Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Eerste indruk iPhone 12 (Pro): de lat ligt (nog) hoger

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Een week geleden startte de voorverkoop van de iPhone 12 en 12 Pro, vandaag worden de eerste bestellingen uitgeleverd. We mochten al een aantal dagen met deze twee nieuwe iPhones spelen en zijn erg enthousiast. Apple is er wederom in geslaagd om een iPhone voor iedereen te maken en eentje voor echte professionals. Wat is er goed aan de iPhones? Waar is er voor Apple nog werk aan de winkel? Hoog tijd voor onze eerste indruk van de iPhone 12 en 12 Pro!

Overigens: vind je deze twee telefoons qua formaat niet helemaal geslaagd? In november verschijnen nog de kleine iPhone 12 mini en de gigantische iPhone 12 Pro Max.

Wat is er opvallend aan de iPhone 12 en 12 Pro

In de aanloop naar de keynote waren er al veel geruchten dat de iPhones dit jaar een nieuw design zouden krijgen. Weg met de afgeronde hoeken, en in plaats daarvan platte zijkanten zoals we die al van de iPad Pro en nieuwste iPad Air kennen. En wat valt op als we de iPhones in handen houden? Ze doen best denken aan de iPhone 4 en iPhone 5. De iPhone 12 heeft met zijn aluminium frame iets meer weg van de 5, de Pro doet met zijn frame van roestvrijstaal meer denken aan de 4.


kooptip

Opvallend is ook dat de ‘gewone’ 12 door het nieuwe design net wat handzamer is geworden. Het gaat in feite slechts om een paar millimeter, maar die voel je toch echt elke keer dat je hem oppakt. De iPhone 12 Pro is ook dunner dan zijn voorganger, maar heeft nu wel een groter scherm van 6,1-inch. Mensen die de kleinste maar modernste iPhone willen, wachten beter op de 12 mini.

Ten slotte ondersteunen de iPhones de nieuwe MagSafe-techniek. Die maakt nieuwe magnetische accessoires mogelijk (hoesjes en kaarthouders bijvoorbeeld), maar zorgt er ook voor dat draadloos opladen betrouwbaarder werkt. De MagSafe-oplader klik je namelijk magnetisch vast op de achterkant van de iPhone.

Wat is er goed aan de iPhone 12 en 12 Pro

Het nieuwe design is een prima reden om over te stappen op de iPhone 12. Maar hij heeft meer te bieden. Zo gebruikt Apple nu voor het eerst op het goedkopere model een oled-scherm. Dat scherm heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het energiezuiniger, ten tweede heeft het een veel beter contrast dan lcd-display’s. Pixels die zwart moeten tonen, worden gewoon uitgeschakeld – en dat leidt uiteraard tot de beste zwartwaardes. En ook de ondersteuning van 5G is erg goed geregeld op de iPhone 12, dankzij de accu-beschermende ‘Smart Data Mode’ die intelligent tussen 4G en 5G schakelt.

De iPhone 12 Pro kan alles wat de 12 kan, maar voegt daar nog een paar spannende extra functies aan toe. Die zijn met name belangrijk voor fotografen. Net als bij de ‘gewone’ 12 is de standaard groothoekcamera verbeterd met een lager diafragma. Hierdoor vangt de camera meer licht en maakt betere opnames onder slechte lichtomstandigheden. Handig daarbij is de nieuwe LiDAR-sensor. Deze meet met behulp van lasers de afstand tot voorwerpen. Had je ooit het probleem dat je iPhone met slecht licht niet kon autofocussen? Met LiDAR gebeurt dat altijd razendsnel. Ten slotte speelt de 12 Pro niet meer alleen HDR-video’s af, hij maakt ze ook. Ben je veel met filmopnames bezig? Dan móét je voor de 12 Pro gaan.

Wat kan er beter?

Zoals we eerder al zeiden, we zijn erg enthousiast over de nieuwe iPhones. Maar wat zou er beter kunnen? Over de hardware van de apparaten hebben we absoluut niets te mopperen. Die is gewoon ongelofelijk goed. Je zou de matige 5G-dekking in Nederland en België kunnen bekritiseren, of dat er nog niet genoeg coole apps zijn die gebruikmaken van de LiDAR-sensor. Maar dat is Apple’s fout niet. Apple maakt een telefoon met de technische mogelijkheden; providers, bedrijven en ontwikkelaars moeten die zien te benutten.

Waar Apple wel weer wat meer op zou kunnen letten, is de prijs. Afgelopen jaar was de iPhone iets goedkoper geworden, dit jaar hebben we bij de iPhone 12 echter te maken met een verkapte prijsstijging. Maar dat is zeuren op hoog niveau, want na onze eerste indruk weten we al zeker dat de iPhone 12 elke cent waard is. Bovendien bleef bij de iPhone 12 Pro de prijs gelijk.

iPhone 12 (Pro) eerste indruk: onze conclusie tot dusver

Met de iPhone 12 en iPhone 12 Pro laat Apple weer zien hoe je de beste smartphone ter wereld weer een stukje beter maakt. Alles wat je met een iPhone doet, doe je met de 12 nog beter. Daarnaast zitten er een hoop nieuwe technieken ingebouwd, die de twee iPhones erg toekomstproof zullen maken.

Wij raden iedereen de iPhone 12 aan – deze is daadwerkelijk de iPhone voor iedereen. De 12 Pro kies je vooral als je veel met fotografie en film bezig bent. Wil je een kleinere telefoon of juist een nog grotere? Wacht dan nog de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max.

Waar en wanneer kun je ze kopen?

De iPhone 12 en 12 Pro zijn afgelopen vrijdag in de voorverkoop gegaan, vandaag, 23 oktober, liggen ze ook echt in de winkels. Dit zijn de prijzen van de iPhone 12 en 12 Pro:

  • iPhone 12 (64 GB): € 909
  • iPhone 12 (128 GB): € 959
  • iPhone 12 (256 GB): € 1079
  • iPhone 12 Pro (128 GB): € 1159
  • iPhone 12 Pro (256 GB): € 1279
  • iPhone 12 Pro (512 GB): € 1509

Je koopt de de iPhones bij Apple of bij winkels als Coolblue of Bol.com. Liever een toestel met een abonnement? Kijk dan eens bij bijvoorbeeld KPN, T-Mobile of Mobiel.nl.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!