Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

25 apps om geld te besparen met je iPhone, iPad en Mac

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apps geld besparen

Inflatie, torenhoge brandstofkosten, een overvolle woningmarkt – onze portemonnees hebben het tegenwoordig zwaar te verduren. Ook Apple blijft de prijzen van alle apparaten verhogen, maar toch biedt het bedrijf ook soelaas: je iPhone, iPad en Mac kunnen je helpen om geld te besparen. Niet alleen tijdens het (online) shoppen, maar ook terwijl je boodschappen doet, een dagje uit gaat, en meer. Daarom vind je hier 25 apps om geld te besparen met je Apple-apparatuur!


Geldzaken op orde

Bankafschriftjes zijn handig, maar je hebt ze niet altijd bij de hand. Met deze apps krijg je pas écht een blik op je geld.

1. Grip op je uitgaven

Apps geld besparen

Als je je financiën tot op de cent wilt beheersen, download je GRIP. Dit digitale huishoudboekje verdeelt al je inkomsten en uitgaven in categorieën, waardoor je direct ziet waaraan je het meeste geld spendeert. Zelfs vaste lasten worden automatisch gedetecteerd en in een aparte categorie geplaatst.

Ook handig is de budgetfunctie: wil je niet meer dan 60 euro aan je boodschappen besteden, dan stel je zelf een budget op en komt GRIP je porren zodra het bijna op is. Zo wordt de kans kleiner dat je over je limiet gaat. Oh, en hoewel overal trots wordt verkondigd dat ABN AMRO de app ontwikkeld heeft, werkt hij ook met ING, SNS Bank, Rabobank en meer.

2. Bijzonder beleggen

Apps geld besparen

Om geld te verdienen moet je geld uitgeven, toch? Dat is de filosofie bij Peaks, want wanneer je de app aan je bankrekening koppelt, worden al je uitgaven naar boven afgerond. Betaal je bijvoorbeeld € 4,20 voor een croissantje bij de bakkerij om de hoek, dan wordt er 5 euro van je rekening afgeschreven.

Het wisselgeld wordt vervolgens automatisch geïnvesteerd in een indexfonds. Welke dit is en hoe risicovol het bedrijf is, heb je deels zelf in de hand, maar hopelijk heb je na verloop van tijd een kleine extra spaarpot verzameld. Nog een laatste waarschuwing van de app (en onze redactie): door te investeren kun je ook geld verliezen, dus beleg alleen bedragen die je kunt missen.

3. Meet je energieverbruik

Apps geld besparen

De airco uit, minder lampen aan, een dekentje erbij pakken in plaats van de thermostaat verhogen – de meeste huishoudens houden steeds meer rekening met hun energieverbruik. Oxxio helpt daarbij: deze app geeft je een overzicht van je stroom- en gasverbruik van de afgelopen tijd. Het werkt zelfs per apparaat, waardoor je sluwe energieslurpers snel op het spoor bent.

Zijn je maandelijkse kosten niet gelijk aan je energieverbruik, dan kun je via de app het termijnbedrag verhogen of verlagen. Of je wacht tot de Jaarcheck, waarin de app een termijnbedrag adviseert dat volledig bij je gedrag past. Oxxio-klanten hebben zelfs toegang tot wat exclusieve functies, maar de rest van Nederland kan de app ook gebruiken.

4. Gimme, gimme, gimme

Apps geld besparen

Hebben je (klein)kinderen de zakgeldleeftijd bereikt, dan leert Gimi ze omgaan met hun nieuwe verdiensten. Deze app is erop uit om digitaal geld tastbaar te maken: jonge klanten bij ING, SNS, ­Rabobank en ABN AMRO kunnen hier onder andere hun spaargeld bijhouden, een spaardoel instellen en hun ouders om klusjes vragen om wat extra centjes te verdienen.

Voor dat laatste is het belangrijk dat jij de app ook downloadt. Doe je dit, dan geeft Gimi je toegang tot het uitgavenoverzicht van je kind en stuurt hij je een automatische herinnering wanneer het tijd is om het zakgeld te geven. Zo leer je ze meteen om afspraken na te komen.


Korting voor thuis

Shop je graag vanuit je luie stoel, dan ben je met een appje of twee een stuk voordeliger uit. Of drie, of vier …

5. Folders in overvloed

ftr_geld_141

Voor velen is het stapeltje reclamefolders dat zo nu en dan op de deurmat valt zonde van het papier. De meeste deals zijn toch niet relevant en in sommige winkels heb je überhaupt nog nooit een voet gezet. Dat niet alleen: er is ook gewoon een compact appje voor! In AlleFolders staat bijna elke folder in Nederland, wat volgens de app maandelijks neerkomt op zo’n 50.000 aanbiedingen in meer dan 200 (web)winkels.

Zoek snel naar bepaalde aanbiedingen, zet koopjes op een verlanglijst en deel aanbiedingen met vrienden. Ook kun je folders van bepaalde aanbieders in je favorieten zetten, zodat je op de hoogte wordt gebracht zodra er een nieuwe editie uitkomt. Wil je een product toch liever in de winkel zien? Stel dan je postcode in, want AlleFolders laat je dan alle aanbiedingen in de buurt zien.

6. Pittig hete aanbiedingen

Apps geld besparen

Échte koopjesjagers zullen hem al kennen, maar Pepper.com is de place to be als het gaat om online aanbiedingen, kortingscodes en andere aantrekkelijke deals. De app wordt namelijk bijgehouden door je medeconsumenten: wanneer een gebruiker een interessante actie heeft gevonden en hem met de prijzen van andere aanbieders vergeleken heeft, kan diegene hem delen via de app.

Iedereen die de aanbieding hier vervolgens bekijkt, mag er feedback op geven door op ‘heet’ of ‘koud’ te stemmen. Nepaanbiedingen of lege beloftes worden er zo meteen tussenuit gevist. Heb je toch graag een koopadvies voordat je de knoop doorhakt? Dan staan er meer dan 190.000 geregistreerde Pepper-gebruikers voor je klaar. Net alsof je in de winkel wordt geholpen, dus.

7. Van alle markten thuis

ftr_geld_141

Marktplaats ken je vast wel, maar het is stiekem best vermakelijk om even in de app te neuzen. Want wat verkoopt het grootste handelsplatform van Nederland niet? Het is niet alleen aantrekkelijk om zelf koopjes te scoren: het is ook interessant om op je eigen zolder te duiken en te kijken of een van je prullen een tweede leven verdient.

Door vervolgens een advertentie te plaatsen en hem via social media te delen, bereik je vanzelf een geïnteresseerde koper. Daarna neem je in de app gemakkelijk contact op om samen tot een prijs te komen. Met een beetje geluk ontdek je zelfs een gat in de markt, want ook niche producten zijn hier waardevol.

8. Kledingkoopjes

ftr_geld_141

Last van een uitpuilende kledingkast? Dan is Vinted je persoonlijke assistent, want je zet hier eenvoudig oude kledingstukken te koop. Maak een foto van het artikel, upload hem in de app en voeg er een omschrijving en vraagprijs bij. Daarna is het wachten op een potentiële koper.

Dit duurt vast geen eeuw, want alle stijlen worden vertegenwoordigd op deze digitale kledingmarkt – van zwartleren platform boots tot vintage momjeans uit de jaren tachtig. Ook voor jouw oude T-shirts zijn dus gegadigden, mits ze nog in prima staat verkeren. Wil je zelf een blitse outfit inslaan? Er zijn wereldwijd duizenden medefashionista’s die hun afdankertjes hier ook aanbieden.

9. Kortingscodes en klantenkaarten

Apps geld besparen

Vliegtickets, bioscoopbonnen, creditcards – OK is een verzamelplaats voor al je tickets, klantenpasjes, kortingsbonnen, cadeaukaarten en meer. Zo staan ze allemaal in één app en hoef je niet alle lades uit je kasten te trekken voor die ene cadeaubon die je maanden terug als verjaardagscadeau kreeg.

Integendeel: je hebt ze meteen bij de hand wanneer je online afrekent (al is het ook handig als je bij de kassa staat). Voor grote merken kost het slechts een paar tikken om je bonnen en klantenkaarten toe te voegen; pasjes van lokale winkels voeg je handmatig toe.

Nieuwsbriefvoordeeltjes

Al die apps zijn voordelig, maar webshops doen doorgaans ook aan nieuwsbrieven. Door je hiervoor in te schrijven, word je via de mail op de hoogte gebracht van de laatste acties, aanbiedingen en kortingscodes van de betreffende aanbieder. Soms zijn zulke acties exclusief voor nieuwsbrieflezers en in veel gevallen krijg je als onlangs ingeschreven klant 10 procent korting op je eerstvolgende aankoop. En eh, nu je toch bezig bent, hieronder schrijf je je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bezuinigen op je boodschappen

Wie zegt dat je minder moet kopen als je wilt bezuinigen op je boodschappen? Met deze apps neem je het heft in eigen handen.

10. Lekkernijen voor een prikkie

ftr_geld_141

Too Good To Go heeft een hedonistische insteek: houdt een winkel aan het eind van de dag wat versgemaakte lekkernijen over, dan kun je ze voor een fractie van het oorspronkelijke bedrag ophalen. Dit doe je door in de app een reservering te plaatsen voor een ‘box’ met eten. Het blijft nog mysterieus wat hier in zit, want de winkels weten voor het eind van de dag nog niet wat ze overhouden.

Op deze manier proberen de ontwikkelaars van de app om de wereldwijde voedselverspilling te verminderen. Ook in Nederland doen steeds meer winkels mee aan dit initiatief, dus wie weet ook jouw favoriet.

11. Kliekjes sparen

Over verspilling gesproken: het gebeurt vast wel eens dat je een gerecht kookt en je nog een halve maaltijd overhoudt. In dat geval gooi je die niet in de prullenbak, maar stel je de app Slim Koken hiervan op de hoogte. ­Zodra je aangeeft welke restjes je hebt, zoekt hij naar recepten voor de lekkerste gerechten die je hiermee kunt bereiden. Zo kun je dus al het overgebleven voedsel hergebruiken voor je volgende maaltijd en hoef je niet eens een complete nieuwe set ­ingrediënten in te slaan.

Zelfs als je daarna nog meer kliekjes overhoudt, word je aangespoord om die niet weg te gooien. De app geeft je namelijk ook tips om de restjes zo lang mogelijk te bewaren.

12. Waar is mijn boodschappen­geld?

ftr_geld_141

Boodschappen doen en achteraf je geld terugkrijgen: Scoupy regelt het voor je. Deze app werkt samen met A-merken om producten voor een fractie van de originele prijs te verkopen. Doe je boodschappen zoals je altijd doet, upload eenmaal thuis een foto van je kassabon en binnen enkele dagen wordt (een deel) van je betaalde geld teruggestort.

Althans, mits een van de gekochte producten in de aanbieding is, dus neem een kijkje in de app voordat je naar de winkel gaat. Vooral aangezien de aanbiedingen regelmatig veranderen. Een greep uit de koopjes op moment van schrijven: 50 procent cashback op een doosje Mentos kauwgum, een gratis blikje Heineken 0.0-bier en een zak Bugles chips van Lay’s voor € 0,50.


Even naar de supermarkt

Over supermarkten gesproken: wist je dat de meeste ketens ook hun eigen apps hebben? Hier een overzicht van de top drie grootste namen in Nederland.

13. Gewoon, bij Albert Heijn

ftr_geld_141

Albert Heijn is al jaren de grootste supermarktketen van Nederland, en dat is te zien aan de app. Hij stelt je voor aan actuele acties, maar met de ‘Mijn Bonus Box’-functie ontvang je wekelijks vijf extra aanbiedingen, speciaal voor jou.

Bovendien kun je je bonuskaart digitaliseren, waardoor je niet elke keer in je portemonnee moet grabbelen tussen een van je tig pasjes. Hetzelfde geldt voor de zegels. Door deze in de AH-app te zetten, heb je altijd en overal toegang tot je spaarkaarten. Dus ook wanneer je onverwachts even de Appie binnenhobbelt.

14. Hallo Jumbo

ftr_geld_141

De AH is dan wel de grootste, maar Jumbo zit de keten op de hielen. Ook qua app: net als zijn concurrent geeft hij actuele aanbiedingen overzichtelijk weer. Vroege vogels kunnen op zondagavond zelfs alvast spieken naar de kortingen voor de aankomende week.

Toch is deze specifieke app vooral bedoeld om bestellingen te plaatsen, want voor alle extraatjes moet je juist de Jumbo Extra’s-app downloaden. Hierin heb je volledige controle over je Extra’s-pas: spaar punten bij de kassa, bekijk hoeveel je er hebt en lever ze in tegen kortingen op boodschappen, dagjes uit of andere geinige acties. Bonus: check de app ook even op je verjaardag!

15. ALDI, altijd slim

ftr_geld_141

De omschrijving in de App Store zegt genoeg: met de ALDI-app loop je geen aanbiedingen meer mis. Hij houdt je namelijk constant op de hoogte van de meest recente acties, zowel via het productenoverzicht als de notificaties die je ontvangt. Maar niet alleen huidige acties, want je ontdekt hier ook welke aanbiedingen er in de toekomst verschijnen en wanneer ze in de winkels liggen. En als je de app laat weten dat je geïnteresseerd bent in een specifiek product, ontvang je een melding zodra de prijs is gedaald.

Breng je in het buitenland een bezoekje aan de ALDI? Ook dan haal je de app voor de dag. Door hierin van land te wisselen, krijg je een overzicht van de huidige aanbiedingen in dat gebied.

Supermarkten in overvloed

Plus, Lidl, Spar – Nederland is rijk aan zoveel supermarktketens, dat iedereen zijn favoriet heeft. De kans is dus groot dat jouw lokale zaak hier niet wordt vertegenwoordigd. Neem in dat geval alsnog een kijkje in de App Store en zoek naar de naam van jouw lievelingswinkel. Wellicht dat zij ook een eigen app hebben ontwikkeld (en dat je daarmee wat toffe deals kunt scoren).


Voordelig op pad

Ook onderweg kunnen de kosten flink oplopen. Zo haal je ze weer wat naar beneden.

16. Voordelig dagje uit

ftr_geld_141

Zin in een compleet dagje uit? Kijk dan eerst even op Groupon. Hier vind je kortingen voor allerlei activiteiten in meer dan 500 steden ter ­wereld: van een bezoekje aan een nationaal museum tot een driegangendiner bij je lokale restaurant. De aanbiedingen zijn onderverdeeld in ­categorieën, zodat je snel navigeert naar jouw favoriete bezigheid. Of gebruik je locatie om te zien welke acties er in de buurt zijn.

Is je oog uiteindelijk op een bepaalde aanbieding gevallen, dan claim of verzilver je de kortingscode – ook wel ‘Groupon’ genoemd – direct in de app. Onderweg is hij dus net zo handig als thuis!

17. Gezamenlijke rekening

ftr_geld_141

Tijdens een uitje met een groep vrienden, familie of collega’s is het onvermijdelijk dat je elkaars kosten zo nu en dan voorschiet. WieBetaaltWat stelt de hele groep hiervan op de hoogte. Door vooraf alle feestgangers uit te nodigen en in één lijst te plaatsen, kunnen zij hun gezamenlijke uitgaven toevoegen, wijzigen of verwijderen. De kosten van alle leden worden vervolgens automatisch verrekend.

Je bepaalt samen of alle uitgaven evenredig worden verdeeld of verschillen per individu. Ondertussen kunnen alle groepsleden de verrekende kosten volgen, evenals wie de schulden al heeft afbetaald. Ben je juist een ander iets verschuldigd, dan kun je het bedrag in de app terugbetalen met PayPal, iDEAL of een betaalverzoek.

18. Voor al je autokosten

ftr_geld_141

De brandstofkosten lopen dusdanig uit de hand, dat we met z’n allen weer de fiets pakken. Heb je hier geen tijd voor, dan is ANWB Onderweg een schrale troost. Via de interactieve plattegrond zie je de brandstofkosten per liter van alle tankstations in Nederland, evenals parkeertarieven. Zo kun je zelf de prijs en afstand vergelijken om erachter te komen waar je het voordeligst kunt tanken of parkeren.

Is er op loopafstand van je bestemming een goedkopere parkeerplek, dan geeft de app je een seintje. Chauffeurs met een elektrisch voertuig ontvangen zelfs een overzicht van alle oplaadpalen in de gehele Benelux. Wie weet, als heel Nederland deze app had, gingen we misschien niet massaal naar onze oosterburen voor een volle tank.

19. Gauw boeken!

Apps geld besparen

Het vakantieseizoen is net achter de rug, maar wellicht verlang je al naar een spontaan weekendje weg. Met HotelTonight is de overnachting in ieder geval zo geboekt. De app werkt samen met hotels over de hele wereld: door je met korting te verleiden, hopen beide partijen op het laatste moment de lege kamers te vullen.

HotelTonight richt zich dus vooral op vakantiegangers die op het laatste moment boeken, maar het kan ook dagen, weken of maanden eerder. Bovendien ontvang je gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van je interesses en zelfgekozen budgetcategorie: ‘Basic’, ‘Hip’ of ‘Luxe’. Wij voelen het vakantiegevoel alweer opborrelen.

20. De kaart erbij pakken

ftr_geld_141

De doorsnee iPhone-gebruiker zal Google Maps vast geïnstalleerd hebben, maar wist je dat deze navigatie-app ook een prijsindicatie van de meeste restaurants weergeeft? Dit zie je wanneer je op een restaurant tikt: onder het aantal sterren staat een bepaald aantal valutasymbolen, bijvoorbeeld het euroteken.

Er zijn drie niveaus: één euroteken geeft aan dat een maaltijd hier ongeveer € 1 tot € 10 per persoon kost, twee € 11 tot € 20, drie € 21 tot € 30 en vier of meer stijgt daar bovenuit. Door dit vooraf even te dubbelchecken, kom je niet onverwachts voor een duur grapje te staan. Extra tip: bespaar kosten op vakantie door een auto zonder navigatie te huren en gewoon Google Maps (of Apple Kaarten) te gebruiken.

21. Wees je eigen reisgids

ftr_geld_141

Ik ga op vakantie en neem mee … mijn persoonlijke reisgids! In GPSmyCity staan ­oneindig veel looproutes en reisartikelen voor meer dan duizend steden ter wereld. Je selecteert een route in de app, volgt de instructies op het scherm en gaat de trekpleisters op je eigen tempo af. Ook als je geen internet hebt, want de reisgidsen werken zelfs offline.

Je huidige locatie vind je met ‘FindMe’, naderhand zie je met ‘TrackMe’ waar je zoal bent geweest. Voor elke route betaal je slechts een fractie van het bedrag dat je een reisgids doorgaans betaalt. Vooral de toeristen­trekkers staan centraal, maar iedereen moet toch een keer de Champs-Élysées afstruinen?


Geld besparen met je Mac

De voorgaande apps werken vooral op de iPhone en iPad, maar hoe zit het met apps voor de Mac? Daarvan krijg je er in dit artikel 4 voor de prijs van 1.

22. Rustig shoppen

Apps geld besparen

Karma is een winkel-app voor geduldige ­koopjesjagers. Je verzamelt artikelen van duizenden websites in één compacte app, maar niet om ze direct te kopen. De app stuurt een automatisch gegenereerde melding wanneer een van je producten is afgeprijsd, zodat je op de hoogte wordt gebracht van het meest gunstige moment om de aankoop te doen.

Bij een net verschenen product wacht je dus totdat de prijs is gedaald. Tenzij hij zeer geliefd is: Karma stuurt je ook een melding als de voorraad van een artikel schaars is. In dat geval moet je zelf overwegen om het product toch voor de volle prijs te kopen.

23. Kortingjager

ftr_geld_141

Waarom het internet afstruinen naar kortingscodes als er ook een app is die het voor je doet? De database van Rabatta stelt je direct op de hoogte wanneer je een winkel bezoekt waar iets te winnen valt, bijvoorbeeld via een kortingscode, aanbieding of promotie. Hiervoor werkt de app samen met meer dan 750 webshops.

Navigeer je naar de webshop van een bekende naam als ASOS, Hello Fresh of JD Sports en wordt de database getriggerd, dan verschijnt rechtsboven in de browser het mosterdgele icoontje van de app. Zo zie je direct of er een actie loopt, zonder zelf allerlei speurwerk te verrichten.

24. Twee in een

ftr_geld_141

Buddy brengt je complete financiële profiel in beeld. Je begint door een persoonlijk budget samen te stellen – voor jezelf, met je partner of in groepsverband. Gaandeweg je dit bedrag spendeert, zie je een actueel overzicht van de uitgaven die je hebt gemaakt, in welke periode en wat het resterende bedrag is. Kleine kans dus dat je overboord gaat door je complete maandsalaris te spenderen.

Ga je samen op stap, dan houd je met de Split-functie precies bij welke kosten je voor elkaar hebt voorgeschoten. Financiën bekijken en veroorloofde kosten terugbetalen? Hé, dat is net GRIP en WieBetaaltWat in één.

25. Abonnementen afstrepen

Apps geld besparen

Nog een huishoudboekjes-app: Dyme. Hij lijkt grotendeels op Buddy, maar verdeelt je uitgaves ook in categorieën zoals boodschappen en kleding. Maar wat Dyme écht onderscheidt, is de focus op vaste lasten. De app filtert je vaste maandelijkse kosten en abonnementen: hij zet ze allemaal in een overzicht, ‘verborgen’ abonnementen worden opgespoord en ongewenste abonnementen zeg je direct op in de app.

Is er een partij waarbij je minder kunt betalen voor dezelfde dienst, dan laat Dyme je dit weten. Op deze manier beweert de app je gemiddeld 800 euro per jaar te besparen (al zijn wij hier nog sceptisch over).


Bonustips

Gratis boeken lezen, abonnementen beheren, mobiele data besparen – als bonus bij dit artikel krijg je vier losse Apple-tips om geld te besparen.

Minder data­verbruik, meer besparen

Wil je je mobiele data exclusief voor noodgevallen gebruiken, maar kun je het soms niet laten om even de laatste Instagram-berichten van je vrienden te bekijken? Stel dan limieten op voor je mobiele data, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’, scrol naar beneden en geef met de schakelaars aan of een app je data mag gebruiken. Zo niet, dan is hij alleen te gebruiken wanneer je met een wifi-netwerk bent verbonden.

Wil je ook qua belminuten niet extra betalen, maar pleeg je regelmatig internationale telefoontjes? Doe dit dan via een app als WhatsApp. Hiermee kun je via een wifi-netwerk bellen, waardoor je geen extra kosten betaalt.

Gratis e-books in Boeken

Apps geld besparen

Na verloop van tijd vervalt het auteursrecht van een gepubliceerd boek. In dat geval wordt de tekst onderdeel van het publieke domein, waarna iedereen ter wereld hem gratis kan lezen. Ook via Apple’s eigen Boeken-app: zoek je hier naar een klassieker van bijvoorbeeld Couperus, Austen of Dickens, dan is de kans groot dat je die gratis kunt downloaden.

Is dit het geval, dan staat er een knop naast met daarin ‘Download’ in plaats van de prijs van het boek. Voor een moderne bestseller moet je dus alsnog dokken, maar kennismaken met de grondleggers van de Nederlandse en Engelse literatuur kost je geen cent.

Abonnement hier, abonnement daar

Los kosten je abonnementen vaak een appel en een ei, maar bij elkaar opgeteld tikken ze toch flink aan. Met je Apple-apparaten behoud je het overzicht: ga op je iPhone of iPad naar ­‘Instellingen>[je naam]>Abonnementen’ voor een compleet overzicht van al je abonnementen.

Op je Mac ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>Media en aankopen’ en klik je naast ‘Abonnementen’ op ‘Beheer’. Wanneer je vervolgens een specifiek abonnement selecteert, verschijnt er een optie om het op te zeggen. Let wel op: in deze lijst staan alleen abonnementen die je hebt afgesloten via een Apple-toestel.

Ben je geabonneerd op meerdere Apple-­diensten? Dan is een Apple One-abonnement wellicht voordeliger. Hiermee heb je al vanaf ­€ 14,95 per maand toegang tot Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud+. Ook deze sluit je af via ‘Abonnementen’ in de instellingen of systeemvoorkeuren van je toestel.

Ruil je apparaten in tegen Apple-tegoed

Ligt er in de krochten van je zolder een oud Apple-apparaat stof te happen? Neem het dan mee naar de Apple Store, want daar kun je het wellicht inruilen voor een cadeaubon of korting op je volgende aankoop. Het bedrag is afhankelijk van het model en de conditie van je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch, maar op www.apple.com/nl/trade-in/ krijg je alvast een indicatie.

Vervolgens wordt hij doorverkocht aan een nieuwe eigenaar of geeft Apple’s recyclingpartner hem een make-over. Jij blij, portemonnee blij, en Moeder Natuur blij!