Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iOS 11-review: beter voor de iPhone, briljant voor de iPad

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 11


Lees verder na de advertentie

Gisteren is Apple’s nieuwe besturingssysteem iOS 11 verschenen. Dat is groot nieuws voor de iPhone, en zowaar nóg groter voor de iPad. iOS 11 heeft een hoop nieuwe en verbeterde functies voor je Apple-toestel te bieden. Wat je ervan kunt verwachten? Dat lees je in onze review.

Bedieningspaneel helemaal anders

De verandering die het meest in het oog springt, is die van het Bedieningspaneel. Je activeert hem nog steeds door over het scherm naar boven te vegen, vervolgens ken je het niet meer terug.

Weg is het Bedieningspaneel van iOS 10 dat maar de helft van het scherm in beslag nam en waarbij je tussen verschillende pagina’s moest bladeren. Apple is erin geslaagd om veel meer knoppen dan voorheen in één scherm te persen. Er zijn handige sliders waarmee je het volume en de helderheid van het scherm aanpast. Duw je wat harder op de knoppen of gebruik je 3D Touch, dan verschijnen er in veel gevallen nog extra functies.


kooptip

Tot en met iOS 10 was het Bedieningspaneel nog statisch: je moest het doen met de knoppen die Apple er voor je in had gezet. Sommige functies daarvan heb je misschien nooit gebruikt, terwijl andere functies juist ontbraken. Apple heeft naar ons geluisterd en vanaf nu kun je het Bedieningspaneel gedeeltelijk zelf inrichten met 17 knoppen, waaronder Schermopname, Apple TV Remote en Niet storen tijdens autorijden. Mochten er volgend jaar in iOS 12 ook nog knoppen voor apps van derde partijen komen, dan zijn we helemaal tevreden.

Nieuwe app: Bestanden

iOS 11 Bestanden

Apple probeert de iPad Pro al jaren in de markt te zetten als alternatief voor een laptop. Maar zonder een goed systeem om je documenten in op te slaan, wilde dat nog niet zo lukken. Nu is er de nieuwe app Bestanden, waarin dit tot op zekere hoogte wel mogelijk is. Het is natuurlijk nog steeds geen Finder of Verkenner, maar wel al een verademing vergeleken met hoe het voorheen was.

Je kunt bestanden uit bijvoorbeeld je mail of berichten of van het internet nu op deze centrale plek opslaan door op de Deel-knop te tikken. En dan niet alleen in Apple’s eigen iCloud, maar ook in bijvoorbeeld Google Drive en Dropbox zodat je ze ook vanaf andere apparaten kunt openen. De nieuwe app Bestanden komt het best tot zijn recht op de iPad, maar is er ook voor de iPhone.

Grote veranderingen voor de iPad

Met iOS 11 is de iPad geen uit de kluiten gewassen iPhone meer, maar een apart apparaat met geheel eigen functies. De iPad groeit met deze update meer naar de Mac toe, bovendien kun er ingewikkeldere taken mee volbrengen.

Om te beginnen is er een Mac-achtig dock waar je naar believen apps in en uit kunt slepen en waarin ook recent gebruikte apps een plaats hebben. Van hieruit kun je heel makkelijk twee apps naast elkaar bekijken en gebruiken: sleep een icoon uit het dock naar de zijkant van het scherm en er opent een app naast de app die je al geopend had. Je kunt zo tot drie apps tegelijk in beeld hebben: twee apps naast elkaar in split view, en dan nog een derde die daar weer overheen ligt.

Dat komt dan weer van pas bij wat absoluut een van de beste nieuwe iOS 11-functies is: drag & drop. Hiermee sleep je content vanuit de ene naar de andere app. Je kunt hierbij denken aan teksten en foto’s, maar ook linkjes, documenten en locaties uit Kaarten.

Heb je deze functies eenmaal in de vingers, dan kun je niet meer zonder. Een minpunt is dat je ze niet zomaar in de vingers hebt. De gebaren zijn niet echt intuïtief en je moet ze zonder al te veel hulp van Apple zien te leren. Functies die je niet kent, zul je daarom niet snel ‘per ongeluk’ ontdekken. Je moet er echt even induiken, maar daarna profiteer je er ook van.

Oog voor veiligheid

Wat in de iOS 11-update voor de iPhone opvalt, is Apple’s oog voor veiligheid. Je iPhone heb je altijd bij je en werpt zich op als je lijfwacht.

sos noodmelding ios 11

Een uitgelezen voorbeeld hiervan, is de nieuwe functie SOS-noodmelding die je kunt activeren via de Instellingen-app. In geval van nood duw je vijf keer op de sluimerknop om de hulpdiensten te waarschuwen. Die krijgen dan ook meteen je locatiegegevens door. Na het gesprek gaat er ook een melding naar degene die je hebt gemarkeerd als SOS-contactpersoon.

Een ander voorbeeld is de speciale autorijdmodus die je zelfs automatisch kunt laten activeren. Met de nieuwe functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ detecteert je iPhone het als je rijdt en blokkeert dan alle meldingen en notificaties. Degenen die je proberen te bereiken, krijgen een melding waarin staat dat je achter het stuur zit.

Eindelijk weer nieuwe apps ontdekken

Zeg nu zelf: hoeveel apps download je de laatste tijd nog? Het zijn er waarschijnlijk stukken minder dan voorheen. Er was ook geen doorkomen meer aan in die enorme App Store.

Veranderingen in de App Store

Met iOS 11 heeft Apple de Store opnieuw ingedeeld en wordt het voor het eerst in jaren weer leuk om op zoek te gaan naar nieuwe apps. Het onderscheid tussen games en overige apps zorgt al voor het nodige overzicht. Maar het tabblad Vandaag, dat is de plek waar je moet zijn. Dit is in wezen Apple’s blog over wat er te verkrijgen is in de App Store. Met tips, lijstjes, video’s en achtergrondartikelen over verse en interessante apps.

Meer plezier met foto’s

Bijna iedereen met een iPhone maakt veel foto’s en dat wordt nog veel aantrekkelijker met iOS 11. Het mooie is dat je je een slag in de rondte kunt fotograferen: een foto neemt nog maar de helft van de opslagcapaciteit in en boet daarbij niet in aan kwaliteit. Ook heb je weer een extra reden om Live Photos te maken. Die waren tot nu toe een gimmick waarop je misschien al was uitgekeken, maar nu kun je je bewegende foto’s omvormen tot grappige gifjes. Ook kun je de Live Photos bijsnijden en een andere foto als hoofdfoto selecteren.

 

Talloze veranderingen

De veranderingen die we hier besproken hebben, vormen nog slechtst het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer kleinere en grotere veranderingen die je ongetwijfeld kunnen bekoren. Zo maakt Notities je papieren notitieblok en je scanner compleet overbodig, komt Siri veel minder robot-achtig over (en kun je hem ook typend commanderen), typ je makkelijk met een éénhandig toetsenbord en is er een reeks nieuwe wallpapers.

iOS 11 thuisscherm

Waar we nog op wachten, zijn de augmented reality-apps in de App Store. Apple heeft deze zomer voor ontwikkelaars ARKit uitgebracht waarmee ze geavanceerde AR-apps kunnen maken. Er staan er al wel wat in de App Store, maar we verwachten dat we de mogelijkheden pas echt gaan zien als straks de iPhone 8 en met name de iPhone X te koop zijn, want die kunnen nog beter met deze technologie uit de voeten.