Terug naar Zo werkt de vingerafdruksensor van de iPhone 5S
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo werkt de vingerafdruksensor van de iPhone 5S

Door Daan Jeuken9 september 2013 14:383 min. leestijd0

Morgen wordt de iPhone 5S gelanceerd en het lijkt een voldongen feit dat die een vingerafdruksensor in de thuisknop zal hebben. Hoe deze precies zal werken blijkt uit een recent opgedoken patentaanvraag van Apple.

Extra ring

Het grootste probleem van de sensor in de thuisknop is dat deze knop nu twee functies moet uitvoeren. Alle huidige functies moeten blijven bestaan als je de knop indrukt, maar als je de sensor wilt gebruiken om bijvoorbeeld in Safari een betaling te verwerken, moet het niet gebeuren dat je per ongeluk de knop indrukt en Safari wordt afgesloten. De oplossing hiervoor is een extra ring om de thuisknop.

Deze ring detecteert een verandering van elektrische spanning als je je vinger er maar licht tegenaan houdt. Houd je je vinger op de knop, dan wordt de vingerafdruksensor ingeschakeld. Maar je hoeft dus geen druk op de knop uit te oefenen, laat staan dat je de knop moet indrukken.

Bewijs

Patentbeschrijvingen zijn zelden een bevestiging voor geruchten, want Apple dient oneindig veel patenten in, waarvan het gros nooit in producten terechtkomt. In dit geval wil echter het toeval dat er afgelopen week een foto is opgedoken van een verpakkingsdoosje van de iPhone 5S. En drie keer raden wat daar opviel bij de thuisknop … Een extra ring.

Mogelijkheden

De grote vraag die morgen beantwoord zal worden, is wat er allemaal mogelijk wordt met die vingerafdruksensor. De simpelst denkbare optie is om je telefoon te ontgrendelen zonder wachtwoord en aankopen in de App Store en iTunes Store te kunnen doen zonder je Apple ID-wachtwoord in te voeren. In het patent wordt ook melding gemaakt van Near Field Communication, waarmee je draadloos betalingen kunt doen, dus mogelijk kun je ook betalingen identificeren met je vingerafdruk. Tevens zou je het kunnen gebruiken om sloten te openen van huizen, hotelkamers en auto’s.

Speakerdocks

In het patent wordt ook de mogelijkheid beschreven om de NFC-knop te gebruiken voor speakerdocks. Er hoeft dan geen Lightning-poort meer in het Dock te zetten, maar een NFC-lezer die direct, maar draadloos, communiceert met je iPhone. Behalve in speakerdocks kun je zo’n functie ook bedenken voor in de auto, of voor je hele mediacenter in huis.

Het patent beschrijft de vele mogelijkheden van de vingerafdruksensor en NFC. Verwacht echter niet dat al deze functies morgen gepresenteerd worden. De kans is groot dat de sensor in de iPhone 5S bedoeld is voor een paar functies, zoals het ontgrendelen en het doen van aankopen bij Apple. In de komende jaren zullen hier meer en meer functies aan toegevoegd worden.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 5s
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar