Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Kingston Workflow review: een hub voor je hubs

Auteur: Ward Edema
0 reacties
revw_kingston

Als er iets is waar we blij van worden, dan is het wel de terugkeer van aansluitingen op de MacBook Pro 2021. Want het is toch best wel een gedoe om bij ieder sd-kaartje of extern scherm ergens een hubje of dongel vandaan te toveren. Helaas gaan MacBooks lang mee, en zullen veel mensen de komende jaren nog vastzitten aan een MacBook zónder die poorten. Voor die mensen heeft Kingston nu het Workflow-systeem (inclusief dockingstation en mini-hubs), maar hoe scoort-ie in onze review?

revw_kingston

Zo zit-ie in elkaar

Het Workflow-dockingstation van Kingston heeft ruimte voor vier mini-hubs, waardoor je je ultieme opstelling op je bureau kunt hebben. Met z’n zilveren looks ziet dat er ook niet verkeerd uit bij je Mac. De mini-hubs zelf hebben allemaal een usb-c-aansluiting, en zijn dus ook los te gebruiken wanneer je met je MacBook op pad gaat en niet het hele station mee wilt nemen. Een handig idee, al is de uitvoering niet helemaal perfect.

We want more

Het grootste bezwaar? Er is maar een beperkt aantal mini-hubs. Bij het dockingstation zelf wordt er eentje met een ouderwetse usb-aansluiting en een usb-c-aansluiting geleverd. Daarnaast is er een variant te koop met twee sd-kaartlezers, en eentje met twee micro-sd-kaartlezers. Deze lezers zijn erg handig, gezien je ermee snel data van één sd-kaart naar de ander overzet, waar je bij de meeste hubs maar een enkele lezer hebt.

Maar we vinden het aanbod toch wat mager. Er ontbreekt bijvoorbeeld nog een mini-hub met ethernet, of een met schermaansluitingen zoals HDMI en DisplayPort. We hopen dat deze mini-hubs alsnog komen, want het moet qua specs wel kunnen. Het dockingstation zelf ondersteunt namelijk snelheden tot 10 Gbit/s.

Dat is in principe genoeg voor het aansturen van beeldschermen tot 1600p. Ten minste, ervan uitgaande dat de aansluitingen van het dockingstation die snelheid ondersteunen, want alle mini-hubs tot nu toe zijn beperkt tot 5 Gbit/s. Hiermee zou een scherm beperkt zijn tot 1080p.

rvw_kingston

Prijzig

Nog een mankement is de prijs. Iedere mini-hub kost 35 euro, wat in principe geen gekke prijs is voor een usb-hub. Het probleem zit hem echter in het dockingstation, dat maar liefst 129 euro kost. Voor die prijs krijg je in principe enkel een usb-verdeelkastje, gezien je de echt nuttige mini-hubs los moet kopen.

Tegelijkertijd koop je voor dat geld ook een volledige usb-c-hub met alle aansluitingen die je je maar kan wensen. Zo’n hub heeft dan wel het nadeel dat hij niet op te splitsen is in kleinere mini-hubs zoals de Workflow. Dat is toch wel een erg handige functie.

Kingston Workflow review: conclusie

Het idee van een modulaire hub is gaaf, maar de uitvoering kan beter. Voor iedereen die onderweg sd-kaartjes wil lezen, is de Kingston echter een aanrader.

Pluspunten

  • Praktisch systeem.
  • Matcht goed bij een Mac.
  • Dubbele sd-kaartlezer is handig.

Minpunten

  • Duur.
  • Ontbrekende mini-hubs.
  • Beperkte overdrachtssnelheid.