Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad mini 2019 review: minimaal formaat, maximale prestaties

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad mini 2019


Lees verder na de advertentie

Met een 7,9-inch scherm is de iPad mini Apple’s kleinste iPad. Hierbij heeft Apple het maximale uit de mini weten te persen. Of dit de tablet is die het best bij jou past, lees lees je in deze iPad mini 2019 review.

iPad mini 2019 review

Je kunt veel zeggen over de mini, maar dit is typisch een geval van ‘je houdt ervan of je haat het’ en dat heeft alles te maken met het formaat. Zit je in team ‘Love it’? Dan kunnen we praten als brugman en zeggen dat het scherm toch echt te ielig is om te gamen of te Netflixen (of Apple TV+’en, binnenkort). Dat het géén ideale e-reader is, omdat het scherm in de zon niet goed afleesbaar is en de batterij niet wekenlang meegaat.

Maar we gaan je toch niet van je standpunt afbrengen dat de mini zo fijn draagbaar is en je hem gemakkelijk overal mee naartoe sleept, bijvoorbeeld als je voor je werk veel onderweg bent. Dat je hem in één hand vasthoudt tijdens een presentatie, of om snel iets te noteren of te schetsen – alsof het een notitieblok is. Zit je in team ‘Hate it’? Dan heb je geen boodschap aan hét verkoopargument van de mini: compact, slechts driehonderd gram schoon aan de haak, makkelijk hanteerbaar. Je weet van jezelf waarschijnlijk prima in welk team je zit.

Ontwerp

Zie je de nieuwe iPad mini, dan zou je je zomaar kunnen vergissen. Qua ontwerp is er niets nieuws onder de zon: de nieuwe mini heeft hetzelfde ontwerp als de allereerste mini uit – schrik niet – 2012. Bij de Air is de rand flink gereduceerd en het scherm wat gegroeid, bij de mini heeft Apple dat niet gedaan. In combinatie met het kleine scherm lijkt de rand zodoende gigantisch. Onwillekeurig denk ik aan een glimlach met te veel zichtbaar tandvlees. Ben je echter nog niet verpest door een iPad Pro met nog amper een rand, dan zal deze retro-look inclusief thuisknop met Touch ID je waarschijnlijk minder dwarszitten.


kooptip

Het scherm van de mini is weliswaar klein, maar bijzonder fijn. Net zoals bij de iPad heb je een volledig gelamineerd Retina-display met antireflectiecoating en True Tone. Door dit laatste wordt de witbalans aangepast op het licht in de omgeving, waardoor wit altijd fris wit lijkt en niet gelig of blauwig. De iPad mini 5 verslaat álle iPads qua pixeldichtheid en heeft het scherpste scherm van allemaal. Ten opzichte van de Pro-modellen moet je ProMotion missen.

Apple Pencil en Smart Keyboard

De iPad mini 5 heeft voor het eerst ondersteuning voor de Apple Pencil van de eerste generatie – dus weer de versie die wat kleine tekortkomingen heeft. Enerzijds is het ideaal dat je de Apple Pencil nu kunt gebruiken op de mini. Want zoals gezegd dubbelt de mini prima als notitieblok. Voor de tekenaars, doedelaars en schrijvers dus een prima aanschaf – tenzij je juist liever tekent op een groter canvas. Minder creatief aangelegd? Voor het bedienen van de mini gebruik je hem waarschijnlijk iets minder snel, omdat je vanwege het kleine scherm toch al heel eenvoudig met je vingers door de iPad navigeert.

Het belangrijkste detail waarop de mini afwijkt van de Air is de Smart Connector. Die ontbreekt op de mini. Je kunt er zodoende geen Smart Keyboard van Apple op aansluiten – zo’n toetsenbordje zou in het geval van de mini ook een hilarisch poppenhuisformaat hebben. Wil je een extern toetsenbord, dan ben je aangewezen op bluetooth–toetsenborden van andere merken. Bij het typen op het scherm valt overigens op hoeveel ruimte het virtuele toetsenbord in beslag neemt. Je bent snel geneigd om het weg te tikken zodat je weer wat ziet.

Krachtige chip

iPad mini 2019 review

De iPad mini 2019 is net zoals de iPad Air uitgerust met de A12 Bionic-chip, die alles mogelijk maakt wat je met iedere volwaardige iPad zou kunnen doen. Qua software betekent dat een grote vooruitgang. Want hoewel op deze iPad mini net zoals op de iPad mini 2, 3 en 4 iOS 12 draait, kun je er nu zo veel meer mee. Op de oude mini had je een wat uitgeklede versie van het besturingssysteem, maar de nieuwe mini maakt dat ruimschoots goed. Zware augmented reality–toepassingen maken hun debuut op de mini en zelfs wat multitasken betreft, doet de mini precies wat je van hem vraagt. Twee apps naast elkaar, een derde app zwevend eroverheen, nog een videootje erbij: geen enkel probleem … Behalve dan dat het wat druk wordt op het 7,9-inch scherm, maar dat is slechts een klein probleem.

Conclusie

Ben je per definitie op zoek naar een kleine tablet die een stuk krachtiger is dan de iPad mini uit 2015? Dan ben je aangewezen op de nieuwe iPad mini. Ook buiten Apple om vind je op dit moment geen serieuze kandidaat van dit formaat. De iPad mini is de iPad Air in het klein. Je mist alleen de Smart Connector voor Apple’s eigen toetsenbord , maar de vraag is of je daarin geïnteresseerd bent als je juist bewust kiest voor dat kleine formaat. De rand rondom het scherm had wel wat minder gemogen.

Deze review komt uit iCreate 108:

Pluspunten

  • Ondersteunt Apple Pencil
  • Heeft Smart Connector
  • Krachtige A12 Bionic-chip

Minpunten

  • Gedateerd ontwerp
  • Klein scherm
  • Niet de goedkoopste iPad