Terug naar Zo halveert iOS 11 je opslaggebruik (voor foto’s en video's)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo halveert iOS 11 je opslaggebruik (voor foto’s en video's)

Door Sven Lamers21 juni 2017 11:413 min. leestijd0

Het opslaggebruik op onze iPhones blijft een groot probleem. Zelfs nu het 16 GB iPhone tijdperk voorbij is, krijgen we zo nu en dan nog de melding dat er geen opslag meer op de iPhone beschikbaar is. Dat betekent dan: apps verwijderen, foto’s opruimen en caches legen. Dat is niet fijn en dat weet Apple ook. Daarom introduceert het in iOS 11 nieuwe opslagmethodes voor de grootste ruimtevreters: HEIF voor foto’s en HEVC voor video’s.

iOS 11

Foto’s en video’s

Er is bijna niets dat meer opslag op de iPhone en iPad inneemt dan je zelf geschoten foto’s en video’s. Daar komt verandering in. Het bestandsformaat JPG en de videocodec H.264 gaan met pensioen en worden vervangen door HEIF (High Efficiency Image File Format) en HEVC (High Efficiency Video Coding). De compressie is ‘tot aan twee keer beter’ dan bij de voorgangers, aldus Apple op de WWDC. Kortom, foto’s en video’s nemen met de nieuwe formaten nog maar half zo veel opslag in beslag.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

HEIF en HEVC

De nieuwe standaard voor foto’s HEIF heeft niet alleen minder ruimte nodig, hij verbetert ook de kwaliteit van je foto’s. In tegenstelling tot JPG zijn er nauwelijks compressieartefacten te zien aan de randen van voorwerpen. HEVC biedt dezelfde kwaliteitsvoordelen als HEIF, maar dan voor bewegend beeld. HEIF is daarnaast beter geschikt voor serieopnames en het maken van foto’s en video’s tegelijk.

Ten slotte maakt HEIF nieuwe foto-effecten in iOS 11. Zo is er het effect Lange belichting. In combinatie met een Live Photo kan HEIF hiermee een lange belichting van een spiegelreflex nabootsen. Zo wordt bijvoorbeeld stromend water in een gewone foto wazig. Om ervoor te zorgen dat ook niet Apple-gebruikers de foto’s kunnen openen, worden deze vóór het delen geconverteerd naar het bekende JPG.

Ondersteuning

Alleen de nieuwere apparaten van Apple kunnen HEIF-bestanden hardwarematig (dus sneller) lezen. Apple vereist minimaal een A9-chip voor de ondersteuning, dus een iPhone 6s of nieuwer, iPhone SE of iPad Pro. Hetzelfde geldt voor het verwante HEVC voor video’s. Om HEIF- en HEVC-bestanden hardwarematig te maken, is zelfs een iPhone 7 of een van de net geïntroduceerde iPad Pro’s nodig.

De Mac krijgt met macOS High Sierra ook ondersteuning voor de twee formaten, maar ook hier zijn nieuwe modellen vereist om ervoor te zorgen dat de hardware de bestanden kan uitlezen. Een MacBook of MacBook Pro uit 2016 bijvoorbeeld, de 5K iMac uit 2015 en de 21,5-inch iMac uit 2017.

Heb je nog oudere apparten, dan heb je toch alle voordelen van de nieuwe formaten. De foto’s en video’s worden dan namelijk softwarematig gemaakt en gelezen – en dat duurt alleen iets langer.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar