netwerkaansluiting en een usb 3.1-aansluiting. Verder zitten hier twee Thunderbolt 3 usb-c-poorten met DisplayPort-1.4-ondersteuning, die in combinatie met de hdmi-aansluiting aan de linkerkant veel opties bieden om externe schermen aan te sluiten. Links vind je naast hdmi nog twee usb 3.1-ansluitingen, een audiojack en een geheugenkaartlezer (UHS-II, tot 312 MB/s). Eerlijk is eerlijk: ook al mag usb-c en Thunderbolt 3 de toekomst zijn – we balen er nog steeds een beetje van dat Apple alleen maar voor deze aansluiting heeft gekozen. Er verschijnen tegenwoordig al een hoop apparaten met standaard usb-c, maar toch gaat er altijd een adapter mee wanneer we met onze MacBook op pad gaan. In dat opzicht zijn we dus weer een beetje jaloers op de Asus.

Touch Bar of Screenpad?

MacBook Pro 16-inch

Als bijzonder snufje heeft de MacBook Pro de Touch Bar, bij de Asus is dit de ScreenPad. Dit trackpad dient tevens als ingebouwd tweede scherm. Volgens Asus is dit handig voor de creatieve doelgroep om bijvoorbeeld paletten, zwevende vensters, voorvertoningen of andere vensters apart neer te kunnen zetten. Wij weten het nog niet zo goed. Dit scherm geeft alles toch vrij klein weer, bovendien worden we soms afgeleid door wat er onderaan de laptop te zien is. Volgens ons heeft Apple met de Touch Bar toch de betere weg gevonden om een touchscreen op een Mac te bouwen.

Conclusie

Wat ons betreft verhoudt de MacBook Pro 16-inch zich tot de Asus ProArt StudioBook Pro zoals de iMac Pro tot de Mac Pro (het besturingssysteem laten we even buiten beschouwing). Beide machines zijn ongelofelijk krachtig – krachtiger dan wat 99% van de mensen überhaupt nodig heeft. En de Mac Pro is nog een stuk krachtiger dan de iMac Pro, maar tegelijkertijd groter, lomper en duurder. Dus geldt voor de StudioBook dezelfde conclusie die we ook voor de Mac Pro trekken. Wanneer je echt de kracht van een StudioBook Pro X nodig hebt, dan zijn de afmetingen en het prijsverschil geen bezwaar. Het zal dan eerder erop neerkomen of je ermee kunt leven voortaan in Windows te moeten werken.

De MacBook Pro 16-inch is verkrijgbaar vanaf € € 2699, de Asus ProArt StudioBook Pro X vanaf € 4999.