Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Logitech Crayon: misschien wel de beste stylus voor iPad 2018

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Logitech Crayon


Lees verder na de advertentie

Eerder dit jaar presenteerde Apple tijdens een educatief evenement de iPad 2018. De goedkoopste iPad óóit, en met een heel groot voordeel dat tot dan toe was voorbehouden aan de iPad Pro-modellen: hij ondersteunt de Apple Pencil van de eerste generatie (en dus níet de nieuwe Apple Pencil 2). Tijdens datzelfde evenement werd er meteen een goedkoper Apple Pencil-alternatief gepresenteerd, de Logitech Crayon. Een stylus met nagenoeg dezelfde functionaliteit als de Pencil. Maar een Logitech Crayon kopen is stukken goedkoper.

Dit artikel is een bewerkte versie van een review uit iCreate 103.

Een van de grote voordelen van de Crayon blijkt al binnen pak hem beet tien seconden nadat je hem uit de verpakking hebt gevist: je zet hem aan met het knopje aan het uiteinde, en dan maakt het pennetje direct verbinding met de iPad. Met de Crayon kun je meteen gaan schrijven, krabbelen of schetsen. Er wordt gebruik­gemaakt van een speciale draadloze frequentie die alleen beschikbaar is op de nieuwe iPad. Let dus wel: de Crayon werkt op dit moment uitsluitend op deze iPad 2018.

Ontwerp Logitech Crayon: kind- en chaootbestendig


kooptip

De Crayon is niet per se mooier dan het slanke witte pennetje van Apple. Het is een robuuste stylus, korter en lomper dan de Pencil, gemaakt van aluminium en oranje rubber. Het platte, stevige ontwerp is bedoeld voor kinderknuistjes. Hoewel ik de schoolgaande leeftijd al lang gepasseerd ben, ligt de kindvriendelijke Crayon wat mij betreft fijner in de hand dan de Pencil. Ben je iemand die doorgaans zowat de inkt uit zijn pen knijpt, dan bevalt de Crayon je waarschijnlijk beter dan de Pencil. Het design heeft nog een voordeel: doordat de stylus plat is en niet rond, rolt hij niet zomaar weg als je hem even op tafel legt. En mocht hij je op een of andere manier toch ontglippen? Hij is valbestendig tot 1,22 meter.

Logitech Crayon

Over ontglippen gesproken: de eerste generatie Apple Pencil is berucht om onderdelen die zomaar in het niets verdwijnen. Vooral bij het opladen gaat het mis, want daarvoor moet je ten eerste het dopje verwijderen. Je legt het neer, draait je om, en een nanoseconde later is het kwijt. De Apple Pencil is bovendien een mannetje met een Lightning-uitgang, wat inhoudt dat je een adapter nodig hebt om hem via de oplader van je iPad op te kunnen laden. Ook dat adaptertje is altijd zoek. Nee, dan de Crayon. Het is een vrouwtje: onder het oranje kapje aan de achterkant gaat een Lightning-ingang schuil. Je hebt geen verloopstukje meer nodig bij het opladen, dus. En het kapje blijft in tegenstelling tot het Apple Pencil-dopje altijd verbonden aan de pen.

Opladen

Een batterijlading gaat zeven uur mee: genoeg voor een lange (school)dag, maar beduidend minder lang dan de twaalf uur van de Pencil. De Pencil kun je tussentijds nog altijd even opladen door hem in de iPad te prikken, de Crayon moet je echt even aan de stroom hangen. Na twee minuten opladen kun je weer een halfuur schrijven. Om stroom te sparen gaat de Crayon na een halfuur inactiviteit automatisch uit: het indicatielampje dooft dan.

Zelfde functies Apple Pencil

De Crayon is qua functies voor een groot deel vergelijkbaar met de eerste Apple Pencil. Hij is geschikt voor dezelfde apps. In Apple’s eigen Pages, Numbers en Keynote kun je ermee tekenen en slimme annotaties maken. Er staan massa’s teken- en fotografie-apps in de App Store die geoptimaliseerd zijn voor de Apple Pencil en er komen er nog dagelijks nieuwe bij. Een ander groot voordeel is handpalmdetectie. Tijdens het schrijven en tekenen kun je dus gerust je hand op het scherm neerleggen. Je iPad snapt dan dat hij deze onbedoelde aanrakingen niet hoeft te registreren, zodat je niet ongemakkelijk met je hand boven het scherm hoeft te zweven. Kortom: een bijna complete ­Apple Pencil-ervaring.

Logitech Crayon vs. Apple Pencil

Is de Logitech Crayon dan een aanrader voor iedereen? Nou, nee. Het is een ‘behoorlijk compleet’ alternatief. Ten opzichte van de Apple Pencil is er wel degelijk een belangrijk verschil. Wat de Crayon mist, is drukgevoeligheid. In plaats daarvan is de Logitech Crayon kantelgevoelig. Om dikkere lijnen te tekenen druk je dus niet harder op het scherm, maar houd je de pen wat schever. Het werkt op zich goed, maar het voelt toch net wat minder natuurlijk. Waarom de drukgevoeligheid ontbreekt, is niet duidelijk. Misschien om de prijs te drukken – de Crayon is dertig euro goedkoper dan de Apple Pencil. Maar het zou ook kunnen dat Apple deze technologie niet aan derden wil uitlenen, om het exclusief te houden.

Teken je graag? Laat de Crayon dan links liggen. Maar als je gezegend bent met enig tekentalent, zou je eigenlijk ook een iPad Pro moeten overwegen in plaats van de iPad 2018. Voor de rest: ga lekker krabbelen met de Crayon.

Logitech Crayon kopen?

De Logitech Crayon is verkrijgbaar bij Apple maar ook bij Logitech en Coolblue. Hij kost € 69,99. Ter vergelijking: de Apple Pencil 1 kost € 99.

Pluspunten

  • Kindvriendelijk design (dat ook voor volwassenen fijn werkt)
  • Goedkoop maar behoorlijk compleet Apple Pencil-alternatief

Minpunten

  • Mist drukgevoeligheid
  • Werkt uitsluitend met iPad 2018 (iPad 6e generatie)