Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Jaaroverzicht: De beste iOS-apps van 2014

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
App Store appsΩ


Lees verder na de advertentie

2014 was het jaar van de grotere iPhones. Met de iPhone 6 en 6 Plus hebben we fantastische nieuwe telefoons van Apple gekregen die eindelijk een groter scherm hebben. Daarnaast werden Apple’s tablets allebei voorzien van de vingerafdruksensor Touch ID en is de iPad Air 2 nog dunner ten opzichte van zijn voorganger.

Maar wat is minstens even belangrijk als nieuwe hardware van Apple? Juist, toffe nieuwe apps die je op iPhone en iPad kunt gebruiken. Daarom hebben we de 5 beste iOS-apps hier op een rijtje gezet.

Top 5: De beste apps voor iOS

5. Scanbot

ScanbotAls je fatsoenlijke scans wilt maken, moet je een computer met scanner hebben. Nee hoor, met de app Scanbot maak je die gewoon met je iPhone of iPad. Met deze app wordt scannen daadwerkelijk een fluitje van een cent. Start de app en maak gewoon een foto. Scanbot herkent automatisch het document dat je wilt scannen, snijdt de foto bij en corrigeert desnoods het perspectief. Daarna kun je je scan nog finetunen door de kleur aan te passen of de afbeelding te draaien.

Voor nog meer mogelijkheden koop je de Pro-versie van Scanbot voor 4,49 euro. Dan wordt er zelfs OCR (optical character recognition, dus tekstherkenning) op je documenten toegepast. Die ondersteunt meer dan 60 talen, waaronder Nederlands en Engels. Nadat je een scan hebt gemaakt, wordt de tekst direct geanalyseerd en kun je vervolgens alle letters in de scan selecteren en kopiëren. Daarnaast biedt de Pro-versie nog meer bewerkingsmogelijkheden voor je scans en kun je je documenten automatisch een slimme naam laten geven.

Gratis | iPhone en iPad


4. Transmit

TransmitTransmit voor iOS is wellicht de meest praktische app in onze top 5, het werkt namelijk als een soort centrale hub voor al je bestanden en overdrachten. Je kunt vanuit de app allerlei bestanden uploaden naar webservers, zoals FTP, SFTP, WebDAV en Amazon S3. Dankzij de extensies hoef je de app vaak niet eens te openen; in elke app die de standaardmogelijkheden van iOS voor het openen en delen van bestanden gebruikt, kun je Transmit kiezen om direct bestanden op je server te zetten.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een bijzonder geinige functie van Transmit voor iOS is de ondersteuning van Touch ID. Als je veel belangrijke webservers en bestanden in de app hebt opgeslagen, kun je die met de vingerafdruksensor beveiligen. Ontzettend handig én cool, net als Transmit zelf.

€ 8,99 | iPhone en iPad


3. Netflix

NetflixNetflix is de digitale videotheek waar je een vast bedrag per maand krijgt om alles te kunnen kijken wat je wilt. Met de app op iPhone en iPad kan dat dus overal, waar je ook bent. Op het eerste scherm kun je direct zien wat je op een ander apparaat aan het kijken was en je kunt direct verder kijken waar je gebleven was. De zoekfunctie vindt films terwijl je typt. Via de rechterknop open je het menu om op genre te zoeken.

Dit jaar kreeg Netflix een compleet nieuw ontwerp en hierdoor komt de focus nog meer op de content van Netflix te liggen: filmposters van films en series die je wilt zien. Het liefst via AirPlay op je tv en in HD natuurlijk! In de bus of trein werkt streamen vooral goed als je iOS-apparaat de beschikking heeft tot een abonnement met 4G-verbinding.

Gratis (vereist abonnement) | iPhone en iPad


2. Workflow

WorkflowDeze app kwam nog op het laatste moment in onze top 5 van de beste apps terecht. Workflow is een soort Automator voor iOS. Met Automator automatiseer je ingewikkelde of moeizame taken in OS X zodat je deze slechts met één druk op de knop kunt uitvoeren. Workflow brengt dit gemak naar iOS-apparaten.

De app werkt met bouwstenen die je uit een lijst naar je takenreeks kunt slepen. Als je nou denkt dat de mogelijkheden door de beperkingen van iOS niet erg uitgebreid zijn, heb je het mis. Zo kun je onder meer gegevens van contactpersonen opvragen, je huidige locatie gebruiken of zelfs een bestand uit je Dropbox downloaden. Wij hebben zelfs met relatief weinig moeite een workflow in elkaar gezet die YouTube-filmpjes omzet naar mp3 en in Dropbox opslaat. Of anders gezegd: we hebben de grenzen van Workflow nog niet kunnen ontdekken. Daarnaast bevat Workflow een geïntegreerde galerij waar je workflows van andere gebruikers kunt downloaden, zodat er voor bijna elk doeleind al een passende takenreeks te vinden is.

€ 2,99 (tijdelijke aanbieding) | iPhone en iPad


1. Hyperlapse

HyperlapseIn iOS 8 heeft de camera van de iPhone een nieuwe functie gekregen: time-lapse. Voor wie dit fenomeen niet kent: bij een time-lapsefilmpje worden er om de zoveel tijd foto’s gemaakt, waarna ze allemaal achter elkaar worden geplakt tot een filmpje. Het effect ken je ongetwijfeld van televisie: wolken die razendsnel over drijven, bloemen die je ziet opengaan of de zon die in een paar tellen opkomt. Net voor de introductie van iOS 8 dit jaar brachten de makers van Instagram een vergelijkbare app uit: Hyperlapse.

Hyperlapse werkt in de basis hetzelfde als Apple’s nieuwe camerafunctie: je drukt op de sluiterknop om de opname te starten, wacht een tijd en stopt de opname weer. Vervolgens komen echter de extra mogelijkheden van Hyperlapse tevoorschijn. Allereerst kun je de afspeelsnelheid instellen, van het normale tempo tot twaalf keer versneld. Daarna komt troef nummer twee aan het licht: de app maakt de overgangen tussen de foto’s vloeiender en zoomt iets in om cameraschokken weg te werken. Deze twee functies geven je heel veel vrijheid bij het maken van time-lapsefilmpjes en het resultaat wordt veel mooier.

Apple heeft al regelmatig nieuwe iOS-functies geïntroduceerd die we al kenden van apps. Meestal voegt Apple hier dan een aantal extra snufjes aan toe of bedenkt het een veel inventievere methode om hetzelfde te bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan panoramafoto’s: die waren een gedoe om te maken en de resultaten waren meestal matig, totdat Apple een nieuwe manier bedacht. Bij time-lapsefilmpjes wordt Apple echter de loef afgestoken door Hyperlapse: het werkt precies even gemakkelijk, er zijn meer functies en het resultaat is beter. Dat maakt Hyperlapse terecht tot onze app van het jaar.

Gratis | iPhone