Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone XS Max review: een verrassend grootse update

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone XS Max review


Lees verder na de advertentie

De iPhone XS Max is de iPhone met het grootste scherm ooit. Op het eerste gezicht lijkt het toestel een eenvoudige update, een soort XL-versie van de X. Maar dat het nieuwe vlaggenschip van Apple spannender is dan dat, lees je in deze iPhone XS Max review.

review iPhone XS Max

iPhone XS Max review

De tiende verjaardag van de iPhone sierde Apple vorig jaar op met de spannendste nieuwe iPhone die het bedrijf tot nu toe maakte: de iPhone X. Met zijn compleet randloze ontwerp, zonder Touch ID en mét gezichtsherkenning, zou het unieke ontwerp de basis leggen voor de komende tien jaar. De iPhone XS en iPhone XS Max bouwen voort op die nieuwe standaard.

De eerste is de iPhone XS, daarnaast is er een Plus-versie: de iPhone XS Max. De laatste gebruikten we vier weken als onze eigen telefoon. De Max oogt bijna identiek aan de X van vorig jaar. Een volledig glazen ontwerp, één en al scherm, geen thuisknop en aan de bovenkant een kleine hap uit het display. Aan de onderkant van de iPhone vinden we zo ongeveer de enige uiterlijke verandering: een deel van de luidspreker maakt plaats voor een antenneband. Verder ziet de iPhone XS Max er precies zo uit als het vorige vlaggenschip – hij is alleen wat groter.


kooptip

Dat is overigens niet negatief bedoeld. De iPhone kreeg vorig jaar al een prachtig, hagelnieuw ontwerp en nog steeds is het uiterlijk modern en stijlvol. De focus lag dan ook niet op het ontwerp, maar op wat je niet ziet: de hardware aan de binnenkant, zoals de camera, processor en accu.

Formaat iPhone XS Max

Toch trekt de Max meteen de aandacht door zijn uiterlijk. Dat komt door het formaat: terwijl de XS net als de X een schermgrootte van 5,8 inch heeft, doet de XS Max het met een imposant 6,5-inch scherm. Het is het grootste scherm dat ooit in een iPhone heeft gezeten. Maar het is niet de grootste telefoon die Apple ooit heeft gemaakt: die eer is nog weggelegd voor de iPhone 8 Plus. Dit model (met een scherm van 5,5 inch) heeft een hoogte van 158,4 millimeter – een kleine millimeter meer dan de Max.

Als je ooit een Plus-model hebt gehad, weet je dus ongeveer hoe de iPhone XS Max in je broekzak zit. Het past net. En ondanks dat de XS iets kleiner is, voelt de telefoon aan als de grootste iPhone ooit. Dat heeft vooral te maken met de randen, die er bijna niet zijn. Hierdoor moet je je duim nog verder naar boven of beneden strekken om de boven- en onderkant van het scherm te bereiken. Met het scherm van de iPhone X was dit al lastig: met wat acrobatiek lukt het me nét om met één hand het bedieningspaneel naar beneden te vegen. Bij de iPhone XS lukt het me niet. Jammer, want het liefst houd je je iPhone met één hand vast om met je duim te typen, vegen, tikken en scrollen. En iOS 12 stuurt je te vaak naar de bovenkant van het scherm om het toestel goed met één hand te kunnen gebruiken.

iPhone X versus iPhone XS Max

Van de handzaamheid moet de Max het dus niet hebben – maar daarvoor koop je ook niet een iPhone met het grootste scherm ooit. Het ruim drie miljoen pixels tellende display maakt veel goed. We vonden netflixen met de iPhone X al een feest, maar met het kolossale scherm van de Max is de ervaring met het kijken van video alleen maar beter geworden. Ook voor games levert het grotere schermdiagonaal voordelen op. Het oogt niet alleen fraaier, maar knoppen en andere elementen kunnen ook groter worden weergegeven, waardoor de spellen zich beter laten bedienen. Verder maakt het browsen in Safari prettiger, omdat er meer inhoud past op het scherm. Wat we wel jammer vinden, is dat er geen ondersteuning is voor de Split View-functie van de iPad, want daar leent het scherm zich perfect voor.

Camera

De camera van de iPhone X was al verbazingwekkend goed, en op het eerste gezicht lijkt het alsof de XS Max dezelfde camera heeft. Aan de achterkant zitten twee 12-megalpixelcamera’s. De een is een groothoeklens, de ander een telelens. Die hebben dezelfde diafragmawaarde: f/1.8 en f/2.4. Toch is Apple er opnieuw in geslaagd om nóg meer uit die minuscule lenzen te persen. De sensoren hebben bijvoorbeeld grotere pixels, waardoor de iPhone meer licht kan vangen. Dat is goed te zien als je binnenshuis bij weinig licht fotografeert. Voor deze iPhone XS Max review vergeleken we de foto’s met de iPhone X en de plaatjes van zijn opvolger zijn bij weinig licht merkbaar beter. Ze hebben een meer scherpte en laten minder ruis zien.

Verder valt het op dat de iPhone ongelooflijk goed overweg kan met tegenlicht – voor camera’s een van de moeilijkste situaties. Bij veel tegenlicht verandert het onderwerp bij de meeste camera’s al snel in een zwarte silhouet, maar Smart HDR slaagt er bijzonder goed in om de hele foto mooi verlicht te houden. Het verbluffende verschil zie je hieronder, de bovenste foto is gemaakt met de iPhone X, de onderste met de iPhone XS Max.

tegenlicht iPhone X tegenlicht iPhone XS Max

Onder ideale lichtomstandigheden zijn de verschillen iets minder sprekend, maar op dit vlak deed de iPhone X het al meer dan uitstekend. Wel gebruikt Apple meer softwaretrucjes om de foto’s te verbeteren. Dat lijkt vooral bij gezichten te gebeuren. Bij foto’s van personen ziet de huid er vaak wel érg gladgestreken uit. Volgens een foto-expert van de professionele camera-app Halide is er echter geen sprake van een schoonheidsfilter, maar gebruikt Apple een agressievere ruisonderdrukking. Die veegt de details van je gezicht weg, waardoor het lijkt alsof je voordelige foto na een Photoshop-sessie of make-up-setje tot stand is gekomen. Een minpuntje, maar Apple heeft inmiddels aangegeven te werken aan een oplossing. Wat we verder vooral leuk vinden aan de camera is dat je kunt spelen met de scherptediepte van portretfoto’s.

Processor en batterij

De iPhone XS Max is voorzien van een krachtige A12 Bionic-chip. Het verschil met de vorige processor is vooral merkbaar bij Face ID; die herkent je gezicht nét iets sneller. Dat vonden we bij de iPhone X al snel gaan, maar als je je iPhone gemiddeld 163 keer per dag oppakt (bedankt voor de confronterende cijfers, Schermtijd) is elk beetje tijdwinst meegenomen. In het dagelijks gebruik merken we weinig verschil bij het multitasken, gamen, of het openen van apps: dat ging met de iPhone X al soepel. Toch betekent dit niet dat je verder weinig aan de A12-chip hebt: de processor is weer een stuk toekomstbestendiger dan de vorige versie, dus na een paar jaar gebruik worden de verschillen waarschijnlijk duidelijker.

Beter merkbaar is de verbetering van de accu. Het grote scherm van de Max gebruikt meer energie, maar in het enorme formaat kon Apple ook een grotere batterij kwijt. Hierdoor houdt de batterij het beduidend langer vol dan de accu van de iPhone X. Elke keer hadden we genoeg aan één lading om het einde van de dag te halen – óók op de dagen dat we een nieuw spel uitprobeerden of op pad gingen voor de cameratest. En als je je telefoon ’s nachts vergeet aan het stopcontact te hangen, dan overleeft het toestel zelfs bijna een tweede dag. Indrukwekkend.

iPhone XS Max

Moet je de iPhone XS Max kopen?

De iPhone XS Max is geen revolutionair nieuwe telefoon, maar wel een waardevolle upgrade. De ongelooflijk verbeterde camera, de snellere processor en de betere batterij maken het toestel zonder meer een aantrekkelijke telefoon. Zeker als je altijd al een voorkeur had voor het Plus-model. En zéker als je het nog doet met een iPhone met vingerafdrukscanner. Er is alleen wel een maar: het toestel is niet goedkoop. Je betaalt minimaal 1259 euro om de grootste iPhone ooit in je broekzak te kunnen steken. De kleinere versie kost honderd euro minder. Als je het geld ervoor hebt en je wilt absoluut het beste van het beste, dan kun je niet om de XS heen. Spookt er ook maar enige twijfel door je hoofd? Overweeg dan de iPhone XR.

De iPhone XR biedt veel vergelijkbare functies: een groot scherm (6,1 inch), de A12 Bionic-chip en een TrueDepth-camera voor Face ID. En trouwens: hij is 400 euro goedkoper. De XR beschikt echter wel over een enkele camera en het lcd-scherm is op papier minder dan het oled van de XS. Of dat een groot nadeel is, lees je in onze iPhone XR review.

Wil je een iPhone XS Max hebben? Het is nog mogelijk om een refurbished iPhone XS Max te kopen

Een uitgebreidere versie van deze iPhone XS Max review lees je in iCreate 103.

Pluspunten

  • Waanzinnige camera
  • Scherm perfect voor games en films
  • Face ID sneller
  • Batterij blijft maar gaan

Minpunten

  • Niet goed met één hand te bedienen
  • Discussie rondom schoonheidsfilter