Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 6 vs. Samsung Galaxy S6 edge

Auteur: Terry Stooker
31 reacties
Galaxy S6 Edge


Lees verder na de advertentie

Eerder schreven we al over de introductie van de Galaxy S6 en Galaxy S6 edge, de nieuwe toptoestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung. Nu we de Galaxy S6 edge in handen hebben gekregen via onze collega’s van Android Magazine, kunnen we deze smartphone mooi tegenover de iPhone 6 zetten in een korte vergelijking.

Design

De Galaxy S6 edge is een opvallende verschijning. In tegenstelling tot zijn voorgangers oogt en voelt het toestel dankzij de glazen behuizing en aluminium rand erg hoogwaardig. Het scherm dat aan de zijkanten gekromd is, valt direct op. Net als bij de iPhone steekt de camera aan de achterzijde iets uit, waardoor het toestel niet geheel plat op een tafel gelegd kan worden. Opvallend is dat de S6 edge, ook net als de iPhone, niet beschikt over een verwisselbare accu en geheugenkaartondersteuning, juist twee punten waar Samsung Apple veelvuldig op heeft aangevallen.

Vorm over functie

Bij zo’n gekromd scherm vraag je je al gauw af wat je ermee kunt. Dat het praktisch nut kan hebben, heeft Samsung bewezen met de Galaxy Note edge. Het scherm van dat toestel is aan een kant gebogen en hierop kun je inkomende berichten en meldingen bekijken, of de tijd, zonder dat je het hele scherm aan hoeft te zetten. Erg praktisch. Aangezien het scherm uit twee losse schermen bestaat – een recht en krom – scheelt dit ook nog eens de nodige energie.

Het scherm van de S6 edge bestaat ondanks de kromming echter uit één stuk, dus de energiebesparing is minimaal. Bovendien zijn alle handige toepassingsmogelijkheden verdwenen. Behalve een nachtklok die ’s nachts maximaal 12 uur lang weergegeven kan worden en het tonen van kleurnotificaties voor maximaal vijf contactpersonen, is er bar weinig mogelijk. Een gevalletje vorm over functie. Het ziet er leuk uit, maar je hebt er in het dagelijks leven weinig aan en bovendien is het in gebruik erg wennen – zeker bij veegbewegingen die je vanaf de zijkant moet inzetten.
Galaxy S6 Edge


kooptip

Wat dat betreft heeft Apple het bij de iPhone 6 beter aangepakt. Het scherm is ten opzichte van de iPhone 5s op essentiële punten verbeterd. Het scherm is groter waardoor je meer ruimte hebt voor apps en toepassingen. Het scherm is daarnaast Retina HD en heeft betere contrastwaarden, wat ideaal is voor het kijken van video’s en ander beeldmateriaal. Apple kijkt goed naar wat er daadwerkelijk verbeterd kan worden voor een betere gebruikerservaring en voegt niet klakkeloos een leuke gimmick toe.

Features, features, features

Een beetje in het verlengde daarvan ligt Samsungs drang om altijd erg veel extra’s toe te voegen aan hun toestellen. Scrollen met je ogen, bladeren door met je hand voor het toestel te zwaaien, een video pauzeren als je je ogen afwendt … het is de afgelopen jaren allemaal voorbijgekomen.

Tegenwoordig houdt Samsung zich gelukkig in, maar de S6 edge heeft toch weer de nodige nieuwe functies gekregen. Niet zulke nuttige als het sluimeren als je je ogen afwendt of het maken van een screenshot door met een vlakke hand over het toestel te vegen, maar ook features waar je wel wat aan hebt. De vingerafdrukscanner is bijvoorbeeld sterk verbeterd. Deze werkt nu hetzelfde als die van de iPhone. Je legt je vinger erop en het toestel wordt ontgrendeld.

Galaxy S6 EdgeDe betere camera

De iPhone staat al jaren bekend om zijn goede camera. Met de iPhone 6 (en zeker 6 Plus) kun je werkelijk prachtige plaatjes schieten. Samsung-toestellen staan ook bekend om hun goede camera’s, iets wat we voorheen niet echt konden beamen. Bij de Galaxy S6 edge is dit een ander verhaal, de foto’s die dit toestel aflevert zijn namelijk van uitzonderlijke kwaliteit. Het verschil is minimaal, maar als we heel eerlijk zijn, vinden we de foto’s van de S6 edge nog net iets mooier dan die van de iPhone 6 Plus. Dat neemt niet weg dat beide toestellen uitermate geschikt zijn voor zowel simpele vakantiekiekjes en snelle selfies op Facebook, als voor hoogstaande kunstzinnige fotografie.

Opslagruimte

Hoewel er steeds meer cloudoplossingen zijn, hebben veel mensen hun foto’s en video’s toch gewoon op het geheugen van hun smartphone staan. De S6 edge ondersteunt zoals gezegd geen geheugenkaart meer, maar met de 32 gigabyte kom je een heel eind. Dat is twee keer zo veel als de ‘instap-iPhone 6’, met 16 gigabyte opslagruimte. Hier moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat de iPhone 6 met 64 gigabyte geheugen met 799 euro nog altijd goedkoper is dan de goedkoopste S6 edge. Samsung heeft duidelijk gekozen voor een premiumtoestel met een premiumprijs, net als Apple. In tegenstelling tot bij de iPhone, daalt de prijs van Android-toestellen na verloop van tijd echter altijd aanzienlijk.

We kunnen niet ontkennen dat de Galaxy S6 edge een indrukwekkend toestel is. Eindelijk heeft Samsung een toptoestel op de markt gezet dat er ook echt premium uitziet en aanvoelt – inclusief premium prijskaartje. De camera is letterlijk en figuurlijk uitstekend, de vingerafdrukscanner werkt goed en het toestel presteert prima. Het gekromde scherm is echter geen schot in de roos; we zouden het zelfs eerder hinderlijk dan bevorderlijk voor de ervaring willen noemen. Apple denkt elke iPhone goed uit, waar de iPhone 6 wederom het toonbeeld van is.

Galaxy S6 edge

Android vs. iOS

De apparaten doen dus nog maar weinig voor elkaar onder – uiteindelijk zal de koper dus vooral kiezen tussen Android en iOS. Hierbij merk je net als bij het apparaat zelf dat Apple de software perfect heeft uitgedacht. Software en hardware sluiten naadloos op elkaar aan. Bij Android staat dit toch meer los van elkaar, ook omdat iedere fabrikant zijn eigen versie van Google’s besturingssysteem maakt. Je hebt misschien meer vrijheid om zelf dingen aan te passen, maar is dat voor de gemiddelde gebruiker nou echt nodig? De keuze is aan jou.